Щом в света може – и в България може! Айде, бе?

Малко факти от света:

1. Не са регистрирани протести в Дания, затова че действащият министър на правосъдието и полицията – Мете Фредирексен (тридесет и осем годишна жена), е магистър по африкански изследвания и бакалавър по администрация и социални изследвания.

2. Не са регистрирани протести в Обединеното кралство, затова че действащият вътрешен министър – Тереза Мей (петдесет и девет годишна жена), е бакалавър по география.

3. Не са регистрирани протести в Австрия, затова че действащият вътрешен министър – Йохана Микл-Лайтнер (петдесет и една годишна жена), е магистър по социални и икономически науки.

4. Не са регистрирани протести в Южна Африка, затова че в периода 2004 – 2014 година три чернокожи дами са били вътрешни министри.

5. Не са регистрирани протести в Норвегия, затова че в периода 1965 – 2013 година, тринадесет дами са оглавявали силовото министерство. Нито пък в Дания – от 1950 г. до сега единадесет нежни създания с твърда ръка са командвали сектор „Правосъдие и полиция”.

6. Хелга Педерсен е първата в света жена вътрешен министър. Тя заема поста през 1950 г. в Дания. Оттогава до сега 128 жени са били на този пост в света, като 38 от тях са в страни на ЕС.

7. Най-дълго управлявалият външен министър жена е Гордана Янкулоска – министър на вътрешните работи на Македония в правителството на Никола Груевски от 27 август 2006 г. до сега.

8. Сред държавите, които са имали жени за вътрешен министър, са: Гвиана, Китай, Домениканска република, Бангладеш, Ботсвана, Суринам, Турция, Гвинея Бисау, Хондурас, Еквадор, Бахами, Капо Верде, Малави, Намибия и Науру.

А някой протестираше вчера с плакат „Щом Румяна може, Веселин Маринов също може… министър на МВР”, нищо че „министър на министерство” звучи като „китайското БКП”.

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайта използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!