В Люксембург въведоха безплатен обществен транспорт

Още през 2018 година властите в Люксембург изразиха готовност да въведат безплатен обществен транспорт, като мярка за справяне с огромния трафик по пътищата. От миналата седмица това вече е факт и за всички трамваи, автобуси (без нощните курсове) и влакове (без първа класа) вече не се заплаща билет.

Разбира се, за повечето хора у нас това звучи идеално решение за справяне с трафика и замърсяването на въздуха, но нещата съвсем не са толкова лесни, а и както знаем няма нищо безплатно. На пръв поглед отпадането на таксата за билет звучи примамливо, но пък в Люксембург, където вече се прилага този модел, това е за сметка на увеличение на данъците на гражданите. Цената на проекта възлиза на 41 млн. евро, като част от тях ще се поемат от данъкоплатците.

Разбира се, само защото го наричаме безплатен транспорт, това не означава, че никой няма да плаща“, казва Франсоа Бош, еколог и министър на устойчивото развитие и инфраструктурата.

До решението се стигна след като от години тази малка страна се бори с ужасния трафик по пътищата и големите задръствания в пиковите часове. Освен това Люксембург е на първо място в Европа по брой автомобили на 1000 жители – 650. Като се прибавят остарелите автобуси и нередовната влакова мрежа, страната наистина се пренасища от коли и висок трафик.

Правителството реши да инвестира и в разширяване на трамвайната мрежа и автобусите, което обаче ще отнеме много време, като именно това е и една от причините критиците на това нововъведение да смятат, че е избран твърде неподходящ момент.

Правителството смята, че броят на хората, които ще предпочетат да ползват обществен транспорт ще нарасне с 20% през следващите 5 години и е дало обещание да инвестира близо 4 млрд. евро във влакове между 2018 и 2027 година.

Дали обаче системата ще заработи, както всички се надяват, е все още въпрос с много неизвестни, но крачката е направена. “Наистина е необходимо системата да се промени“, каза още Франсоа Бош, който мечтае да превърне Люксембург в “лаборатория за мобилността на 21-ви век“.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!