#50 лева за Веждичката

Факти: “Отворил съм вратите на най-легендарния храм Нотр Дам… Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко – получиха колкото един министър, 35 евро. Човекът си има самолетния билет, дневните са му осигурени, хотелът – 100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може. Айде аз ще му дам 50 лв. от моя джоб“. Това заяви в сутрешния блок на БТВ минстърът на културата Вежди Рашидов. Той уточни, че хорът не е държавен, а е помолил диригента да участват, защото са „прекрасни певци”. Хористът Георги Петров поиска да се включи по телефона, но Рашидов не позволи: “Моля ви не ме замивайте с хориста – аз говоря с ръководителя на хора, не говоря с хориста”. И Петров не беше включен. На въпрос, свързан с премиерата на книгата на Валерия Велева в Париж, министърът запита: “Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги?“.

Размисъл:

1. Трудът е вид човешка дейност, която се извършва срещу заплащане за постигане на определени резултати. Работещите извършват дейности с полагане на труд в някаква област срещу договорено заплащане. Резултатът очевидно е налице, щом самият министър нарича хористите “прекрасни певци”.

2. Идеята, че всичко трябва да се прави без пари за славата на “Клета Майка България”, е обидна. Това, че някой иска пари за труда, който е положил, не означава, че “оплюва всичко.”

3. Нотр Дам нямаше да отвори врати, както и да се казваше културният министър, ако хорът не беше “ангелогласен”.

4. Уважението е взаимен процес. То не се изисква, а се печели. С реципрочно уважение, отношение и труд. Да кажеш в национален ефир, че “100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може” не е част от взаимното уважение.

5. Работата на културния министър (без значение от името му) е да се грижи, прославя и т.н. културата на България. За дейсността си той получава заплата. Работата на един хорист, поканен да пее в Нотр Дам, е да прослави България с гласа си. Срещу тази си дейност е нормално да получи възнаграждение. Командировъчните и за министъра, и за хориста са извън трудовото възнаграждение.

6. Трудовата характеристика на министъра на културата не включва намеса в политиката на която и да било национална медиа.

7. Мисленето “ще вземем едни журналисти, ще им платим и ще ги нахраним, за да ни похвалят после и “да не си създават проблеми”, е социлистическо и е време да го изкореним.

8. “Ние оставихме всички мангизи да минават през една банка заради медиен комфорт“, призна Рашидов през 2013 година в неформален разговор с журналисти. И допълни: “Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е…“. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват. Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: о, моля ти се недей. После звъня в “Стандарт“ на Славка (Бозукова – гл. редактор на изданието – б.а.), нарочно го правя… Петьо Блъсков изцяло се е продал. Останаха “Дневник“, “Капитал“, в. “Сега” – така останаха независими, но те ще ги задушат. На Сашо Дончев (собственик на в. “Сега” – бел.ред.) не му пука, защото вестникът му е бутиков.“. Така се възмущаваше Вежди Рашидов през 2013 година на медиите, на Делян Пеевски, на Валерия Велева, на Славка Бозукова. Днес, 2 години по-късно, от ефира на БТВ той заяви: „Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги?”. Днес, 2 години по-късно, Петьо Блъсков, който “изцяло се е продал”, беше в Париж. Валерия Велева не иска да взима интервюта, но явно пише хубави книги, защото представи произведението си във френската столица. “Независимите медии” по думите на министъра не бяха поканени да отразят изложбата – някой ги задуши ли?

9. Прозрачността е задължително условие, когато си министър. (И във Франция е така).

10. Когато в продължение на няколко месеца страдаш публично за парите си (изкарани с честен труд и талант, безспорно), загубени в печално известната КТБ, това е нормално. Когато друг човек страда за пари, които е заслужил с честен труд и талант, това е комерсиално. Не, това е двоен аршин, г-н министър.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Моля пояснете точка 7. Не разбирам какво е общото между ‘социалистическо мислене’ и ‘подкупването’ на журналисти?

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!