10 на 10 за Меглена Кунева

Вторият вицепремиер в поредицата ни. Външното, правосъдното и военното министерство, както и Центърът за противодействие на корупцията БОРКОР  и Агенцията за българите в чужбина и за бежанците са в нейния ресор. Ключови звена за всяка една държава. Особено в ситуация на бежанска криза, в каквато се намира Европа. Заместник мнистър-председателят Меглена Кунева в 10 на 10. Такава, каквато я видяхме ние.

Качества:

1. Добър оратор – Дори и опонентите на вицепремиера Меглена Кунева не могат да отрекат това нейно качество. А добрите комуникационни умения са задължителни, когато участваш в управлението на държава. Няма как да се аргументираш, да си убедителен и да вдъхваш респект, ако имаш проблем в общуването. Политиката не е само действия, а и изкуство на убеждаването, да успяваш да изговаряш проблемите и решенията им. Е, госпожа Кунева е добър пример за ораторски умения в българския политически живот. Да, умереният тон и диалогичността със сигурност са позитив на Меглена Кунева.

2. Инициативна – Никой не може да обвини вицепремира в липса на инициатива. Никога не е била на принципа “по-добре да не правя нищо, за да не сбъркам”. А подобни примери в държавното ни управление през годините са много, за съжаление.

3. Добре приета в Европа – Един от най-добре приетите ни политици в Европа, безспорно. Меглена Кунева може да се похвали с високи отличия и признание на Стария Континент. През 2008 година е отличена с наградата “Европейски комисар на годината” на изданието “European Agenda” и “Европеец на годината” на електронния вестник “European Voice”. Носител е на най-високото отличие на Франция за чужденци – Офицер на Почетния легион и на най-високото държавно отличие за чужденец на италианското правителство – Орден на Звездата на италианската солидарност. Към списъка й с награди е и “Малтийският кръст”. Италианското списание “Io donna” включи Меглена Кунева в класацията си “100-те жени, които белязаха света през 2007-а” и я нареди до Сесилия Саркози (сега Сесилия Атиас, бившата съпруга на тогавашния президент на Франция Никола Саркози, бел.ред.).

4. С позиция и мнение – Винаги е отстоявала категорично позициите си. Последният красноречив пример е предлаганият от нея антикорупционен закон, станал по-известен като “Закона Кунева”. Проектът срещна страхотен отпор и от опозицията, и от различни представители на управляващата коалиция и не мина на първо четене. Това не отказа госпожа Кунева и тя продължи да се бори за приемането на важния документ. Твърдата и категорична позиция на вицепремиера срещна подкрепата на партньорите й от Реформаторския блок, на парламентарната група на ГЕРБ и лично на премиера Борисов и законопроектът ще се гледа в зала отново в края на 2015 година.

5. Опитен политик – Опитът и рутината са сред сериозните преимущества на вицепремиера Кунева. Много добре познава политическата ситуация и у нас, и в Европа. Главно действащо лице в присъединяването на България в Европейския съюз. Не са й чужди нито тежките политически преговори, нито ситуациите, които налагат твърдост и вземане на бързи решения. Много добре обиграна в сложните отношения и битките в управлението. Умее да се адаптира бързо в различни ситуации.

6. Модерен политик – Фина, образована, типичният европейски политик. Такъв е образът, който успя да изгради госпожа Кунева по време на дългата си политическа кариера. И без народняшки изказ и  поведение може да се вирее в българската политика – Кунева го доказва.

7. Не залага на евтиния ПР – Не е разхождала сина си като мечка на панаир из телевизионните студиа с цел трупане на политически дивиденти. Не скача на въже, не играе на народна топка и на петанк в предизборни кампании. Кученца, котенца, меченца, народни носии и месене на хляб – не, ne ни и е измъчвала с подобни пиарски недоразумения.

8. Без шоу в политиката – Клоунските изпълнения са й чужди. Изказванията й обикновено са в сферата на политиката. Без излишни емоции, обиди по личността на опонента. Стрелянето по-опонента на личностна основа, а не във връзка с работата му е не просто грозно, вредно и опасно е. За цялото общество. Червена точка от нас за госпожа Кунева, че не си позволява нападки “ad hominem”*.

9. Харизматична – Общочовешко качество. Знаем, че не е изцяло нейна заслуга, защото харизмата  трудно се учи й придобива, с нея се раждаш. Но все пак – играе много важна роля в преговори, в  убеждаване, в политиката, в живота изобщо.

10. Увереност, твърдост, характер – Все важни качества за всеки лидер. Тази, на пръв поглед, крехка жена е доказала твърдостта и волята на характера си. Не се оттегля лесно от битки, не се предава. А политиката не търпи пораженците.

Недостатъци:

1. Ренегат – НДСВ и лично Симеон Сакскобурготски лансираха Меглена Кунева в българския политически живот. Покрай участието си в царската партия, госпожа Кунева беше министър в 2 последователни правителства, след това предложена за първия български еврокомисар. До последно тя се смяташе за един от много приближените хора до Симеон II. Но близостта, предаността и лоялността на Меглена Кунева някак бързо изстинаха, когато НДСВ загуби мощта си и изпадна от борда на българския политически живот. През 2012 година Меглена Кунева напусна партията, която отвори пътя й към голямата политика, създаде собствена – “Движение България на гражданите”, и бързо забрави старите си колеги. Естествено, ответната реакция не закъсня: “Госпожа Кунева е затворена страница за НДСВ”, заяви тогавашният председателят на партията Христина Христова. Днес от НДСВ не е останало почти нищо, а Меглена Кунева май изобщо не си спомня славните времена на царистите.

2. Непоследователност и подвеждане на избирателите – За непоследователността на госпожа Кунева може да се пише много. Ще се опитаме да изброим в резюме някои от най-забележителните й “пируети”. Годината е 2009. Еврокомисарят Меглена Кунева оглавява листата на НДСВ за Европейския парламент. “Всъщност обичам да се явявам на избори. Аз винаги съм била директно избирана и за мен това е много важно, много важен знак на доверие. На мен ми се струва, че е повече от нормално да покажа този жест на уважение към Европейския парламент. Не всеки комисар решава да се яви на избори. Да, наистина предложението дойде от България и много, много благодаря на всички, които ме подкрепиха, които издигнаха моята кандидатура, аз не мога да кажа “не” на хората”, коментира тогава Меглена Кунева. Дали защото не може да казва “не” или заради страстта си да се явявa на избори, не знаем, но тогавашният еврокомисар подведе много свои избиратели, които гласуваха за нея на европейските избори. Госпожа Кунева беше ракета носител за царските хора в Европарламента. Веднага след вота Кунева обяви, че ще продължи да бъде еврокомисар по защита на потребителите и се отказва от мястото си в Европарламента. Нейно място тогава зае бившият царски депутат Станимир Илчев. Да, чудесен подарък за Илчев, но неприятна изненада за хората, гласували й доверие.

Отношението на Меглена Кунева към министър-председателя Бойко Борисов през годините също търпи много метаморфози. От краен противник на Борисов, тя изживя своеобразен катарзис и днес е вицепремиер в кабинет, оглавяван от него. “ДБГ се създаде като алтернатива на ГЕРБ, в момента г-жа Кунева е заместник на г-н Борисов”, припомни й го не кой да е, а един от верните й съратници Даниел Вълев. “Коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС никога няма да направя. Поемам политически ангажимент, защото за мен казаната дума е хвърлен камък”. Думите са на Меглена Кунева от 2012 година. Коалицията с ГЕРБ от година е факт. Да се готвят ДПС и БСП. А хвърленият камък май е върху избирателите на Движение България на гражданите.

3.  Гафове в изказванията – Дали от разсеяност, прибързаност или пропуски в познанията по история, но госпожа Кунева ще бъде запомнена и с изказвания с фактологични неточности. “Александър Малинов – по негово време се случва Съединението на България“, заяви преди време тя. А ние останахме замислени – вицепремиерът не прилича на човек, който е бягал от училище, но урокът за Съединението нещо й се губи. Съедниението се случва, когато министър-председател е Петко Каравелов. “Знаете старата история за хан Крум, пръчките и синовете му” е друго култово изказване на госпожа Кунева. Че знаем една история за пръчки и синове знаем, ама нас ни учеха, че ханът е Кубрат. Трябва да се внимава с думите, дааа. Особено, когато боравиш с исторически факти.

5. Кадровата политика – Подборът на кадри не е нещо, с което Меглена Кунева може да се похвали. Партията, която тя създаде и оглави, “Движение България на гражданите”, се превърна в пристан на неоценени, онеправдани или отлюспени от други политически формации. Няма да напомняме приказката за новия бардак със стари к..адри, но списъкът на хора от всякакви други партии, които изведжнъж припознаха каузите на Кунева за свои, е доста дълъг. А това никога не е добър атестат. Политическите номади обикновени не са верни на никой друг, освен на собствените си амбиции.

6. АЕЦ Козлодуй-БНП ПАРИБА – Една сянка на съмнение витае вече няколко години над чистото име и авторитета на Меглена Кунева.

Ангажиментът за предсрочното затваряне на реакторите в АЕЦ “Козлодуй” е поет по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС. Преговорите се водят  от тогавашния главен преговарящ по присъединяването към Европейския съюз Меглена Кунева. Президент на Франция по това време е Жак Ширак. Името му се свързва с лобирането на френски интереси при строителството на Атомна централа в Румъния – една от големите причини да се оказва натиск за последвалото затваряне на АЕЦ “Козлодуй”.

Години по-късно, през октомври 2009 година, госпожа Кунева е еврокомисар и мандатът й изтича. Новосформираният кабинет с премиер Бойко Борисов не подкрепя кандидатурата й за втори мандат, а предлага друг човек за поста – тогавашният външен министър Румяна Желева. Така Меглена Кунева се разделя с Европейската комисия. Няколко месеца по-късно, през май 2010 година тя е назначена в борда на директорите на френската банка “БНП Париба”. Неправителствената организация за борба с корупцията “Трансперънси интернешънъл” тогава остро разкритикува назначението на Меглена Кунева и други трима бивши еврокомисари на “доходни позиции” в частния сектор. Международната организация изрази опасение от наличие на конфликт на интереси при заемането на подобни позиции от страна на бивши членове на Еврокомисията. Съгласно кодекса еврокомисарите не могат да заемат позиции, които са свързани с техните предишни ресори за период от една година. Важно е да отбележим, че Етичният комитет към Европейската комисия тогава разгледа проблема и излезе със становище на 8 юли 2010 г., че няма конфликт на интереси и Кунева може да стане част от Борда на директорите на банката. Но… малка, но важна подробност е, че “БНП Париба” е френска и приватизацията й през 1987 се свързва с името на… Жак Ширак (През 2007 година Ширак е обвинен в злоупотреба със средства от времето, когато е бил кмет на Париж, бел.ред.). Меглена Кунева нееднократно е отричала връзката между закриването на АЕЦ “Козлодуй” и назначението й във френската банка. Според нея затвярянето на реакторите е било “бетонирано” от Кабинета “Костов”. “Решението на кабинета Сакскобургготски и г-жа Меглена Кунева за затваряне на 3 и 4 реактор на АЕЦ “Козлодуй” не е предпоставено от нито едно действие на правителството на Иван Костов”, категорични са обаче от ДСБ. Едва ли някога ще разберем цялата истина,  но съмнението, че назначението й във “БНП Париба” е вид награда за затварянето на АЕЦ Козлодуй, тегне и до днес върху имиджа на настоящия вицепремиер.

7. Не е верен партньор – Още един негатив в политическата кошница на госпожа Кунева. Един от последните красноречиви примери за недотам лоялните й действия е покрай предстоящите местни избори. Без да съгласува с партньорите си от Реформаторския блок,  тя обяви публично кандидатурата на Соломон Паси за кмет на София. Колегите й от ДСБ бяха неприятно изненадани от самосиндикалните й изяви, а Паси се оказа в много неизгодна и неловка ситуация и се оттегли. Еми, не се прави така. И това, за съжаление, не е изолиран случай. Преди година, 1 седмица след парламентарните избори, Меглена Кунева посети централата на партия ГЕРБ без знанието на партньорите си от Реформаторския блок. (Припомняме, че по това време тепърва предстояха преговори между различните парламентарно представени партии за сформиране на евентуална коалиция, която да сформира Правителство; бел.ред.) Тогава госпожа Кунева написа във Фейсбук, че на 23 октомври в Брюксел предстои конгрес на Европейската народна партия. И уведомила лично представители на международния отдел на ГЕРБ, че партията й започва процедура за членство. Конгресът на ЕНП, заради който лидерът на ДБГ обясни посещението си в централата на ГЕРБ, обаче се оказа несъществуващ. От сайта на ЕНП стана ясно, че на тази дата в Брюксел не е предвидено провеждането на конгрес. Оказа се, че партията на Кунева не е подготвила и необходимите писма за кандидатстване. А за капак и Прошко Прошков, който отговаря за връзките на ДБГ с ЕНП, заяви, че е разбрал за инициативата от медиите. Охх, объркахте се, нали? И ние! Така е, когато човек спестява истината. “Меглена Кунева изнудва Реформаторския блок и под заплаха от разцепление прокарва всяко свое решение”, заяви пък малко след изборите народният представител от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Е, явно госпожа Кунева трябва да поработи върху колегиалността си.

8. ACTA – Един скандал с участието на Меглена Кунева разбуни духовете у нас през 2012 година. Международното споразумение ACTA, което налага цензура в интернет пространството предизвика масови протести. Критиките към вицепремиера бяха, че в качеството си на еврокомисар не е защитила правата на потребителите като е участвала в три заседания на Европейската комисия, в които са вземани решения по ACTA, без да изрази отрицателно становище. “Категорично заявявам, че никога не съм участвала и не съм имала отношение към преговорите по АСТА, нито в качеството си на български еврокомисар, нито след това”, заяви тогава Кунева в публикация на интернет страницата си. Официалните документи и протоколи на Европейската комисия обаче доказаха участието ий в заседанията за приемане на международното споразумение. Има по-елегатни начини един политик да защити свое действие или бездействие от отричането на лесно проверими факти, госпожо Кунева!

9. Отношението към медиите – Годината е 2014. Броени дни след Парламентарните избори. 7 партии са прескочили 4-процентната бариера и влизат в Народното събрание. Ситуацията създава много неясноти. Ще има ли Парламент, няма ли да има. Кои партии ще направят коалиция? Каква ще е ролята на ДПС в евентуалния бъдещ Кабинет? Реформаторите ще подкпрепят ли Правителство с министър-председател Бойко Борисов (преди изборите бяха категорични, че не подкрепят Борисов за втори премиерски мандат и са единствената алтернатива на ГЕРБ, бел.ред.). Всички тръпнем в очакване, воглаве с журналистите. Пишат статии, коментари, анализи за предполагаема конфигурация. И изразяват мнение в социалните мрежи. Коя коалиция е възможна, коя е морална и т.н. Ще има ли избиратели на партия/партии, които да се чувстват предадени и излъгани. Абе, следизборна истерия. В този тъй сюблимен и напрегнат момент журналистът от Медиапул Полина Паунова заявява във Facebook, че с телефонно обаждане от пресцентъра на Движение България на гражданите “ми направиха остра забележка, че разпространявам невярна информация” (Позволяваме си да напишем името на журналистката и цитираме част от статуса й, тъй като профилът й е публичен и всеки може да провери/прочете написаното). Естествено, че това телефонно обаждане е недоказуемо. Разбира се, че юристите ще кажат, че този казус е дума срещу дума – думата на госпожа Паунова срещу думата на госпожа Кунева. Свидетели няма (Да се надяваме, че няма, де. Не е като да си нямаме “светли” примери за подслушване на журналисти). Всеки си избира на кого да повярва. Проблемът обаче е, че госпожа Кунева не промълви и дума по въпроса. Не отговори на обвинението. Не се защити. Само гузно мълчание. А наклеветените, обвинените несправедливо хора, говорят. Не, крещят! Защото искат всички да разберат, че някой е изцапал името, авторитета и достойснтвото им. Тук имаше само тишина. И надеждата, че времето минава, а спомените избледняват. Както и се случи. Все пак – подобно обаждане (ако се е случило) е не-до-пус-ти-мо! Меко казано.

10. Спорното миналото – “Г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо.” Думите са на Иван Костов. Много е изговерено през години за връзката на настоящия вицепремиер с червената номенклатура, фамилията Пръмова, която госпожа Кунева използва, докато тя й носи дивиденти, а след това удобно изтрива от името си. И започва на чисто. И синьото е новото червено в живота й. Комунисти стават демократи. Някой беше казал, че като видял колко демократи са се появили след 10 ноември у нас, се чудел как Тодор Живков е устискал начело на държавата цели 45 години. Дамм. Пребоядисвания всякакви. Вярно, че не е изключение. Вярно, че българската политика е пълен тюрлюгювеч, дясно и ляво са имагинерни, размити понятия. Но все пак – нечестно е. Човек загубва образ, атворитет… Да се отричаш от миналото си, е някак по-грозно от самото минало.

Вместо финал: Няма изцяло “добри” и напълно “лоши” хора. Не само в политиката, в живота изобщо е така. И именно плътността на образите ни прави живота ни интересен. Това са нашите наблюдения за политика Меглена Кунева. Мнението ни не е меродавно, но пък си е нашето мнение. И го споделяме честно, открито и без заобикалки. Защото сме граждани. А граждани са онези хора в обществото, които имат позиция и могат да я аргументират, нали?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
61Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!