Кулинарен Дисниленд

Това е кулинарният Дисниленд, увеселителен парк, посветен на гастрономическите приключения. 100 хиляди квадратни метра, пълни с храна, която трябва да отговаря на 2 основни изисквания – да е качествена и да е произведена в Италия. Мол за храна, размер XXL, носещ името FICO EaTaly WORLD (fico – смокиня от от итал. ез.), който отвори врати в Болоня. Идеолог на FICO EaTaly WORLD е Оскар Фаринети, създател на веригата EaTaly (eataly e игра на думи, от англ. думи “<eat> и <Italy>; или “изяж Италия”) за продажба на висококачествена италианска храна в страната и по света.

1

Защо в Италия и защо с италиански продукти? “Защото ако в Европа има 1200 качествени ябълкови сорта, то от тях 1000 са в Италия”, споделя без излишна скромност идеолога на кулинарния “храм”. И добавя: “накратко, имаме държава, световен шампион по качествена храна, нека се възползваме”.

Що се отнася до избора на Болоня, той също не е случаен. На първо място причината хранителният мол да е точно тук е чисто логистична – Болоня се намира почти в средата на Ботуша. А другият, по-важен мотив, е, че Болоня е един от символите на вкусната храна, един истински италиански гастрономичен рай. Наричат столицата на Емилия Романя “La Grassa” (дебеланата, тлъстата), заради кулинарните й традиции. Болоня е синоним на прословутото “рагу ала болонезе”, на тортелини и мортадела, на дългите маси и дълги, вкусни вечери, а Емилия-Романя е родината на прошутото, пармиджаното и балсамовия оцет.

“Който яде сам, има лош метаболизъм, не усвоява храната добре”, разкрива с усмивка защо е по-добре да се храним в компанията на много хора кметът на Болоня Вирджинио Мерола.

2

Във Fico EaTaly WORLD никой няма да се храни сам. Очаква се кулинарният мол да бъде посещаван от 6 милиона души годишно. Това е първият тематичен парк, посветен на италианската храна и се планира той да се превърне в постоянен празник за кулинарията. Инвестицията цели да популяризира кухнята на Ботуша, но и да съхрани и предаде фермерските традиции на Италия. За целта на територията на парка има 32 “фабрики за храна”, където всичко се отглежда на място, а енергията, която се използва, идва от 43 750 слънчеви панела. На територията на парка се отглеждат 200 телета,  има 22 култивирани полета, лозови масиви, цитрусова градина. Целта е една – да се затвори цикълът – от “семето” до крайния продукт, всичко на едно място. Минало и настояще, земя и технологии, фермери и учени, всички заедно.

 

3

В парка има и 47 заведения за хранене, но посетителите им няма да са просто консуматори на вкусна храна, защото имат възможност да проследяват на живо готвенето на храната. Това не са просто ресторанти, а работилници за храна, в които шеф готвачи и специалисти демонстрират на живо техники на готвене и тънкости в приготвянето на някои от най-популярните италиански ястия. Гостите могат да се запознаят с предавани през поколения методи за обработка на продукти или с любопитни рецепти.

4

По-любознателните посетители на хранителния мол могат да се запишат и на кулинарни курсове и обучения. Това може да стане в една от 10-те зали на територията на кулинарния лунапарк. Предвидени са курсове за големи групи туристи, за семейства, индивидуални за възрастни и за деца. Мисията на Fico EaTaly WORLD стига и по-далеч – на територията му има и конгресен център с площ 4000 кв.м. 4 университета вече са заявили, че ще проведат курсове и конференции в него.

5

Разбира се, че всяка от 20-те италиански области е представена с типичните за региона ястия. Тосканско Lampredotto (сандвич с телешко шкембе, една от популярните улични храни на Флоренция),  panzerotto от Пулия (вид пълнена паста),  фокача по лигурски, неаполитанска пица, 52 от най-добрите италиански вина или накратко: най-популярните и вкусни представители на всяка част от Италия.

6

Мислите, че това е грандомания, а мястото е огромно. Не, не е. Не бива да се страхуваме да мечтаем и мислим на едро. Дали ще успея да докарам 6 милиона посетители годишно, каквато цел имам. Не знам, но със сигурност ще направя всичко възможно, за да успея”, казва Оскар Фаринети. И добавя с гордост: “Болоня е град в Европа. Аз обичам Европа и искам да бъда добър и праведен европеец. Но все пак, не мога да не призная, че съм изключително щастлив, че отворихме FICO EaTaly WORLD 2 години преди “Cité internationale de la gastronomie” (“Международен гастрономически град”, който ще отвори врати в Лион, Франция, през 2019 година).

7

Кметът на Болоня Вирджинио Мерола е убеден, че първия по рода си гастрономичен парк ще помогне за утвърждаване на Болоня като кулинарен център в Европа, както и за реклама на качествената и здравословна храна.

Buon appetito, както биха казали италианците 🙂

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!