Това е България! България на добрите новини (09.12.16-16.12.2016 г.)

Топлина и уют. Спокойствие и оптимизъм. Вяра в доброто. И надежда, че хората, които творят добрини са все повече и повече. Добрите новини са всичко това и още много. Подарете си усмивка с тях!

Министерският съвет одобри 81,2 млн. лв. допълнителни разходи и трансфери за 2016 г. От тях предвиденият трансфер за Българската академия на науките чрез бюджета на Министерството на образованието и науката за 2016 г. е в размер на 5,8 млн. лв. Средствата са за целево подпомагане на докторанти и млади учени, за мерки за преодоляване на демографската криза в България, за въвеждане на съвременни методи в образованието и работа с младите таланти. Средствата са и за изграждане на автоматизирана информационна система „Археологическа карта на България“, както и за управление на сеизмичния риск за сгради.

Студентите от Национална спортна академия “Васил Левски” Борислав Янаков и Ашот Мартиросян завоюваха двете отличия на спортния форум в Никозия, Кипър. Борислав Янаков спечели бронзов медал в категория до 57 кг, а Ашот Мартиросян се класира на второ място в категория до 74 кг.

 Българският „Виктория“ на режисьора Майя Виткова зае 4-то място за най-добрите филми на 2016 година в класация на The New Yorker. “Виктория” е български игрален филм от 2014 г., но от The New Yorker го подреждат сред най-добрите през тази година. Филмът прави премиерата си на световния фестивал за независимо кино в Сънданс на 19 януари, 2014 г. Това е първият български пълнометражен филм селектиран в програмата на този фестивал.

6 златни, 6 сребърни и 1 бронзов спечелиха българските щангисти на Еврошампионата за младежи и девойки до 20 и до 23-годишна възраст в Ейлат (Израел). Още в първия ден на първенството нашите състезатели спечелиха един златен медал в двубоя и други 4 отличия в отделните движения.

Във финала на предприемаческото състезание с фокус върху зелени креативни идеи StartUpУниверсиада 2016 г., се класираха студентски отбори от четири водещи университета: Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет – София, Университета за национално и световно стопанство и Университета за архитектура, строителство и градоустройство. Организатор на инициативата е фондация „Клийнтех България“, а състезанието се проведе в София Тех Парк. Големият победител в състезанието беше Нора Динова, докторант от катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Биологически факултет при Софийския университет с нейната иновативна идея “BioControlGas” за създаване на индикаторна система за контрол на технологиите за производството на биогаз за оползотворяване на отпадъците от технологиите за производство. Идеята може да бъде опростена и включена в приложение за смартфон и интернет платформа.

7 училища и 3 детски градини във Варна ще бъдат ремонтирани с европейско финансиране. Управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ одобри 100% безвъзмездното финансиране на дейностите, включени в инвестиционната програма на Община Варна. Предвидените дейности, на стойност 16,3 млн. лв., са за реконструкции, ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и създаване на достъпна архитектурна среда.

Помощите, отпуснати за преодоляване на щетите в шуменското село Хитрино след влаковата катастрофа и взрива от 10 декември, достигнаха рекордните 32 млн. лв., съобщава в. “Сега”. За шест дни след инцидента правителството и Европейската комисия отпуснаха общо 30 млн. лева. Сумата, събрана от дарения на граждани и фирми достигна 1.7 млн. лева, а политически партии обещаха около 170 хил. лв. 

Френска компания ще построи свой завод в Тракия икономическа зона до края на 2017. Това стана ясно след среща между кмета на Пловдив Иван Тотев и новия посланик на Франция у нас Ерик Льобедел. Компанията е подизпълнител на един от най-големите производители на самолети в света – Airbus. Във фабриката у нас ще се произвеждат уплътнения за френската компания подизпълнител. Производството през 2017 ще започне с 200 работници, като компанията има намерение да се разраства и да увеличи наетите до 400 души.

Българският ски курорт Банско е сред 10-те топ дестинации за ваканция през зимата на 2017, препоръчани от National Geographic. Според изданието българският град е идеалното място за евтина зимна почивка в планината. 

Учителските заплати се увеличават средно с 10% от 1 януари 2017 г. Споразумението беше подписано от министъра, синдикатите и директори на училища. Над 100 милиона лева ще бъдат дадени, за да може стартовите възнаграждения на всички около 80 хиляди учители да се увеличат. Така най-ниската заплата ще е 660 лева за педагогическите специалисти (помощник-учителите) при 600 лв. досега.

Сподели с приятели!Share on Facebook33Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (09.12.16-16.12.2016 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*