“AMA” – красота в дълбочина

Късометражният филм “AMA” е като тих шепот на всички езици. Дълбок, внушителен, труден и изпълнен с изящество.

“AMA” е творение на Жули Готие – дълбоководен водолаз и режисьор, а също и изпълнител на този великолепен танц под водата. Филмът е заснет в най-дълбокия басейн в света, който се намира близо до Венеция, Италия. В няколко минути Жули изпълнява вълнуваща хореография, която кара и зрителя да притаи дъх, наблюдавайки бавните и спокойни движения.

Името “AMA”, разбира се, не е случайно. На японски “ама” означава “жена на морето”. Жените “ама” всъщност са олицетворение на силата и независимостта, често са и глава на семейството. Те се гмуркат голи, само с колан с нож на кръста. Дълбочината е голяма, както и опасностите от скали. Тези жени обаче са в търсене на големи миди, пълни с перли и поемат ежедневно своя риск като скачат дълбоко във водите, където задържат дъха си поне 2 минути.

Филмът на Жули Готие е своеобразен поклон пред тези жени-гмуркачи, като същевременно изобразява и женствеността, смелостта и независимостта на жените по цял свят.

Ама” е тих филм. Разказва история, която всеки може да интерпретира по свой начин, според опита си. Няма налагане на смисъл, само предположения. С този филм исках да споделя най-голямата болка, пронизала живота ми. За да не бъде твърде жестоко, я покрих с изящество. За да не бъде твърде тежко, я потопих във вода. Посвещавам този филм на всички жени по света. За мен той е начин да кажа: не сте сами, отворете се към другите, говорете за вашите страдания и радости“.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!