Това е България – България на добрите новини! (11.10 – 18.10.19г.)

Да дадем път на хубавите новини от седмицата, защото те заслужават мястото си в информационния поток и е важно да чуваме и четем повече за позитивните, успели, добри и работещи хора, примери, каузи и идеи!

*Заглавна снимка: Тодор Иванов

___________________

Българка с рекорд на “Гинес” за най-нисък глас

Марияна Павлова от Смолян постигна рекорд на “Гинес” и беше призната за певицата с най-нисък глас на планетата. Условието при кандидатстването е било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства – си бемол на контра октава.

Вече няколко години Марияна Павлова живее в Лондон, като преди това 16 години е била част от ансамбъл “Родопа” в Смолян, пяла е в “Космическите гласове”, “Драгостин Фолк Национал”, “Големите български гласове”, както и много други квартетни формации. Марияна Павлова е дъщеря на друга известна, родопска певица – Христина Лютова.

__________________

Научно събитие с благотворителна цел ще подкрепи олимпийските ни отбори по природни науки

Science Bricks е първото по рода си събитие у нас, което има за цел да разгръща теми като тези за Земята, Космоса и Вселената по един интересен и иновативен начин, като същевременно цялата инициатива подкрепя и благородна кауза.

Сумата от всички продадени билети ще бъде дарена на сметката на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки. На 19.10 (събота) от 10:00ч. Форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк ще бъде домакин на събитието. Водещи ще бъдат Латина Димитрова (химик) и д-р Владимир Божилов (катедра “Астрономия” към Физическия факултет на СУ), а на сцената ще се появят и много популярни лица от научната сфера у нас. Това са Никола Каравасилев, който ще представи “(Не)спокойната Вселена“, Наско Стаменов – “Материалите, с които се покорява Космосът“, Доц. Аспарух Камбуров – “Геодезия в Антарктида” и проф. Николай Денков – “Животът преди и след Земята“. Гостите на събитието ще имат възможността да се запознаят и с някои от най-големите български таланти в областта на науката, олимпийците по природни науки, които също ще присъстват.

Входът е с билети, на цена от 15 лв. (10 лв. за студенти), както и има супердарителски билети на цени от 30 лв. и 50 лв.

Билети може да закупите и ТУК.

__________________

116 млн. лв. ще бъдат отпуснати за изграждането на регионални иновационни центрове

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова съобщи, че министерството започва процедура по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), чрез която да се подпомогне изграждането на регионални иновационни центрове. Бюджетът ще бъде близо 116 млн. лева, а центровете ще бъдат разпределени между 6-те обособени региона, без област София-град, като се очертава да бъдат финансирани от един до три центъра в регион.

Убедена съм, че бъдещите центрове ще бъдат в подкрепа на икономиката по места, като целта е чрез активизиране на сътрудничеството между науката и бизнеса да се модернизира производството“, заяви още зам.-министърът.

Конкурентната процедура ще подкрепи съвместни проекти, инициирани от най-малко три предприятия с висок иновационен потенциал, в сътрудничество с научноизследователско звено.

1.5 млн. лева ще минималният размер на един проект, а 7 млн. лева е максималният. Краен срок за подаване на проектни предложения е до 20 януари 2020г.

__________________

137 електрически превозни средства ще тръгнат в София

Кметът на Столична община, министърът на околната среда и водите и изпълняващите директори на “Столичен електространспорт” ЕАД и “Столичен автотранспорт” ЕАД сключиха договори за доставка на екологични транспортни средства, които да заработят на територията на столицата. Инвестицията е на стойност 261.4 млн. лева, като 218 млн. лева са осигурени безвъзмездно по Оперативна програма “Околна среда” 2014 – 2020 г.

Предвижда се да бъдат доставени 25 нископроводни, съчленени трамвая, които ще се движат по линиите 4,5 и 18. Вторият договор е за 30 нови нискорповодни тролейбуса, които трябва да заменят всички вече стари и амортизирани превозни средства. Очаква се и доставката на 30 електробуса, като се предвижда изграждането на нови електробусни линии, които да заменят съществуващите маршрути. Последният проект е за доставката на 52 електрически автобуса и специализираното за тях оборудване. Те ще обслужват съществуващи и нови, изградени линии, притежаващи довеждаща функция към системата за метрото и трамвайната мрежа.

__________________

Нова зала по бокс ще бодготвя младите таланти в Горна Оряховица

Новата зала по бокс беше изградена поради необходимостта в града да има закрити площи за активен спорт. Почетният треньор на Боксов клуб “Локомотив” (Горна Оряховица) изрази благодарността си към инж. Добрев за спазеното обещание и новооткритата зала.

Изключително съм развълнуван, че можем да започнем да работим в нова боксова зала. Зала, в която да ковем новите шампиони – шампиони на международно ниво, които са гордост не само за нашия клуб, но и за цяла Горна Оряховица“, заяви президентът на клуба по бокс Анастас Начев.

В началото започнахме с малко деца, но с голямо сърце и голямо желание тези деца да постигат успехи. Обещавам ви, че когато медалите и купите се заредят, аз лично ще спонсорирам изграждането на витрина, в която да се пазят за поколенията постиженията в този спорт. Това, което направиха учредителите на клуба, остава в историята“, заяви инж. Добромир Добрев на откриващата церемония и пожела успех на състезателите.

__________________

Близо 2000 случая на изоставени деца са били предотвратени от социалните служби

Повече от 1777 деца са били застрашени от изоставяне през изминалата 2018 година у нас, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на Би Ти Ви. Работата на социалните служби обаче е успяла да предотврати случаите, а министърът допълни, че държавата работи с идеята, че най-добре е детето да остава в семейната си среда.

3300 са случаите на извеждане на деца от семействата, като в над 1000 от тях това е било наложително, заради тяхното изоставяне. В останалите случаи министърът увери, че се е действало споредзакона, като всеки такъв акрт подлежи на съдебен контрол.

Освен темата с изоставените от родителите си деца, министър Бисер Петков коментира още и увеличението на пенсиите догодина с 6,6%, както и повишаването на минималната работна заплата, която ще стане 610 лв. от 1 януари. 10% е увеличението, което е планирано за заплатите в бюджетния сектор.

__________________

Интелигентна транспортна система ще управлява градския транспорт в Добрич

Община Добрич кандидатства с проекто предложение “Развитие на градския транспорт на Добрич” по Oперативна програма “Региони в растеж”, като проектът предвижда в града да функционира интелигентна транспортна система и изграждането на специализиран център за управление на трафика. Целта е да се повиши качеството на живот в града чрез подобряване на условията на движение, повишаване на ефективността на градския транспорт и надграждането на възможностите за алтернативни форми на движение. Дейността на проекта ще обхване проучване, проектиране, изграждане и упражняване на авторски надзор за монтиране и пускане в действие на системата за управление на трафика. Сред дейностите по проекта е и обновяването на съпътстващата инфраструктура, закупуването на електробуси и зарядни станции, както и обновяването на 30 спирки на обществения транспорт.

__________________

Научната програма BASF Chemgeneration предлага безплатни семинари и експерименти по химия с ученици

Безплатната програма провежда експерименти за нулев отпадък на ученици в гимназиален курс. Семинарите и уроците се провеждат в TechnoMagicLand в София след предварително записване. Научната програма разглежда проблемите на съвременното общество и тяхното разрешаване, като учениците ще имат възможност да рециклират хартия, както и да проведат електролиза на метал.

Предивдени са общо 15 практически семинара, в които се очаквата да вземат участие 300 гимназисти.

Естествените науки, новите материали и модерните технологии имат все по-голяма роля в опазването на околната среда и устойчивото развитие на планетата. Целта ни е да утвърдим прехода от линейна към кръгова икономика и да научим учениците на най-различни методи и начини как може повторно и за трети път да се използват продукти. Мисията на програмата е не само да популяризира химията, но и да помогне на гимназиалните ученици да разберат как естествените науки помагат за устойчивото бъдеще.“, заяви управляващият директор на БАСФ ЕООД – България Марина Буковац.

__________________

1617 излезли от употреба автомобили бяха премахнати от улиците на Варна

1617 е броят на излезлите от употреба автомобили във Варна, които общината е премахнала от улиците на града през последните 2 години. Акцията е започнала през 2017 година, като оттогава са издадени констативни протоколи на 4300 коли. 1267 собственици доброволно са преместили автомобилите си. 1141 коли са отбелязани със специални стикери. Те се слагат на моторни превозни средства, които не са в движение, имат стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед през последните 2 години.

Ако не бъдат преместени от собствениците на личен терен или предадени за разкомплектоване от лицензирана фирма, атомобилите се местят на паркинга в южната промишлена зона във Варна. Там колите чакат в срок от 3 месеца.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!