Първите десет у дома…

Винаги най-пищни са първите десет минути на току-що завърнал се българин, който страстно пуши първата си цигара след полет пред втренчените погледи на семейство и приятели, които с нетърпение очакват първи впечатления. Пробождащ е онзи момент, в който гръмки хвалебствени слова се сипят по чуждите чисти, красиви улици и градинки докато отработено движение на пръстите изхвърля цигарата в страни от коша за боклук. “Добре дошъл”. Така започва всичко. Не. Така продължава. Така „възпитава“.

Редовен полет Париж-София прибира у дома група младежи след поредно работно лято. Гръмки и оживени дебати вълнуват и участници и слушатели – за кого е мила родината, за кого – не чак толкова… Самолетът каца на летище София и пътниците шумно започват да обличат якетата, стюардесите молят електронните устройства да останат изключени до окончателното спиране на самолета. На последния ред Азис прозвучава от нечий телефон.
Къде си, българино? Разпознаваш ли се? Не е Азис, ти си! Ти си този – “над нещата”, над правилата. Онази твоя идеализирана чужбина не се е създала от такива като теб, а кошчетата за боклук навсякъде по света се ползват с едно и също предназначение. И ти го знаеш. Ама “у дома” си свикнал, че правиш каквото си искаш, нали? Кой ще ти каже на теб?! Сега ще се четеш и тихомълком ще се чудиш: “Т’ва ли сега е най-големият проблем на тая страна?!” – Е!
Да, проблем е. Голям. Превърнахме нарушаването на правилата и прецакването на системата в национален спорт. Затова сме зле. Затова, всичко, което ни заобикаля, не ни харесва. На всички нива. Защото нарушаваме правилата на всички нива. И все сме в правото си. Оправдания лесно се намират. Лесно се сочи с пръст и се хвали чуждото. Това чуждо, ще си остане все така чуждо, далечно и непознато. Да, това не е най-големият проблем на България, но е големият проблем на българския съвременен чуждопоклонник.
Посочи себе си с пръст, може да си легнеш по-чист.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!