“Бебешка кутия” или има ли хуманен начин за изоставяне на дете

Градът е Антверпен, Белгия. Все повече майки използват т.нар. “baby box” (бебешка кутия, б.а.) – люлка, където майка може да изостави новороденото си бебе анононимно. Увеличаващата се бедност и намаляващата покупателна способност на хората в Белгия води, за съжаление, до ръст на изоставените бебета.

“2017 година беше рекордна в негативната статистика за най-много изоставени деца в тези кутии Белгия. Никой не знае точната причина”. Експерти смятат, че възможното обяснение за рекордния ръст е в повишените цени на храни и стоки от първа необходимост, а оттам и растящият брой хора, които са несигурни относно бъдещето, което могат да дадат на детето си.

Бебешката кутия е създадена през 2000 година от Moeders Voor Moeders, благотворителна организация за помощ от майки за майки, която подпомага нуждаещи се с храни и дрехи. Изоставянето на децата в контейнерите за боклук, по улиците и в горите, уврежда тяхното здраве.  За да се предотврати това в почти цяла Европа, Азия и в Съединените щати са изградени така наречените “бебешки кутии”. Поставят се предимно в болниците. Майката, решила да изостави детето си, може да го остави в урна, оборудвана с паник бутон. След това се задейства аларма и здравни работници прибират бебето.

В Белгия кутията е малко помещение, подобно на килер, което се заключва веднага след като “отворът в стената” се отвори с натискане на цифров код. От другата страна на стената е офисът на Moeders Voor Moeders. Стаята е осветена, отоплена, оборудвана с детска кошара, комплект дрехи за новородено, одеяла и плик с надпис “Осинови ме” с текст на холандски, френски, немски и английски език. В плика е половината част от пощенска картичка. Втората част на пощенската картичка се съхранява от Moeders Voor Moeders, която сега има 160 доброволци. Ако биологичната майка някога желае да се идентифицира и да се запознае с детето си, тя може да представи съответстващата част от пощенската картичка.

2

След като кутията се затвори, минимум четирима доброволци на Moeders получават известие на телефона си. Ако в момента на изоставянето, няма служител в офиса, бебето ще бъде прибрано след максимум 20 минути. Moeders Voor Moeders се грижат за него в рамките на 24 часа, а после са длъжни да го предадат на социалните служби.

Според Катрин, съосновател на Moeders Voor Moeders, популярността на бебешките кутии се дължи най-вече на страха, чувството за вина и на факта, че в Белгия не е законно да родиш анонимно в болница. “Можеш да имаш 500 приятели във Facebook – смята тя, – но можеш да имаш и тайна, която не можеш да споделиш с никого. Идеята да изоставиш собственото си дете със сигурност е болезнена и трудна за споделяне.

333D7D968E

Жените, които не искат да отглеждат детето си, без значение от причината, често са принудени да раждат сами вкъщи, което е много рисковано. Катрин все още си спомня за една майка, която е била на косъм от смъртта, заради усложнения при раждането. Успяла да повика лекар на време и така спасила и себе си, и новороденото.

Катрин подчертава, че кутията е последна мярка, когато отчаяни майки така или иначе ще изоставят децата си. По-добре да го направят в подобна кутия, отколкото в храстите или в кофа за боклук. Често оставените в кофите за смет деца не оживяват, други оцеляват с жестоки увреждания. Кутията предотвратява тази жестокост. С нея се гарантира конституционното право на всяко дете за здраве.

Кутията за бебета в Антверпен е модерната версия на древното решение на подобни случаи. Детски люлки са били поставяни още в средновековна Белгия и в цяла Европа. Пример за подобна люлка може да се намери в един от музеите в Антверпен. Още през 18-ти и 19-ти век в църкви и манастири са поставяни въртящи се креватчета, за да се гарантира, че децата могат да бъдат оставяни анонимно и без риск за живота им.

“През 2000 година решихме, че практиката с бебешката кутия е необходима отново в Белгия, споделя Катрин. “После се свързахме с институциите и те бяха благосклонни към идеята, разказва тя и си спомня: казаха ни, няма закон, който изрично да забранява подобни кутии, защото старите закони го позволяват. Но трябваше да спечелим доверието на властите.”

Според Катрин, повечето от жените, които използват кутията, са на възраст между 20 и 30 години. Някои майки пътуват от Брюксел или други градове в страната, за да се възползват от т.нар. “baby box”. По-голямата част от изоставените по този начин бебетата европейци, най-често белгийци и много по-рядко са представители на фламандската мароканска или арабска общност, споделя тя.

У нас кутии за изоставени бебета няма. Все още близо 1000 български деца всяка година се изоставят в родилните отделения.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!