“Под същото слънце”

Има хора, които негодуват срещу различни проблеми и обстоятелства с мрънкане. Други реагират с липса на емпатия и най-често задават въпроса: “това ли е най-големият проблем”. Има, за щастие, хора, които  не се поддават на нихилизма и мрънкането, а се борят, опитват, успяват, провалят се, падат, стават…, но не се отказват да посочват и да решават проблеми, да изискват, питат, информират, да търсят и намират отговори. Без излишен патос, без декларации и претенции, че са разрешили най-важните за човечеството проблеми. Но действат. Всеки според силите и уменията си.

Холандската фотографка Маринка Масюс е прекрасен пример именно за последната категория хора. Хора, които използват таланта и изкуството си, за да помагат на други хора. Тя създава фотосесията “Под същото слънце”, която има за цел да повиши информираността на хората за проблемите на албиносите в Танзания. Албинизмът е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата. Една от страните с най-висока честота на албинизъм е Танзания, където се смята, че със състоянието живеят около 150 000 души.

Именно в Танзания, обаче, хората с албинизъм са подложни на насилие и са лишени от основни човешки права. Поради ниското ниво на здравна култура, слаба обща култура и лоша образованост, местните смятат, че хората с албинизъм са опасни. Страховете и суеверията, свързани с албинизма, са толкова дълбоко развити в Танзания, че много жени, които раждат деца с това заболяване, са принуждавани да изоставят или дори да убият рожбите си веднага след раждането.
Много деца с албинизъм са лишени от елементарни човешки права. Отхвърлени от обществото, на тях им се втълпява, че тяхното съществуване е проклятие. Много деца с албинизъм живеят в лагери, отхвърлени и отделяни от семействата си. Често стават жертва на насилие и агресия, някои от тях биват ослепявани.
Освен неприемането от обществото, албиносите в Танзания са изправени и пред друга заплаха. Меланинът представлява естествен филтър срещу вредното въздействие на слънцето. Неговата липса прави очите и кожата на албиносите изключително чувствителни към слънчева светлина. Поради това албиносите са по-предразположени към рак на кожата. Това е и другата цел на фотосесията “Под същото слънце” – да събере средства за закупуване на слънцезащитни продукти за хората с албинизъм в Танзания.

Една красива фотосесия, която докосва. Деца, за които предразсъдъците не съществуват. Лепенето на етикети е присъщо за възрастните. Децата интуитивно усещат, че всички живеем “под същото слънце”. Където има място за всеки от нас.

1

2

3

4

578

9

11

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!