Балансът – буквално и метафорично в изкуството на Jerzy Kędziora

От Абу Даби до Маями, на всякакви места и на всякаква височина могат да се видят невероятните скулптури на полския скулптор Jerzy Kędziora (Йежи Кенджьора). Той придобива популярност със своите балансиращи скулптури, които понякога са фиксирани, а друг път се поставят на различни локации. Най-специалното, с което приковават вниманието на хората – това са неествествените и побеждаващи гравитацията движения, които изобразяват.

Най-често те са поставени в атлетични пози, като идеята се заражда в резултат на редица разнообразни влияния в живота Kędziora и желанието му да съчетае класическата скулптура с кинетичното изкуство.

Студентските си години Jerzy Kędziora прекарва в Гданс, Полша, където става свидетел на бурните политически трансформации в страната през 80-те години. Това е един от периодите, който му повлиява за цял живот и днес в творбите му се усеща политическа и социална ангажираност.

След като посвещава живота си на скулптурите и изгражда една успешна кариера с много изложби в традиционните галерийни пространства, Kędziora копнее за нещо повече. Така се ражда и идеята за балансиращите скулптури, които днес могат да се видят на различни точки по света. “С течение на времето започнах да създавам моето независимо изкуство от твърде тесни и “мъртви” за мен зали в големи и открити пространства“, казва той в свое интервю.

Тук се сблъсквам с различен приемен контекст. Скулптурата се появява в по-богата, естествена среда и приковава вниманието не само на определен кръг от зрители, а успява да изненада и случайно преминаващи хора. Това е очарователно и дори интригуващо преживяване за мен“. Без значение дали се създават постоянни инсталации или временни изложби, всяко произведение е визуална наслада за хората. Въздействието на работата му върху обществото обаче е нещо, което остава с художника дълго и дава един различен вид удовлетворение, което дори и множеството награди, които получава не могат да му дадат.

Жителите на много градове, в които са монтирани моите скулптури се идентифицират с тях. Те ги приемат и допускат до себе си, дори и като напуснат пространството след изложбеното време“, споделя Kędziora. Положителните реакции към неговото творчество съвсем не са изненадващи, като се има предвид стойността, която те добавят към духа на всеки отделен град, визуално и метафорично. Неговите най-ранни произведения представят хора, които се движат по въже и това изобразява не само подвиг на инженерството, но и предизвиква към публичен коментар върху тънката линия между крайностите на избора – политически и личен.

Вижте някои от най-популярните негови творби:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!