Това е България! България на добрите новини (25.11.16-02.12.2016 г.)

Какъв по-добър край на работната седмица от поредната доза добри новини?

С 3 златни, 9 сребърни медала, първо място в Отборното класиране и Overall се завърнаха ученици Софийската математическа гимназия от Южна Корея. Българските деца мериха знания с 650 свои връстници от близо 20 държави от цял свят по време на Седмото международно състезание по математика WMTC 2016. Състезанието се проведе от 23 до 27 ноември в Южна Корея с участието на общо 75 отбора от САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други.

Единадесетокласникът Венелин Павлов от Руското училище във Варна спечели награада в категория “Най-добър отговор по странознание на Русия” на 14-та Международна олимпиада по руски език в Москва. Състезанието се проведе от 21 до 25 ноември, като в него се включиха 159 участници от 30 страни от цял свят.

Със 7 медала се завърна отборът на България по карате киокушин от Европейското първенство по бойното изкуство за мъже и жени в Холандия, което се организира от Световната киокушин федерация (KWF). България беше представена от 14 от най-добрите си бойци, които завоюваха 2 сребърни медала – на Михаела Иванова и Кристиян Дойчев, както и 5 бронзови отличия – на Христо Георгиев, Йордан Йорданов, Беркджан Шен, Георги Дойчев и Димитър Димитров.

Военно-медицинска академия е в Топ-10 на медицинските звена в системата на НАТО. Класацията се прави на основа на работещите клиники и отделения, възможностите за бързо реагиране при възникване на екстремни условия – природни бедствия и военна обстановка, степен на обученост на персонала и пр. Нашите военни медици са сравнявани с колегите им от Холандия, Швеция, Франция, САЩ, Германия и др. “Военно-медицинска академия предоставя лечение на най-високо ниво. Не е въпрос само до пари и апаратура, а преди всичко до кадри. Тук работят страхотни медици – лекари, сестри, санитари – които денонощно вършат своята работа. Честваме 125 години и мога да кажа, че със сигурност така е било през всичките тези години. Хората в цялата страна знаят какво е ВМА, името се е превърнало в нарицателно за възможностите ни и за полезността. Това е голямата ни награда.” Това заяви директорът на ВМА проф. Николай Петров.

Разширяване на веломрежата с около 144 км велоалеи се предвижда в София. Велотрасетата, които до 2019 г. вече ще са реалност, ще бъдат три вида. Основните ще са транзитни. Те ще осигуряват бърза и директна връзка на крайните квартали с центъра или един с друг. В кварталите пък ще се изграждат трасета, които ще се свързват с транзитните маршрути и спирките на градския транспорт и метрото. Третият вид маршрути ще са за отдих и ще се намират в парковете и извън града, водейки например към Панчарево и Банкя.

Бум на уикенд туристите отчитат в София. През последните месеци чужденците, които пътуват само за два-три дни, вече включват и нашата столица в плановете си. Причината е пускането на нови линии на нискотарифните самолетни авиокомпании. От началото на годината през София са минали около 1 милион чужденци.

Българският струнен дует “Weil” спечели престижното отличие в категорията “Най-добри инструменталисти” за модерна класическа музика на Most Famous Awards Show 2016 в Лас Вегас. Музикантите Мая и Пламен Ковачеви получиха бронзовата статуетка, която е еквивалент на наградите “Грами” в областта на модерната класическа музика. Наградата от Most Famous Awards Show 2016 включва и запис за световна музикална компания.

Над 1000 работни места в страната ще създадат Осрам Лайтинг и Са Ба България. Това стана ясно по време на церемонията за връчване на сертификат за инвеститор клас „А“ на двете компании. „Осрам Лайтинг“ ще изгради нов завод в Пловдив. Инвестицията на компанията е в размер на 45 милиона лева, като се предвижда създаването на 900 нови работни места. Предприятието ще произвежда електронни баласти, драйвери и светодиодни модули за производството. „Са Ба“ ще изгради производствена база в община Димитровград. В нея ще се правят лампи и осветители за автомобилната индустрия. Инвестицията е в размер на 8 милиона лева и ще създаде 150 нови работни места.

Производителят на автомобилни тапицерии “АЛС България” ще открие своя трети завод в страната до края на годината. Преди пет години компанията започна производство за седалки на BMW в софийското село Мусачево, после откри фабрика в Ихтиман, а новото предприятие ще заработи в Благоевград. Дотук канадският инвеститор е наел 1600 души и планира оборот от 160 млн. лв. за тази година.

След проведени консултации с водещи специалисти в сферата на детското здравеопазване се обединяваме около решението 14-то издание на „Българската Коледа“ да бъде насочено в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при обявяването на четиринадесетото издание на „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава. Приключилата на 30 ноември т.г. кампания 2015/2016 г. на „Българската Коледа“, посветена на децата в реанимация, успя да събере близо 2 400 000 лева, с които са подпомогнати 471 деца и 19 лечебни заведения. За 13-те години на кампанията 3409 деца получили помощ, за да се преборят с болестта. Общо 28 млн. лв. са събраните средства. 229 учебни заведения получили като дарение високо технологична апаратура за лечение и рехабилитация.

След чипровските килими, Бистришките баби, нестинарските танци и обичаят Сурва, Съборът на народното творчество в Копривщица стана четвъртият елемент в Представителния списък на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно на наследство. Решението беше взето от Междуправителствения комитет, който на сесията си в Адис Абеба, го призна за световна ценност.

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (25.11.16-02.12.2016 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*