Чудото на Христос на езерото Изео. Или как Кристо ходи по вода

“Той ходи по вода, точно като в Евангелието”, пише италианското издание Repubblica. И тази метафора не звучи богохулно, защото е истина, допълва автора Paolo Berizzi. Кристо или Христо Владимиров Явашев, ще ходи по вода от 18 юни до 3 юли в езерото Изео, досущ като своя съименник преди 2000 години.
Кристо се завръща в Италия 40 години след последния си проект – опакована римска стена в столицата през 1974 година. Проектът му носи името “The Floating Piers” (“Плаващите кейове”) и обхваща 70 хил. кв. метра жълта тъкан. Тя ще покрие цялата пристанищна система от 200 хиляди модула от полиетилен с висока плътност, които са изработени във формата на кубчета. По план те трябва да се носят по вълните, полюшвани от вятъра. Инсталацията ще се простира между градчетата Сулзано и Монте Исола, както и до остров Сан Паоло в езерото. Дължината на кейовете ще бъде около 3 километра във водата на езерото. Платформите ще са широки 16 метра и високи около 50 см, с наклонени страни. Златистата тъкан ще продължи около 1,5 км по улиците на Сулзано и Пескиера Маралио. Бюджетът на произведението е 15 милиона евро, според Repubblica, а средствата са осигурени от Кристо. За изграждането на проекта са наети 500 души. Други 170 човека ще “плажуват” върху кейовете.
Очаква се 700 000 души да посетят езерото. Предполагаемите приходи от свързани дейности в района – барове, ресторанти, хотели, транспорт и търговия са около 49 милиона евро.

Творбата ще бъде отворена за достъп 24 часа в денонощието. След като бъде демонтирана, инсталацията ще бъде рециклирана.

Лаго д’Изео носи името на град Изео, който се намира на неговия южен бряг. Езерото се намира в провинция Бреша на северната италианска област Ломбардия. Местните власти определят произведението на Кристо като най-важното събитие в Италия след юбилея на църквата. Те го наричат дори “ЕКСПО на езерото Изео”, което по подобие на локомотив ще повлече благоприятни ефекти за туризма в зоната.

1

2

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14пл

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!