Daxing International Airport – новият авиационен център на Пекин

Преди седмица официално беше открито новото мега летище на 50 км южно от центъра на Пекин, а Китай е вече в готовност да изпревари Съединените щати като най-големия световен пазар на въздушни пътувания до 2022г. Летище “Даксинг” е с формата на морска звезда заради шестте си “лъча” и терминал, който е с площ с размерите на 97 футболни игрища. Цялостната визия е проектирана от покойната Заха Хадид и френската компания ADPI. Летището има четири писти за планови граждански полети, като се планира да станат седем, включително и една за военна експлоатация.

Откриването на огромния комплекс съвпадна с честванията на 70-та годишнина от създаването на Китайската народна република. Мащабното строителство на летища в страната съвсем не се очертава да спре, напротив – правителството планира до края на 2020 г. да изгради или разшири 74 летища в национален мащаб.

Планът за летище “Даксинг” е да може първоначално да посреща 72 милиона пътници и два милиона тона товари годишно до 2025 г.

Амбициозният план се разгръща до изграждането на общо 7 писти, 100 милиона пътници и 4 милиона тона товари.

Авиацията е сред ключовите стратегически сектори на правителството, което се стреми да притежава поне 450 граждански летища в следващите 15 години.

Строителството на гигантския проект включва и изграждането на икономическа зона, където ще живеят и работят близо 260 000 души. 200 000 ще са новосъздадените работни места, а част от хората, чиито домове или имоти са били разрушени заради строителните планове, са компенсирани със субсидии за срок от 5 години или са наети в програми за преквалификация, за да могат да работят в новопостроения комплекс.

Проектът “Даксинг” е на стойност 11,5 млрд. Долара и започва още през 2014 година. Към момента по него се трудят над 40 000 работници. “Звездата” на покойната Заха Хадид е в типичния стил на архитекта – футуристичен, изчистен и модерен дизайн с много естествена светлина, която навлиза през близо 8 000 прозореца. Идеята да съществуват “лъчите” е, за да се облекат дългите обходи на пътниците, което е сред основните проблеми и забележки за новите мега летища.

Затова и в “Дексинг” летищните власти са се ангажирали разстоянието между контролните пунктове за сигурност и най-отдалечените изходи към самолети да е до 600 метра.

На територията на мега летището ще има безмитни магазини, ресторанти, както и хотел за домашни любимци, десетки занимални, работни пространства, традиционни градини с езера и дървени къщи, както и множество сцени за организиране на обществени прояви. Системите за паркиране ще бъдат роботизирани, както и ще бъде вградена технология за лицево разпознаване за по-бързо идентифициране при проверките за сигурност и подготовка за качване в самолета. Ще има и електронни гидове в помощ на загубили се пасажери.

Летището е изградено почти като малък град, като притеснението на хората относно местоположението му (далеч от основните бизнес сгради и на около 50 км извън центъра на Пекин) бяха отхвърлени от китайските власти, които увериха, че това е много повече от летище и ще има интегриран истински транспортен възел, който ще има и високоскоростна железопътна линия, междуградски услуги и експресни влакове.

Гигантската придобивка на Китай е мащабно начало на авиационното развитие на страната.

image via daxing pkx airport
image via daxing pkx airport
image via daxing pkx airport
image via daxing pkx airport
image via daxing pkx airport
image via daxing pkx airport
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!