Българите и румънците като „опорни точки” в Обединеното кралство за предстоящите избори

Два месеца преди парламентарните избори в Обединеното кралство излязоха официални данни, че през 2014 година са издадени 187 370 нови национални осигурителни номера на българи и румънци, като в сравнение с 2013 г. те са се увеличили 6.76 пъти. В годината преди падането на ограниченията за наемане на работници от България и Румъния издадените осигурителни номера са били 27 700.

Получаването на национален осигурителен номер дава законово право на всеки в Обединеното кралство да бъде нает на работа, да получава социални помощи и да се възползва от данъчни облекчения.

Според експерти, включително и на университета Оксфорд, е вероятно това огромно увеличение да се дължи на излизането от „черния” трудов пазар на вече работещи на острова имигранти от двете страни, а не на нова миграционна вълна, т.е британската икономика „изсветлява”. Преди 01.01.2014 г. гражданите на Румъния и България имаха право само на сезонна работа или да работят като самонаети/самоосигуряващи се лица. Поради тази причина огромна част от имигрантите са работили в т.нар. сектори „парите на ръка” – строителство, услуги по почистване и домакинство. По този начин за имигрантите е било възможно да получават доходи, за да могат да останат в страната, но не са плащали дължимите данъци и осигуровки в пълен размер.

Тълкуването на тези числа от политиците, които вече са в предизборната кампания, са в коренно различна посока обаче. Българите и румънците се представят като заплаха на трудовия пазар, тъй като заемат работните места на британците. Тезата е удобна за партиите от цялото политическо ветрило, тъй като намирането и посочването на външен враг винаги сплотява и мобилизира електорат.

И Едуард Милибанд (Labour Party), и Найджъл Фараж (UKIP), и Дейвид Камерън (Conservative Party) и Ник Клег (Liberal Democrats) залагат на „лошите имигранти” от Източна Европа. На практика излиза, че това не е уникалното им предложение за продажба, защото всички те го предлагат на политическия пазар.

И с това истерията около нас и съседите ни като врагове на безработния британец се обезмисля. Но и на острова популизмът не е чужд…

 

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайта използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!