Балонен Икар

На 18 април от 19:00ч. INTRO gallery в София ще бъде любезен домакин на изложбата “Балонения Икар” на художника Борис Праматаров.

И, понеже сме сигурни, че вечерта ще е интересна, а творбите впечатляващи, затова те приканваме да не забравяш нито датата, нито часа.

За Борис се говори много, а ние все още се възхищаваме не само на таланта му, но и на многообразието от дейности, с които умее да се захваща и да довежда до успешен край. То и това си е талант, така че с нетърпение очакваме тази среща и най-вече да се потопим за малко в неговия свят.

_______________

Балонен Икар

Изпълнен с леден смог, човекът-балон се носи бавно и тежко.
Напълнен с топъл въздух, човекът-балон се издига,
опитва се да докосне космоса.

Човекът-балон чака онзи вятър,
който да го отвее там, на по-доброто място.

_______________

Творбите на Борис Праматаров имат способността да се гмуркат в подсъзнанието на зрителя, да изваждат наяве неговите страхове и желания, да дават свобода на демоните му, за да може да прескочи отвъд границите на своето собствено въображение.

Ния Табакова

_______________

Борис Праматаров (*1989) e български художник, живеещ в Белгия, бакалавър по специалност “Книга и печатна графика” в НХА, гр. София и магистър по графични изкуства в Кралската академия за изкуства, Гент. Специализирал е илюстрация в Дуксунг в Сеул и Висшето училище за изящни изкуства “Синт Лукас”, Гент.

Има няколко самостоятелни изложби, организирани в София, Брюксел и Белград, и участия в множество групови изложби в Париж (“400 рисунки за изживяване”, Галерия “Lavigne Bastille”, 2012), Виена (Дом Витгенщайн, 2012), Ню Йорк (“Раздразнение”, изложба с илюстрациите от Ню Йорк Таймс, Галерия “7”, 2013), Марибор (“Μundus Vade Retro International Exhibition”, 2014), Дижон (“Отчуждение и анти-отчуждение”, SSE Space, 2014) и мн. др.

Автор на арткнигите: “Моите демони” (2012, Южна Корея), “Допелгенгер” (2013, София),”Амигдала” (2013, ЮДА, Париж), “Черофобия” (2015, E2& L’Appât, Брюксел), “Наблюдателят” (2016, Le Dernier Cri, Марсилия), “Наблюдателят 2” (2017, Брюксел), “Тайните на насекомите” (2018, Брюксел), “Етомон” (2018, E2 & L’appat, Брюксел).

През 2017 печели първа наградата на комикс фестивала Фумето в Швейцария с комикса “Кратка история за общуването / любовта“. Илюстрирал е за Ню Йорк Таймс, Стандарт (Белгия), Капитал (България) и е правил рисунки за Volcom (Амстердам), Dr. Martens (Гент).

Постиндъстриал” (2015) е първият му анимационен филм.

________________

18 април 2019г.

INTRO gallery, София

Ул. “Цар Самуил” 28

Начало: 19:00ч.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!