Това е България! България на добрите новини (10.03.17-17.03.2017 г.)

Половината от новините в медиите трябва да бъдат с положителен характер – идеята е на литовски политици, съобщава БНР. Депутати от прибалтийската държава предлагат законова промяна, която да фиксира задължителен процент положителни вести. Освен това добрите новини, според тях, трябва да бъдат в началото на емисиите или на първите страници на печатните издания. Литовските депутати мотивират предложението си с “преобладаващата негативна информация” в новините.

Не сме сигурни, че подобни мерки ще дадат резултат. Пазарът определя съдържанието, особено в частните медии. И все пак – убедени сме, че не всички хора в България искат да гледам само кръв и зрелища. Затова ние и тази седмица събрахме добрите новини, свързани с България. Не защото така трябва или защото някой ни го налага. А защото вярваме, че доброто има място в новините. И е хубаво да по-често да го споделяме, да го мултиплицираме и да говорим за него.

Излъчването на „Травиата“ от Метрополитън опера събра солиден боксофис в събота, 10 март, съобщава сайтът operawire.com. Представлението се нареди на зашеметяващото девето място във филмовия боксофис през уикенда, с приходи от $1,8 милиона само за един ден – същата сума, която състезавалият се за най-добър филм La La Land събра за три дни.

Общо 12 отличия на XIV издание на Световния шампионат за кадети, мъже и жени завоюва българският национален отбор по муай тай. Шампионатът се провежда от 11 до 18 март в столицата на Тайланд – Банкок. България приключи своето участие, като грабна забележителните 6 световни титли, 2 сребърни и 4 бронзови медала от първенството. Шестте златни отличия спечелиха Станислав Вълчев – мъже, кат. до 60 кг, Стоян Копривленски – мъже, кат. до 71 кг, Йордан Янков – мъже, кат. до 81 кг, Кристиян Георгиев – мъже, кат. до 91 кг, Пламен Борисов – мъже, кат. + 91 кг и Карина Петкова – девойки, кат. до 51 кг.

Богдан Филипов стана европейски шампион по кикбокс за професионалисти на WAKA PRO. Българинът спечели титлата в категория до 71.8 кг. Той победи португалеца Жип Силва пред над 3 000 души в Двореца на културата и спорта във Варна.

1 млн. долара ще получи Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом. Сумата е  от първия транш от завещание на български емигрант от Лом. Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който е починал през 2014 г. в САЩ. Волята му е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ. “Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин. Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Националната астрономическа обсерватория “Рожен” е получила целево финансиране в размер на 540 хил. лв. Това заяви д-р Никола Петров, помощник-директор на съоръжението, което е най-голямото на Балканския полуостров. По думите на Петров парите вече са преведени по сметката на БАН и ще отидат за обновяването на част от апаратурата.

Електронната търговия в България се увеличава средно с 23% годишно в последните пет години. Данните са от последния доклад на EcommerceEurope, излязъл през 2016, изнесени на Семинар: Цялостни решения за онлайн магазини, който се проведе в Софтуерния Университет в София. В България онлайн пазаруват 1.1 млн. потребители, което е 19 на сто от населението над 15-годишна възраст, сочат данни на Е-Комерс Юръп (Ecommerce Europe). Средната сума, която българският потребител отделя годишно за онлайн покупки, е 262 евро, като самолетните билети и настанявания и пакетните туристически пътувания са най-популярните групи услуги, поръчвани онлайн. Най-популярните продуктови групи, поръчвани онлайн, са дрехи, ИТ продукти, забавления, обувки и лайфстайл продукти.

Ръст на посещенията на чуждестранни граждани в България с почти 14%, както и на приходите от нощувки през 2016 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Половината от пристигащите идват за почивка и екскурзии, като на тях се дължи и голяма част от ръста. Увеличение се наблюдава и по линия на командировките. Приходите само от нощувки на чужденци в най-големите български курорти достигат 891.8 млн. лв. (ръст от 22.5%) за миналата година. За сравнение, през 2015 г. сумата е със 163 млн. лв. по-малка. Общо пътуванията до България от чужденци през 2016 г. достигат 10.6 млн. души.

Карлово е сред 18-те града от Европа, които получават признание от Европейската комисия за усилията, които полагат за подобряване на зелената градска среда. Карлово присъства в класацията с градове като Осло, Хелзинки, Рим, Лисабон, Лайпциг, Манчестър, Глазгоу, Дъблин и други големи “зелени” европейски градове. Признанието за града идва след съгласието на ръководството на местната община да се включи в изследователския проект „TUNESinURB” на Института за гората към Българската академия на науките, по който проект през 2016 г. беше направено пълно картиране и оценка на урбанизираните екосистеми.

Френските туристи, които избират България за почивка, търсят предимно семейни и групови ваканции. Интересуват се също от обиколни турове, еко и селски туризъм във вътрешността на страната и по Черноморието, съобщават от Министерството на туризма. В момента България се представя на международното туристическо изложение Salon Mondial du Tourisme à Paris, което се провежда в периода 16-19 март 2017 г. Културно-историческият туризъм, археологическото богатство на България, както и възможностите за балнео- и спа туризъм също sa сред атрактивните специализирани услуги за французите. 

Финансирани са 29 проекта в сферата на здравеопазването с 15 млн. евро по програма “Инициативи за обществено здраве”. Изпълнението им трябва да приключи до 30 април 2017 г. Проектите се изпълняват с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, информират от Министерството на здравеопазването. Министерството на здравеопазването е закупило 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика, с което ще се подобри качеството на услугите в 34 лечебни заведения в страната. Доставката на оборудването е в процес на финализиране. 

Сподели с приятели!Share on Facebook328Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (10.03.17-17.03.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*