Това е България! България на добрите новини (30.12.16-06.01.2017 г.)

В последните дни медиите се опитват да ни втълпят, че минусовите температури и снегът през януари са извънредна новина. Е, ние не сме изненадани, че през зимата вали сняг. Дори намираме особена магия в това да си направим чаша греяно вино, да се завием с топло одеяло и да обърнем внимание на добрите новини, които се случиха през първата седмица на новата година. Приятно четене 🙂

11-годишният Момчил Петков от Добрич завоюва бронзовия медал на световните ученически първенства по шахмат, които се проведоха в руския град Сочи. Преди време малкият талант стана новият европейски шампион по шах при деца до 12 години.

Повече от 10 старинни сгради в Бургас, които са обявени за паметници на културата, ще бъдат ремонтирани и санирани безплатно през новата година. Постройките се намират в самия център на черноморския град, като в част от тях живеят хора, а други в момента са необитаеми. “Успяхме да осигурим средства за повече от 10 сгради, които са описани като паметници на културата. Те са много стари, голяма част имат нужда и от допълнително укрепване. След това те ще бъдат санирани”, обясни кметът Димитър Николов. По думите му хората, които живеят в тези постройки, няма да платят нито лев за ремонта. Освен това местната власт провежда срещи с домоуправители на блокове, които се санират безплатно. Целта е гражданите сами да посочат как искат да се благоустроят териториите около домовете им.

Турската “Теклас България” започна строителството на четвъртия си завод за авточасти в страната, като очакванията са той да заработи през втората половина на годината. Освен нова производствена сграда на площадката край Кърджали, където се намират и другите три фабрики на компанията, ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия. Инвестицията е за близо 13.5 млн. лв. и ще доведе до откриването на 450 нови работни места през следващите три години, с което заетите в кърджалийските фабрики на компанията ще станат 2350, т.е. тя е най-големият корпоративен работодател в региона и в топ 20 на страната.

Рекордна посещаемост отчита Националната астрономическа обсерватория “Рожен” през 2016 година. “През тази година имахме най-високата посещаемост изобщо откакто Обсерваторията приема посетители от преди десетина години насам”, каза директорът на институцията Никола Петров. Петров изтъкна, че през 2016 година е имало много млади хора, които искат да учат астрономия, има и завършващи докторанти.

Близо 45% от българите вече не използват найлонови торбички, показва социологическо проучване по поръчка на Министерството на околната среда и водите. След въвеждането на продуктовите такси за пликчетата от министерството отчитат, че най-масовите от тях вече са изчезнали от пазара. Преди 5 години сме употребявали 1,5 млрд. годишно. Новите изчисления сочат, че употребата на найлонови торбички е намаляла до около 100 броя годишно на глава от населението, информира БТВ. Общоевропейската цел пък е до 2019 г. броят да намалее до 90 годишно.

Чуждестранни компании проявяват интерес за инвестиции в Перник, заявиха от общината в миньорския град. Немската фирма „Леони“, която произвежда кабели и проводникови системи за автомобили, има интерес да стъпи у нас. Нейни представители водят разговори както с Перник, така и с Видин. Към Перник интерес проявява и компания от Йopдaния, която проучва възможността да изгради гoлям cпopтeн ĸoмплeĸc cъc cтaдиoн и пиcтa.

Възобновява се работата по изграждането на новия завод за гъвкави връзки за вода в Добрич – инвестиция, която беше “замразена” преди около две години. Инвеститор е дружеството “Неопърл България”, съобщи управителят на дружеството Веселин Велев. “Досега бяхме задържали инвестицията и изчаквахме да вземем решение за стартиране на инвестицията”, обясни той. Настоящата година ще е основно за подготвителни работи, като самото строителство на завода се очаква да започне през 2018 година. Реализацията на инвестицията  ще зависи и от усвояването от производството в Добрич на три нови продукта през тази година. Те ще доведат и до увеличение на работниците, заети в сегашния завод, които са 125. Очаква се след реализацията на втория етап в завода да заработят около 300 души. Продуктите „Неопърл България” ЕООД се продават в цял свят. Дружеството изнася в над 60 държави в света – Южна Америка, Централна Америка, Европа, Африка, Близкия Изток.

Кабинетът отпусна 7 милиона лева за борба с битовата престъпност по селата. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов по време на днешното извънредно заседание на правителството. За срок от три месеца 5 милиона лв. ще бъдат използвани за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства.

Българин създаде приложение, което намалява вредата от екраните на компютри и мобилни телефони върху очите. Преди време програмистът Даниел Георгиев започва да усеща болки в очите в следствие на времето, прекарано пред мобилни устройства. Тогава той започва да се информира за начините да я намали и търси научни изследвания за вредата от монитора върху очите. Първоначално то стартира като таймер, който заключва компютъра, напомняйки лекарската препоръка на 20 минути очите да почиват от екрана. Година по-късно програмата е вече много по-развита и се използва от 1 млн. потребители в 180 държави по света. За момента приложението е най-популярно в САЩ и Индия, а Даниел продължава да го развива.

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска Chaos Group е един от 18-те носители на “Оскар” за технологични постижения в киното за 2017 г., съобщава Американската филмова академия на своя сайт. Наградата се присъжда на Владимир Койлазов, съосновател на българската компания, която от години е сред световните имена в бранша, за “оригиналната идея, дизайн и реализация” и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализаците в киното.

Почти 5 милиона – 4 980 387 – са пътниците, преминали през летище София за изминалата 2016 г. Цифрите сочат 22% увеличение на пътникопотока през миналата, спрямо 2015 г. Терминал 1 е обслужил малко над 2,3 млн. пасажери, а през Терминал 2 са преминали – над 2,6 млн. души. Най-голямо е увеличението на пътниците по международните линии – 24% спрямо 2015 г., а като цяло международните направления обхващат 95% от всички, пътуващи през летището. Вътрешните полети са 3%, а туристите, ползващи чартърните полети представляват 2% от всички, използвали услугите на Терминал 1 и Терминал 2.

От 10 януари ще бъде пусната в движение нова експресна автобусна линия между столичните квартали “Дружба” 2 и “Манастирски ливади”, съобщиха от Столична община. Линията е номер 304 и ще допълва линия номер 204. Автобусите ще се движи в пиковите часове сутрин и вечер и ще има 13 спирки.

Сподели с приятели!Share on Facebook51Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (30.12.16-06.01.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*