Скъпи шведи, елате, напийте се и набийте всичките ни камериерки! Само не ни се сърдете!

Факти: Здравей, България”, Нова тв. Гост в студиото е председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Поводът – шведски турист, който ритна в главата камериерка в Слънчев бряг.

Благой Рагин: .”За голямо съжаление, клиентите са някъде към 17 вида характери и тези, които работят в сферата на туризма, трябва да се съобразяват с тези 17 вида характери. А неписаният, така да се каже, закон, в който ни обучават още от съвсем малки, е, че: първото правило – с клиент не се спорИ, второто правило – клиентът винаги е прав и третото правило – усмивката е задължителна.

Виктор Николаев: Ритнат в главата с усмивка?! Малко трудно…

Благой Рагин: Еми, станало е... Единственото нещо, което мен лично ме безпокои, е, че скандинавските туристи са си малко по-горделиви и преди 5 години имаше един такъв подобен инцидент на един от баровете, 5 години след това те бойкотираха (смее се) нашия туризъм, не стъпиха тук…

Виктор Николаев: Не се сещам, какво е станало?

Благой Рагин: Имаше убийство на един барман, на един клиент в един бар (?!?) Сбиване иии… така. Но това става навсякъде в света, нали. Но понеже те са много чувствителни и тогава, пак така направихме една кампания, и те бойкотираха. Искам да кажа, че някъде, тази година, към 250 млн. евро идват от скандинавските страни. Само от пакетите. Допълнителните услуги, които ги харчат, са различни. Мисълта ми е, че те са много чувствителни. 

Виктор Николаев: Да, но ритат българите в главата. Не може да се прави подобно нещо.

Благой Рагин: Съгласни сме, абсолютно сте прав, прокурорът казва: “Всеки гражданин, който стъпи на наша територия, се съобразява с нашите закони…… “Все пак аз бих се извинил на тази камериерка от името на моите колеги. Има начини как да й помогнат. Ако се е случило с моя служителка, бих я подпомогнал и материално. Но колкото по-бързо този инцидент отшуми, трябва да се вземе предвид и в бъдеще да не се случват такива неща. Никой обаче не дава гаранции”, добавя той.

Размисъл: Ако все още четете този текст, защото се изискват здрави нерви, за да успееш да изчетеш тази накъсана, нечленоразделна и неразбираема реч, то вие със сигурност сте на “ти” с дзен будизма. Сега, по същество: по-цинично, нагло и жалко изказване, отдавна не бях чела/слушала. А, все пак, живея в България и не е като да не съм чела/слушала/нагли изказвания.

Няма да коментирам езиковите способности на Председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация у нас. Те са очевидни. Но манталитетът, липсата на елементарна емпатия и гръбнак, които се крият зад нестройната реч, са повече от цинични. От думите на господина стана ясно, че трябва да се снишаваме, да “прекланяме главица” пред “чувствителния и горд шведски народ”, докато ни рита в главите, псува, плюе, унижава, убива, а да, и да му се усмихва, щото “клиентът винаги има право”, а и тоз чувствителен клиент харчи много на наша територия. Пие, плюе, бие, псува, ама харчи. И не бива да нараняваме крехката му душа. Ние сме корав народ, ще издържим един бой, колко му е, особено, когато е на чужд гръб/глава. За едните кинти сме готови всякакви части от тялото си да подложим. Като не можем да привлечем други туристи, освен онези, които се напиват до безпаметност и ни  млатят, ще им търпим кофти пиянството. Това накратко ни каза господина.

Гледам го, слушам го и си мисля, че проблемът на българския туризъм не са нито бетонът и презастрояването, нито евтиния алкохол и имитиращата храна, нито грозните, кичозни хотели, които са навсякъде. Те са следствие. Следствие на “Балкантурист манталитета”, който си сака руските туристи, които да нахрани с домати шмеркезе и да им пусне малко Кобзон да се радват (още един “светъл” пример за това е кметицата на Каварна Нина Ставрева,  която днес заяви в ефира на Бтв, че автографите на световните рок звезди, сред които тези на имена като Алис Купър, Кай Хансен и банди като Deep Purple, Accept, Dimmu Borgir, Scorpions и още много други, върху автомобила на Община Каварна, са “увреждане на общинско имущество”!!! Честно, това не е виц! ). Следствие на елементарните, дребни, жалки душици, които за 50 стотинки са готови да продадат и майка си. Да се наведат, снижат и скрият, докато “инцидентът отшуми”. Следствие на елементаризма, който се гордее от себе си, живее си в миналото и не спира да повтаря, че “клиентът винаги има право”, дори и когато клиентът се опитва да ти счупи главата. Гледам Благой Рагин, слушам го и в главата ми зазвучават онези думи на Стив Джобс, че “този, който повтаря, че клиентът винаги има право, най-вероятно винаги е бил само клиент”. После се ядосвам на себе си, че изобщо ми е минало през ума да сравнявам галактики. Да сравнявам “Запорожец” с “Тесла”.

Българският туризъм е жертва на шепа хора, които “цял живот са расли, въпреки това са малки”. Жертва на бодряшкото тупане в гърдите, “че България е уникална страна!”, успокояването, че и в “други страни се случва, нали”, и ‘айде по-тихичко, да не ни се разсърдят и тези, дето идват тука да се напият до безпаметност с евтина водка, че тогава вече съвсем никой няма да дойде в Слънчев бряг”. Българският туризъм е жертва на тесногръдия чичак, който излиза от раклата с нафталина, само за да преброи кинтите. Жертва на хора, пуснали такива дълбоки корени в 82-ра година, че не са разбрали, че живеем в 2017 година. Клетият ни туризъм е жертва на  безхаберието и неизлечимото късогледство на група клети, несменяеми чичовци, които нямат идея как да обогатят бедния си речников запас, а ние очакваме от тях мисъл, смисъл, вкус и визионерство.

Спирам да пиша и отивам да се сниша някъде, да не взема да се изложа или да обидя “чувстителните туристи”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

15 Коментари

 1. Защо не заведете в хотела жена си,дъщеря си и майка си за секс услуги на шведите?Знаете ли,че може и нещо допълнително да изкарате! Вярвам няма да са ни никак обидени!

  1. Деба и дъртия му пИдИраЗин деба! Да му разцепят дъртия мазен задник с ритник
   и да нацепяг кофите на жена му и на дъщерите му! Гад мръсна!!!

 2. vek da ne doidat-ako nqkoi ritne jena mu dali 6te preklanq glava,kamerierkata da se usmihva,a dali ima povod da se usmihva,dali otgovarq zaplatata na usmivkata i @zatova ne se namira hotelski personal

 3. Уважаеми Г-н Рагин, този случай, не трябва да ОТшуми бързо, а да се РАЗшуми максимално. Марш на чина в четвърти клас, някой грамотен ученик да Ви научи на граматиката на РОДНИЯ Ви език. Редно е до следващата медийна изява да научите, че правилната форма е „предвид“, а не „В предвид“, предвид това, че сте тъпо парче от вида „на всяко гърне мерудия“. Радвам се да прочета, че целия форум под тази публикация говори за Вашата ДУХОВНА НИЩЕТА и объркана ценностна система. Преди да се презентирате в следващата медия вземете малко да се поограмотите и пообразовате, не пречи, че отдавна сте в пенсионна възраст. Никога не е късно и Вие да научите нещо и Вас да Ви измлати някой „чувствителен швед“ по същия начин и на същото място, но ще Ви посъветвам да си позатраете, че той трябва да дойде отново. Отдавна изгонихте българите от българските курорти, а надрусаните и неадекватни Ваши ЛЮБИМИ клиенти може да ги поканите да Ви гостуват в семейната спалня. И да – ние тук от форума, настояваме да окажете материална подкрепа на клетата жена, цървул Рагин.

 4. Абе, Рагин, теб няма ли кой да те изнасили и после пак ела и кажи, че това се случва навсякъде по света. Дебилен олигофрен!

 5. Като гледам тоя дърт мазен педал, разбирам, че туризмът ни се е превърнал в точно копие на хотелиерите ни – помийна яма. Днес ходих на плажа на Златни пясъци и не можех да си чуя мислите от гърмящите там децибели. Пълно е с пияни немски абитуриенти и всякакви пияндурници, които денонощно пият и крещят. Персоналът по хотелите е от мангали, цървули и украински студенти. На курорта Албена вече му викат Бразилия, щото работят само мангали от добричките села. Улиците между лъскавите хотели са на кръпки и на дупки, навсякъде се разнася воня на мръсен канал и манджи, по тротоарите са накацали сергии като в Капалъ чарши. Нормалните туристи отдавна избягаха. Бавно се превръщаме в туристическия кенеф на Европа. А за тоя мазен къносан шопар един кол в гъза и после на прасетата в Белене.

 6. Статията е прекрасна! Само огън и жупел!
  Де да можеше тази устата – спрямо мижитурката Благой Рагин – журналистка, да критикуваше така капитала, който оритва и подритва толкова време тънещият в нищета и мизерия български народ, вместо да се свива страхлив!

 7. Tozi Garin ne e dobre mai…. Zasto svedskite tirusti ili koito i da sa drugi ne si pozvoliavat podobni nesto po drugite kurorti v sveta..? Zasto li, zastoto zakoni sa drugi… Na Kanarskite ostrovi zaplatata na kamerierkite e okolo 1400 euro /dosta visoka za raiona/. Interesno kolko polucava nasata jena…

 8. Защо изобщо трябва да се раздухва темата?!? Просто шведа тихичко се арестува и после съдът по бързата процедура-от 3 до 5 за средна телесна повреда. Елементарно е! И националната гордост на шведите няма да пострада ни най-малко. О-да, забравих-за да се случи, в България трябва да има истински СЪД, а не клоаката, наречена “Българска съдебна сиатема”!

 9. Така ще е докато се кланяме и позволяваме.А не дащетаваме близките хора и нас.Родната милиция ни пази.Не бе,не нека ни ритат,гаврят и унифават.А ние да си трайкаме.Преди се гордеех,че съм бълтарин,сега ме е срам ва го кажа дори.

 10. Така ще е докато се кланяме и позволяваме.А не да защитаваме близките хора и нас.Родната милиция ни пази.Не бе,не нека ни ритат,гаврят и унижават.А ние да си трайкаме.Преди се гордеех,че съм българин,сега ме е срам да го кажа дори.Не е ли тъжно и жалко.

 11. Такава наглост!!! Помогни му господи, това мекотело да се осъзнае!!!Мутра долна,страхува се за джоба си!!!!🎃🎃🎃Тиква продънена и боят ти е малко!!!

 12. Каква наглост!!! Помогни му господи това мекотело да се осъзнае!!!И боят ти е малко тиква долна и продънена!!! Джобът ти май няма дъно!!!🎃🎃🎃

 13. Всеки Европейски гражданин има еднакви човешки права.В случаят е физически abuse , потърпевшия -тя или той може да си потърси правата в съда.А Шведа следващият път ще се замисли ,като реши да наранява.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!