Това е България! България на добрите новини (24.02.17-03.03.2017 г.)

Обич. Към България. Често въпреки, а не заради. Като към родно място. Което не си избираш. Първата стъпка, първото падане, първата целувка, първата сълза. Първата глътка въздух. Тук. България отвъд предразсъдъците и етикетите. България отвъд “трите морета”, патриотарските клишета и ракиения патос. България отвъд цитатите за героите, за които се сещаме само по празници. Отвъд тениските с лика на националните герои. България, която не е нито “най-красива на света”, нито “това само в България може да се случи” и “българска работа”. Любовта към родината, която не се състои в кухо биене по гърдите, а в уважение към историята и в съхранение на онова, което друг е построил преди нас. България е хората, които работят за/в/извън нея с мисъл, смисъл, памет и вкус. България е хората, които творят добрите новини, за да се гордеем с нея. България е тук и сега. Такава, каквато си я направим всички ние. Без лицемерно и неграмотно рецитиране на заветите на Левски. Но с обич и грижа. И “спокойствието да си българин, наместо крайна гордост или краен срам”(Георги Господинов). Честит 3-ти март! Добрите новини днес, сега, в този момент, в настоящето, което зависи от нас. И от никой друг.

Голямата базилика в центъра на Пловдив може да стане първият обект от древния град, който ще влезе в списъка с културно историческо наследство на ЮНЕСКО. 11 млн. лв. ще бъдат вложени за цялостното реставриране на базиликата. Тя ще бъде изцяло разкрита и опакована в стъклена сграда до края на 2018 г. Около три години ще отнеме процедурата голямата базилика да бъде вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Българската хранителна банка отчита огромен успех от стартиралата през декември миналата година дарителска SMS кампания. Над 1000 души са подкрепили до момента инициативата на БХБ. През декември миналата година организацията обяви, че всеки дарен лев спасява храна, с която се осигурява 10 порции храна за хора в нужда.  Най-много средства са събрани чрез дарители, внесли суми по банков път – близо 7000 лева. Приходите, събрани по време на кампанията, ще бъдат използвани за покриване на разходите по обработка, съхранение и логистика на дарената храна, за да достигне до хората, които се нуждаят от нея.

И тази година абитуриенти се включват в инициативата “С тениска на бала”, за да подкрепят свои съученици без родители да продължат образованието си. Зад благотворителната кауза застават и новият национален отбор по художествена гимнастика, блогърът Крис Захариев и певецът Вензи. В кампанията може да се включи всеки, като закупи тениска на минимална стойност от 20 лева.

Учениците от столичното 35 СОУ “Добри Войников” продават изработени от тях мартеници, сладкиши и сувенири, за да съберат средства в помощ на техен учител, който страда от тежко заболяване. Децата искат да помогнат на своята преподавателка по химия и биология и се надяват да съберат средства, които да помогнат за набирането на необходимата сума за лечение.

36 хил.лв. са събрани от дарения до момента за построяване на паметник на Емил Димитров. Средствата, необходими за построяване на паметник, са около 50 хиляди. Министерството на отбраната дари за паметника 3 тона гилзи на стойност 15 000 лв., съобщават от администрацията. Даренията за монумента се събират от една година. Паметникът на Емил Димитров ще бъде поставен в самия център на родния му Плевен. Решението гласува вчера Общинският съвет.

15-годишният пианист Николай Димитров от Националното училище по изкуствата в Русе спечели първа награда в международния онлайн конкурс от серията “Великите композитори”- Лондон. Изданието е посветено на най-добрата интерпретация на произведенията на Шопен. Николай получи първа награда в четвърта възрастова група, от 14 до 16 години, за изпълнението си на “Rondo à la mazur”.

Сградите, паметници на културата в столицата, които от години се рушат, ще влязат в интерактивна карта. Тя е подготвена от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков, а идеята е всеки да знае какво се случва с културното ни наследство. Там освен местоположението на къщите ще се опише и какво точно е състоянието им, както и какви глоби са наложени на собствениците за безстопанственост. 

Художници и артисти от Пловдив се обявиха против плановете на общината да събори старата Гарнизонна фурна в града. Според местната власт тя е опасна, а според културните дейци може да бъде възродена като Център за съвременно изкуство. Огромните пространства на Гарнизонната фурна привлякоха вниманието на хората на изкуството в града. В миналото тя е изхранвала войници от казармите и се простира на цели пет декара, припомня bTV.

На 3-ти март, във връзка с Националния празник на Република България, общинските музеи ще работят с вход свободен, съобщават от столична община. Това са: Регионален исторически музей – София, общински културен институт Софийска градска художествена галерия, както и парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина.

България е в топ 5 държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен ръст на продажбите на дребно през декември 2016 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат. През последния месец на миналата година продажбите на дребно у нас ускоряват ръста си до 4% на годишна база спрямо 2,4% през ноември.

Китайски инвеститор обсъжда с българското правителство да рефинансира дълга на БДЖ и да изгради в страната завод за подвижен състав – мотриси и локомотиви. Това съобщи пред журналисти транспортният министър Христо Алексиев. Oбсъжда се финансов пакет от 500 млн. лева, с който инвеститорът ще рефинансира и заема на БДЖ към облигационерите. ЖП компанията дължи около 250 млн. лева по този заем. С останалите средства се очаква да бъде осигурен дългосрочен лизинг за закупуването на нов подвижен състав, с който да се осигури качествена услуга за следващите 15-20 години.

Сподели с приятели!Share on Facebook1.1kTweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (24.02.17-03.03.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*