Оркестър без достойнство

“Не ми е хубаво и даже, направо доста ми е зле” (Валери Петров)

Отлагам този текст цял ден. Хванала съм се като удавник за сламка, че на тази територия достойнството все още съществува. Че мъжеството и честта не са мускули и други органи, а дела и постъпки. Категоричност, принципност и ясно изразена позиция. Без увъртания. Без заобикалки. И най-вече без мълчание. Цял ден двама души оглушително мълчат. Двамата заместници на Радан Кънев в ДСБ. Двама иначе много речовити “мъже”. Двама много гласовити политици. С претенции за принципи, категоричност и непримирост. Единият – здравният министър д-р Петър Москов, другият – председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов.

Защо говоря точно за тях двамата при условие, че половината държава се е спотаила в ъгъла и си “кюта”? Отговарям веднага. Нищо принципно не очаквам от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Никога не съм го очаквала. Той самият още миналата година си призна, че си служи с “трикове”, за да се домогне до властта. Лъже собствените си избиратели, за да допълзи до министерското кресло. Няма какво да очаквам от този човек. И затова няма как той да ме разочарова. Не си очаквал доблест – не си я получил. Ако беше реагирал по различен начин, щеше да е изненада за мен. Приятна, но изненада. Е, изненади няма. Нито изненадани. Не очаквам нищо и от вицепремиера Меглена Кунева. От вчера се шегувам, че най-вероятно вече си е изгладила костюма в очакване да стане новият правосъден министър. Днес за мааалко да повярвам, че партията на госпожа Кунева ще постъпи принципно, пък то…. хакерска атака.

Петър Москов и Атанас Атанасов обаче ме изненадаха. Неприятно. Сигурно е наивно от моя страна. Но… очаквах повече!

Д-р Москов,

Дори когато пиша този текст, все очаквам че Вие ще излезете с позиция. Принципна. Мъжка. И ще ни напомните, че “сенките раждат чудовища.” Е, мълчите си. Скрили сте се. Няма и помен нито от ораторските Ви способности, нито от претенциите Ви за борба с олигархията, нито от декларациите Ви, че искате да изрежете “тумора” ДПС от държавата. Днес Вие сте сянка. Стабилизирате жизнените функции на задкулисието. Оказа се, че кариеризмът също ражда “чудовища”. И безпринципност. Толкова ли е хубаво да си министър, д-р Москов? Честно? По всичко личи, че Ви се е усладило, но имайте предвид, че всеки пост е до време, а срамът е завинаги. Окаляната репутация – също. Доблестните политици са и доблестни хора, докторе! И пазят собственото си и на държавата достойнство. Не мога да проумея какво извратено опияние носи властта, че да изтрелва хората в някаква паралелна реалност. Да ги превръща в знаменосци на силните на деня. Няма да крия, че все още се надявам, че мълчите, защото сте си загубили гласа, например. Понякога предпочитам да вярвам в сапунени мехури. Погнусата е по-малка, някак си.

“Христо Иванов ще е министър до тогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Христо Иванов от правителството, въпреки волята на ДСБ – в това сме категорични”. Това са думи на генерал Атанасов, произнесени точни преди 6 дни. Минаха над 30 часа откакто Иванов не е министър, а Атанасов си  стои на топло и не дава вид, че върви в комплект с достойното поведение. За разлика от колегата си Петър Москов, генералът все пак “измрънка”, че “си носи оставката”, но не я извади от джоба си цял ден. Не коментира нищо. Ни-щи-чко. Чакал партийно решение. Лична позиция очевидно няма. Нито за оставката на Христо Иванов, нито за решението на Радан Кънев, чийто заместник е Атанасов, да излезе в опозиция. “По-добре да съм нисък, отколкото низък”, заяви генерал Атанасов от трибуната на Народното събрание преди дни по повод дебелашки шеги на опозицията с ръста му. Съгласни сме с Вас, генерале! За съжаление цялото Ви поведение днес демонстрира, че не сте “дорасли” моралните висини, за които претендирате.

Да си достоен човек в България явно е много трудно… Някои изобщо не опитаха, а други се отказаха.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!