Как Австралия регулира Uber?

Столицата на Австралия – Канбера, ще бъде първият град в света, който ще даде легален статут на компаниите за споделено пътуване. Това ще се случи на 30 октомври тази година, когато компанията Uber официално влиза на пазара в града.

Регулацията ще става на две нива. Първо, ще бъдат взети засилени мерки за безопасност и лицензните такси за таксиметровите шофьори ще бъдат намалени. Второ, след като законът бъде приет, от шофьорите на UberX ще бъде изисквано да имат подходяща застраховка. Това обяви Андрю Бар, премиер на местния кабинет във федералната държава. Според него най-важното е качеството на транспортните услуги в града да бъде подобрено и на първо място да бъдат поставени желанията на потребителите.

Таксиметровата индустрия само ще спечели от узаконяването на Uber, твърди местният вестник “Canbera Times”. Очаква се до 2017 година лицензионните такси да паднат до 5000 австралийски долара годишно. Таксата за наемане на кола ще бъде 100 $ за разлика от сегашните 4000, докато шофьорите на Uber ще са задължени да плащат 50 $ за официална регистрация и годишна лицензна такса от 100 $.

И таксиметровите шофьори, и тези на Uber, ще бъдат задължени да докажат, че нямат криминално минало и че не са имали пътни инциденти. Колите на всички ще бъдат подлагани на обстойни технически прегледи. Шофьорите на Uber ще могат да взимат само резервации, тоест предварителни поръчки от хората през мобилното приложение. Докато таксиметровите шофьори ще могат да бъдат спирани и на улицата, както обикновено. След като влезе в сила второто ниво на регулации, те ще могат да взимат пари в брой, но само ако имат камера в колата.

Андрю Бар смята, че това ще подобри опциите за пътуване на жителите на града и ще намали тарифите чрез честна конкуренция. Според него прогресивните приложения за споделено пътуване ще осигурят иновативен достъп на хората до публичен транспорт.

Той допълва още: “Вместо да си завираме главите в пясъка и да се опитваме да забраним приложенията за споделено пътуване, правителството на района предлага регламентирана правна страна, в която потребителите могат да се възползват от технологичните иновации.”

Шейн Ратънбъри, заместник-министър по транспортната реформа, е категоричен, че тези промени са полезни за обществото, икономиката и средата. Според него е важно за социалното равенство и за хората със специални нужди да има по-голям избор за транспорт.

От решението на държавата са доволни и представителите на Uber. Всъщност, доволни са всички, защото са признати правата на гражданите да избират как да се придвижват свободно.

Източник: Mashable

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!