Това е България! България на добрите новини (17.02.17-24.02.2017 г.)

Чехия създаде център за борба с лъжливите новини. Сред задачите на службата, в която работят двадесетина специалисти, е да анализира равнището на опасност от невярната информация за националната сигурност и да предлага контрамерки. Е, новините, които ние сме събрали, са истински. И позитивни. Какво повече можем да очакваме от новините? Остава ни само да им се насладим. 🙂

Първия си златен медал спечели новият ни ансамбъл по художествена гимнастика. Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Елена Бинева и Теодора Александрова спечелиха първото място във финала на съчетанието с 5 обръча от турнира Гран При в Москва. Грациите спечелиха общо 5 отличия – 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медали.

Капитанът на националния отбор по художествена гимнастика Невяна Владинова се класира четвърта в многобоя на Гран При на Москва. Голямата ни надежда при индивидуалните гимнастички се представи добре при съчетанията с лента и бухалки, което донесе четвъртото място в крайното класиране. Пред нея в се наредиха само трите представителки на домакините – Дина Аверина, Александра Солдатова и Арина Аверина

2 златни и 1 бронзов медал за България на Европейския шампионат по карате, който се проведе от 17-и до 19-и февруари в зала ”Арена Армеец” в София. България беше домакин на турнира, който е и първият след официалното приемането на каратето в листата на Олимпийски игри в Токио през 2020 година. След брилянтна игра срещу Швейцария, Ивет Горанова в категория до 53 килограма, спечели златен медал в дисциплината кумите. Злато в същата дисциплина, в категория до 63 килограма, извоюява и Радослав Вакарелов, а бронзовият медал на кумите до 57 килограма отиде при Мартин Златев. 

Зимните курорти Пампорово и Чепеларе отчитат най-успешния си зимен сезон досега. Това съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. Смея да твърдя, че през последните години туризмът и в селата е много добре развит. Община Смолян участва в няколко трансгранични и европейски проекта и разви няколко туристически обекти. Сред тях са Момчилова крепост, Каньонът на водопадите, Пещера „Калето“ над село Кошница. Стараем се да влагаме средства в туристически обекти, които да привличат туристите и да са в помощ да бъде създаден един голям общ продукт за общината, за да може и лятото да се привличат посетители“, обясни той, цитиран от Фокус.

Родопският град Чепеларе е производител номер 1 на ски в света. От местната фабрика към пазарите потеглят двете най-големи марки за дълго бягане и алпийски спорт. Предприятието е и водещ работодател в Смолянска област. До момента в завода в Чепеларе са инвестирани над 62 млн. лева. Той осигурява препитание на над 10% от трудоспособното население на родопското градче. Фабриката в Чепеларе има над 30 годишна история. През 2008-а година предприятието е придобито от финландска корпорация. Произведените тук ски заемат дял от 24% от световното  производство. Само през миналата година фабриката в Чепеларе е произвела над 615 000 чифта ски.

“Неуморимата кралица на българската комедия „не е загубила своя младежки пакостлив нрав“, пише Агенция Ройтерс в статия за Стоянка Мутафова. Мутафова играе на сцена от далечната 1945 година и до ден днешен не е слизала. Госпожа Стихийно бедствие се превърна в най-възрастната все още играеща актриса след смъртта на 102 годишния руския актьор Владимир Зелдин през октомври. След кончината на московската звезда бе внесено предложение до Гинес за вписване на Стоянка Мутафова в книгата с рекордите”. “Ако трябваше да взема това решение отново, пак бих станала актриса“, споделя Мутафова пред Ройтерс.

92 629 лева и 96 стотинки в помощ на „Фондация за социална промяна и включване“ събра 7- то издание на дарителската кампания “Операция Жълти стотинки”. Кампанията успя да привлече за каузата над 35 бизнес и медийни партньори, както и личната подкрепа на Йордан Йовчев и на Белослава. Събраните средства ще бъдат инвестирани за създаване на ново наблюдавано жилище от програмата “Дом Възможност” за младежи над 18 години, израснали без семейство.

На държавната и общинската администрация ще бъдат предоставени 1.68 млн. лв. за закупуването на електромобили през 2017 г. Програмата, която се изпълнява за втора поредна година, се управлява от Националния доверителен екофонд, а средствата са осигурени от продажбата на национални квоти за вредни емисии през предходните години. Това стана ясно по време на кръглата маса “Добри новини за електромобилите”

България е на второ място по усвояване на европейски средства за малките и средни предприятия. Това съобщи в София еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска, която е гост на Европейски форум „Предприемачество за растеж“ у нас. Еврокомисарят поздрави България като единствената държава, където се организира местен хъб в помощ на малките и средни предприятия.

България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса. Страната ни е на 5-о място по най-голям дял на жените (22%), участващи в бордове на директори. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България. Министърът се позова на международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика “Питърсън” сред 22 000 компании в 91 държави, съобщиха от социалното министерство.

На 400 велосипеда на 33 стоянки ще се радват жителите и гостите на София от есента. Услугата се въвежда за пръв път в София. Първият половин час при наем на велосипед ще бъде безплатен. Еднократно пътуване с нает велосипед ще струва на колоездача 1 лев на час. Ще съществува и опция за еднодневна карта на цена от 3 лева, с която ще може да се пътува до 6 часа. Ще има и едномесечни карти на цена от 20 лева. Като превантивна мярка срещу кражби на велосипедите ще бъдат поставени GPS устройства, за да се следи лесно тяхното местоположение.

Финансов ресурс от приблизително 1.5 млрд. лв. и 20 схеми за кандидатстване ще включва новата кампания за директни субсидии на фермерите, която стартира от 1 март, съобщава Капитал. Това е началната дата на срока, в който производителите от сектора трябва да заявяват площите, които обработват, и животните, които отглеждат. Тази година се очакват и известни промени при подпомагането в някои сектори, които вече доведоха до недоволство на част от производителите. Освен базовото плащане за декар обработваема площ и тази година средства се разпределят и по общо 20 схеми, сред които са “зелени” субсидии в рамките на изпълнението на различни екоангажименти, доплащане за млади производители до 40 г., преразпределително плащане, което осигурява по-висока субсидия на декар за първите заявени 300 дка от стопанството. Отделно по схеми ще бъде разпределен ресурс и към секторите животновъдство, плодове и зеленчуци и др. Предвидени са и субсидии за протеинови култури и тютюнопроизводство. Средствата – близо 1.5 млрд. лв от ЕС и националния бюджет, ще започнат да се изплащат в края на 2017 г.

Близо една трета от продажбите на билети на Софийската опера и балет за 2016 г. са направени онлайн. Скокът спрямо 2012 г. е с рекордните 17 пъти повече. В момента се работи и по мобилна версия на сайта на Софийската опера и балет.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Копривщица Генчо Герданов сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство. Това се случи на тържествена церемония в Централата на ЮНЕСКО в Париж. Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

Сподели с приятели!Share on Facebook916Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (17.02.17-24.02.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*