10 на 10 за Владислав Горанов

Третият министър, чиито качества и недостатъци разглеждаме в рубриката ни, е финансовият министър Владислав Горанов. Какъв човек е натоварен с парите, растежа и стабилността на страната ни? Владислав Горанов, такъв, какъвто го видяхме ние:

Качества:

1. Добър експерт – Дори най-яростните опоненти на Владислав Горанов не си позволяват да поставят под съмнение експертните му качества. Познава отлично проблемите на сектора и финансовото състояние на страната. Горанов е и един от министрите с много богат професионален, включително и управленски опит. Да си професионалист е сериозно качество навсякъде по света. Но в страна, в която, почти винаги, критериите за подбор на кадри, не се базират на експертното начало, да си добър в това, което работиш, си е направо за аплодисменти.

2. Модерен – Рядко срещано явление в политиката ни, уви. И, не, нямаме предвид смарт часовника му, на който почти всички медии отделиха специално внимание. Говорим за цялостното присъствие на господин Горанов в българския политически живот. Министърът е едно от доказателствата, че и у нас могат да виреят политици с европейска визия.

3. Интелигентен – Знаем, че това би трябвало да е задължително условие да си политик, а не рядко изключение, срещано при малцина, на което да се радваме. Ама знаем също, че интелигентността все още е дефицит сред държавния елит у нас. Владислав Горанов е един от добрите примери по отношение на интелектуален капацитет сред политиците.

4. Не залага на евтиния PR  Един от малкото министри в новата ни история, който не си прави евтина реклама. Не се е поливал с вода, не знаем какво яде на обяд, дава ли пари за благотворителност, спасява ли бедни и болни деца… Не ни занимава с личния си живот, публичните му изяви обикновено са свързани с работата му. Чест му прави, че никога не си е позволявал да се плъзне по евтината плоскост на още по-евтините пиарски недоразумения… В крайна сметка държавните ни мъже и жени трябва да се оценяват по професионалните им дела и работата, свършена в полза на обществото. Благотворителността и участието във всякакви добри каузи са чудесни, но е за предпочитане да се правят в отсъствието на камери и светкавици.

5. Без шоу в политиката – Това определено е едно от качествата на финансовия министър. Никога не се опитвал да вкара шоуто в политиката, което е сериозен позитив. Винаги говори за политики, което е голямо изключение у нас. Политическите дебати трябва да останат на полето на експертните, професионални разговори. Горанов трябва да е пример за подражание за изобилстващата от шоумени българска политика, които бъркат квалификациите и обидите на лична основа с експертните критики и коментари. Един от малкото представители на политическия елит, който не ръси със захар Министерството, не ни занимава с предсказанията на Ванга по отношение на финансите. Червените конци, мускалчетата със светена вода, блатно кокиче и нокът от костенурка не са част от предложенията му за богатство и просперитет на нацията.

6. Без емоции във финансите – Във финансите няма място за емоции. Министър Горанов се справя доста добре с тази задача. Никога не се е правил на недооценен, не е разглеждал себе си като жертва на избирателите, ситуацията, държавата, Вселенския заговор или каквато и да било тежка карма. Никога не се е опитвал да ни втълпи и припомни колко неуморно и самоотвержено работи той за нас, а видиш ли, ние как не го оценяваме. Не си е позволявал да ни заплашва как ще подаде оставка, ако не слушкаме и не внимаваме в картинката, каквито безброй примери има в българската политика. Поздравления!

7. Членувал е само в една партия – Името на Владислав Горанов се свързва с една единствена политическа партия – ГЕРБ. И, да, смятаме, че това е позитив в България, където ренегатите в политиката са мнозинство от години. Партийното номадство никога не е симпатично, няма какво да се лъжем. А е симптом и за човешки, и за морални дефицити.

8. Не спестява истина и не е популист – Един от малкото финансови министри, който никога не е ухажвал с популистки средства и обещания най-уязвимите и лъгани социални групи в обществото – пенсионерите, майките, крайно бедните… Много е грозно заиграването на дребно с най-слабите. Нагледали сме се на подобни политически игри и манипулации. Има политици и партии, които от години паразитират върху гърба на най-уязвимите и онеправданите социални прослойки. Е, министър Горанов не си е позволявал подобни нелицеприятни залитания. Честните изказвания, макар с ясното съзнание, че няма да се харесат на мнозина, също са част от качествата на министъра. “Каква държава искаме? Държава с повече социална сигурност и повече публични услуги? Или държава с повече лична отговорност и минимална намеса на правителството? И готови ли сме да платим за избора, който правим? Готови ли сме да вдигнем данъците, ако изберем първото? Или да ограничим сивия сектор в опит да предотвратим вдигане на данъците?” Да! Така трябва да говори един министър. Време е да разберем, че всеки избор, който правим като общество, има своята цена. И ние сме отговорни за решенията, които взимаме. Всички политици трябва да говорят по този начин.

9. Фискалната стабилност – В горещото за Гърция, а и за много европейски държави, лято, когато термините дефицит, излишък, брутен вътрешен продукт и фискален резерв, са много по-често използвани от слънце, плаж, море, коктейл и шезлонг, не можем да не признаем добрата работа на Министерство на финансите. Продължаваме да сме по-бедни от гърците, ще кажете. Да, но не сме изправени пред фалит, ще отвърнем ние. Голямата заслуга фрау Меркел все още да ни се струва по-скоро симпатична германка, а не зла наследница на Хитлер, е именно на финансовия министър и екипа му. Добрите резултати на финансовото министерство са признават и от противници на властта.

10. Финансова дисциплина за общините – “Общините да оптимизират разходите си за заплати на персонала, за да намалят дълговете си”. Това поиска от кметовете финансовият министър Владислав Горанов в писмо, изпратено преди няколко месеца до всички администрации. Адмирации за намерението му да дисциплинира общините. “По-доброто управление на разходите за заплати и задължителните осигурителни вноски за тях и постигането на по-ефективна организация на работата налага оптимизиране на разходите за персонал, като едновременно с това се извърши преразглеждане на функциите и структурата на персонала”, поиска Горанов от градоначалниците. “За общините, които нарушават финансовата дисциплина и това бъде констатирано от Агенцията за държавна финансова инспекция, ще се предприемат действия за спиране на бюджетните им субсидии”, предупреди Министерството. А ние нямаме какво да добавим освен да поздравим министъра за действията му.

Недостатъци:

1. Сянката на една снимка  –  Годината е 2010. Владислав Горанов е заместник на Симеон Дянков в първия кабинет “Борисов”. В сайта “Гласове” се появява една снимка, изпратена от читател, на която ясно се виждат фигурите на заместник-мнистъра на финансите Владислав Горанов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Срещата е в известен столичен ресторант, а времето подозрително съвпада с друго актуално по това време събитие. Направена е дни преди изтичането на срока, в който финансовото министерство трябваше да отговори на въпрос на 11 главни редактори в кои банки държавните фирми си държат парите. (Припомняме, че към онзи момент 35% от депозитите на държавните фирми вече бяха в КТБ. Припомняме, че по това време мажоритарният собственик на същата банка казваше публично за Делян Пеевски “той ми е като син”. Припомняме също, че за разлика от сега, името Цветан Василев се споменаваше само с добро в повечето медии. Припомняме, защото е важно да се помни.) Така де, много вода изтече оттогава, една банка вече я няма, един банкер е в Сърбия, а едни медии вече не го обичат както преди, но обществото така и не получи смислен отговор на въпроса: Защо заместник-министърът на финансите се среща с депутат от опозицията. Тезата “срещнахме се случайно” звучи неубедително. А снимката с Делян Пеевски спуска дебела 5-годишна сянка върху имиджа на Владислав Горанов. В медийното пространство дори се появиха неприятни определения за Горанов: “офицер за връзка с Пеевски”.

263-11-01-Peevski-Goranov

2. Въпроси без отговор – Февруари 2014 година. 42-то Народно събрание. Владислав Горанов е народен представител от ГЕРБ. Срещу опозиционната по това време партия и лично срещу лидера й Бойко Борисов има непрестанни атаки и ожесточени опити партията да изпадне в тотална изолация. Депутати от ГЕРБ един след друг рязко спират да споделят възгледите на лидера си и още по-рязко стават “независими” (сигурно сте забравили имената им, затова ще Ви ги припомним: Георги Марков, Светлин Танчев, Красимир Стефанов, Даниел Георгиев). Петък е. Два дни преди конгреса на ГЕРБ. Владислав Горанов, “в израз на лична воля”, изненадващо напуска Парламента. “Напускам политиката, за да се опитам да запазя експертния си профил. Мотивите да напусна Народното събрание са лични и са свързани с това, че винаги съм искал да бъда експерт и да участвам в процесите като експерт”, заяви тогава настоящият финансов министър. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разказа пред журналисти как Горанов му обяснил, че е на 30, неговите колеги станали милионери, а той седи “в тази зала за 2000 лева”. И ние повярвахме на Горанов, пожелахме му успех и бързо забогатяване и си мислехме, че е напуснал политиката, която “му пречи да се развива”. 4 месеца по-късно Горанов оглави “Общинска банка”. Надяваме се, че не я е възприел като “частен проект”. А 9 месеца след като напусна 42-то Народно събрание, прие да стане финансов министър в Кабинета “Борисов 2”. И сега, след това дълго припомнящо експозе, има въпроси, които висят като Дамоклев меч над чистите намерения на господин Горанов. Първо, успя ли да забогатее като връстниците си за краткото време извън политиката, защото заплатата на един министър в България пак е около 2000 лева (депутатското възнаграждание дори е малко по-високо, заради участието в комисии). Вторият въпрос, който възниква, е: нали господин Горанов не очаква да стане милионер именно в Министерство на финансите. И до днес министърът на финансите не е отговорил еднозначно на тези питания. И остави сянка на съмнения. А както казва колегата на Горанов, Петър Москов, “сенките раждат чудовища”.

3. Не умее да скъсява дистанция – Публичното поведение на Владислав Горанов от първия му ден в политиката е меко казано дистанцирано, резервирано и надменно. Последното, което можем да кажем за финансовия ни министър, е, че е “близо до хората”.

4. Кампанията за контрабандните цигари – Държавата, в лицето на финансовото министерство, 2 пъти се намърдва в рекламата на цигари. Несвойствено поведение, благовидно, но зле прикрито зад маската “борба с контрабандата.” Нелепите и неадекватни послания от първите клипове “баба Ви ще получава по-голяма пенсия, ако не си купувате контрабандни цигари”, сега са заменени с “ако искате пътища и магистрали, пушете само цигари с бандерол”. Но бездарният криейтив е най-малкият проблем на клипчетата. Повече ни дразни циничното вменяване на вина у хората, с чиито пари си платил цялата кампания, че насипният тютюн или цигарите без бандерол, които пушат, са причина за ниските пенсии на техните родители. А връзката изпушени цигари-магистрали е чиста проба наглост. Другият сериозен проблем на кампанията, организирана от финансовото министерство и Агенция “Митници”, е с кого си сътрудничат държавните институции? #КОЙ е собственикът на тютюневия холдинг, господин Горанов? За един човек от една снимка питам?! А вчера Министерство на финансите излезе с ново, още по-“вълнуващо” предложение: да бъде забранено “държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количества над 40 къса”. От ведомството, оглавявано от министър Горанов, уточниха, че целта на забраната е “да се намали възможността за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия.” Е, добре де, няма ли да е по-лесно да задължите всички пушачи да си купуват цигари САМО от #Lafka?! Нагло ще е, ама поне ще е честно. Сега е само нагло.

5. Отношението му към хора със спорна репутация – “Закъснял, но достоен ход!” Така финансовият министър коментира оставката на бившия вече гуверньор на БНБ Иван Искров. Очевидно с Владислав Горанов имаме тотално различни представи за достойно поведение. Да урониш престижа на една от малкото, да не кажeм единствената институция, която е имала обществено доверие, при това с един замах,  и то в банковия сектор, всички да ти искат оставката, а ти да стоиш до последния възможен момент… Цялостното поведение на Искров може да се определи с много епитети, но “достойно” не е сред тях, според нас. Всъщност, май финансовият министър е “Последният мохикан”, който успява да открие достойнства у бившия управител на БНБ.  “За мен това е добро решение”, заяви министър Горанов при преизбирането на старите нови подуправители на Народната банка. “За мен е важно в банката да има професионалисти“, допълни Владислав Горанов, а ние се питахме тези професионалисти не бяха ли в БНБ, когато КТБ фалира?!

6. Егото. Всички публични изяви на господин Горанов са поляти обилно с щедри дози егоцентризъм и самовлюбеност. Не е лошо човек да има добра самооценка, но когато тя граничи с “отлепване” от земята не прави добро впечатление.

7. Не умее да убеждава опонентите в правотата си – Диалогичността не е силна страна на политика Владислав Горанов. Вярно, че финансовата сфера е сложна материя, но именно затова финансовият министър трябва да разяснява малко повече добрите си намерения. Обясненията на министър Горанов за решенията на Министерството често се изчерпват с нещо от типа на защото-така-трябва. Дори когато става дума за решения, които трябва да бъдат гласувани от Народното събрание, Горанов не е най-словоохотлив с бившите си колеги и често е обвиняван за мълчанието си. А политиката е изкуство на убеждаването, министър Горанов! Не в налагането на решения, а в обосноваването с факти и аргументи, пък е основата на демокрацията. Добрият министър е отличен експерт, но и умел политик, господин Горанов!

8. Не умее да общува с медиите –  Има едно неписано правило в политиката не само у нас, но и по света. И то е талантът в общуването с медиите. И тук далеч не говорим за нерегламентирани връзки с “четвъртата власт”. Да общуваш с журналисти е талант. Те са посредник между политиците и хората. Те са проводник на думите, идеите, реформите, визията ти за политика изобщо. И ако останеш неразбран от журналистите, гласът ти ще “премине тихо, като през пустиня” и посланията ти няма да стигнат до хората. А отношението на Горанов към репортерите често е надменно, нравоучително, дистанцирано, леко ехидно и иронично. Груба грешка, господин Горанов!

9. Спорни предложения на финансовото министерство – Една от първите сериозни критики срещу Владислав Горанов беше първоначалната заявка на Министерството за еднократно право на избор за втората пенсия на осигурените лица. Предложението срещна съпротивата и на опозицията, и на партньорите в управляващата коалиция, включително предупреждение от омбудсмана Константин Пенчев, че текстовете ще бъдат атакувани с жалба пред Конституционния съд, ако не бъдат прецизирани в дебат с всички засегнати страни. Наложи се премиерът Борисов да се намеси. Месец след спорните предложения, финансовият министър се отказа от тях, но съмненията около чистите му намерения останаха.

10. Изказванията – Не само поведението, често и изказванията на министъра, оставят горчив вкус в устата. Непремерените, граничещи със самозабравянето, коментари не са изолиран случай или неволно изпуснати реплики. “Вероятно не всичко е пари“. Така финансовият министър Горанов коментира заплатата на бившия управител на БНБ. Това май няма нужда от коментар. Не сме фенове на сиромахомилството, но изработи ли си я Иван Искров е първото, което се питаме. А и в най-бедната страна в ЕС държавен служител да взема заплата десетки пъти по-висока от тази на премиера, министрите и народните представители (а все пак сме парламентарна република), някак е прекалено.  “Ако живеех с 400 лева, първо щях да платя уроците по математика на сина ми“, заяви преди време министър Владислав Горанов по Нова тв. На въпрос на водещата Диана Найденова няма ли първо да си плати сметките, той допълни: “Бих опитал да си платя всички сметки, докъдето остане… Не винаги е имало ток… “. Токът, представен като лукс в 21 век, наистина ли, господин Горанов?!… Това са думи, които не бива да излизат от устата на който и да било представител на държавата. Накратко, по-внимателно с думите, господин министър!

Вместо финал: Този текст не е нито психологически разрез, нито оценка от финансови експерти, защото не сме специалисти в нито една от изброените области! Това е личното ни мнение, гражданска позиция, гледната точка на активни граждани за една от най-важните фигури в държавното управление. А това е работата на гражданите, нали? Да бъдат обективни и взискателни към представителите на институциите.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
89Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Действията на Владислав Горанов относно бъдещия бюджет 2016г. напълно опровергават точки 1, 9 и 10!
    – Не може да искаш увеличаване на данъчната тежест, за сметка на самостоятелност на общините! Да, това не иска, но си е предложение на министъра!
    – Не може да говориш за финансова стабилност на общините, без да им дадеш самостоятелност. Самостоятелност означава отказ на държавата от преразпределение на ДОД.
    – Не може да те е страх да въведеш диференцирани ставки ДДС, като подхождаш по този въпрос като прост счетоводител!
    Има и още много, ама ще стана отегчителен.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!