Това е България! България на добрите новини (24.03.17-31.03.2017 г.)

Добрите новини тази седмица.  И българите, които ги “произвеждат” и ни дават поводи да се гордеем.

Българският национален отбор по футбол постигна една от най-големите си победи през последните години, след като победи Холандия на стадион “Васил Левски” с 0:2. В герой на мача се превърна Спас Делев, който вкара и двата гола с националната фланелка. Нападателят беше страхотен, като първо се разписа в 5-ата минута, а в 20-ата минута шокира тотално обърканите “лалета”, които цял мач не успяха да намерят сили, за да се противопоставят на тактиката на Петър Хубчев.

Българските национали по футбол до 19 години успяха да се класират за финалите на европейското първенство тази година. Юношите ни победиха Босна и Херцеговина с 3:1 в последния си мач, като така се бетонираха на първото място. Само преди дни България победи насред Франция юношеските шампиони от миналото издание на турнира. След една точка от първата среща с Израел (1:1) българите събраха общо 7 и заеха първото място в групата от Елитния кръг.

2 бронзови медала спечелиха българските състезатели по карате киокушин на Световната купа на KWF, която се проведе на 25 и 26 март в Токио (Япония). Успехът дойде само седмица, след като каратеките ни завоюваха престижните 13 отличия на Европейското първенство за младежи и девойки в Берлин. След поредица от оспорвани срещи с елитни бойци от всички краища на света, българските състезателки Ия Костова и Моника Димитрова заслужиха бронзовите медали. Това са поредните постижения в колекциите и на двете момичета. Моника е световен и двукратен европейски шампион, а Ия е горд притежател на 2 сребърни отличия от европейските първенства през 2015 и 2016 г.

Майкрософт откри първия си център за иновации в България. Инвестицията в изграждане на високотехнологичното съоръжение в София Тех Парк възлиза на 350 000 лв., съобщиха от компанията пред журналисти. Microsoft Innovation Center се простира на площ от 400 кв. м. В центъра студенти и български стартъп компании ще имат достъп до иновативни решения на Майкрософт като HoloLens за тестване и разработване на приложения и за демонстрационни цели, Surface Book и Surface Tablet, IoT устройства, както и до програмата за млади предприемачи Microsoft BizSpark. В световен мащаб Майкрософт е създала над 100 такива центрове. Те обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с Майкрософт за подпомагане на млади предприемачи и местната индустрия.

Нов завод в Кърджали се очаква да бъде открит до края на годината. Във фабриката ще се изработват елементи на off-grid системи за производство на енергия от възобновяеми източници, споделя Вели Шакир, координатор на проекта и представител на International Power Supply (IPS). Компанията вече има терен от 20 дка, половината от площта на който ще бъде застроен. Началото на строежа се очаква през април.

Българска банка за развитие (ББР) започва нова програма за кредитиране на малки и средни предприятия чрез търговските банки. Програмата ще даде възможност на банките да отпускат заеми на предприемачи в размер до 293 хил. лв. (или 150 хил. евро) при два пъти по-ниски обезпечения, съобщиха от ББР. Това ще е възможно в резултат на получена в края на 2016 г. контрагаранция за ББР по програма COSME на Европейския гаранционен фонд с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (плана “Юнкер”). Кредитите по програмата ще са за микро-, малки и средни предприятия, които не са в затруднено положение. Банките – партньори на ББР, ще отпускат средства за оборотни и инвестиционни заеми, кредитни линии, ще издават и банкови гаранции. Изискванията за обезпечение ще са до 50% от разрешения размер на кредита. Лихвите, при които ще се отпускат заемите, ще са с максимален размер тримесечен Euribor + 4.7%, включително и комисиона за управление. Другите такси и комисиони по кредита ще бъдат според изискванията на съответната банка партньор. Срокът за погасяване на заемите ще е между една и десет години с възможност за гратисен период за плащания по главница.

Българският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи “Le Parisien”. Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в “Комеди Франсез”, ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години. Ангажиментът му трябва да започне на 1 януари 2018 г.

Десетокласничката Мила Николова беше поканена да участва в конкурса “Golden classical music adwards”, който се състоя миналата седмица в прочутата концертна зала в Ню Йорк. В тазгодишното издание на състезанието на сцената излязоха 50 млади музиканти от целия свят. Пред публиката в най – прочутата концертна зала в света Мила изсвири Прелюд за пиано от Клод Дебюси. Мила е възпитаник на езиковата гимназия „Пейо Яворов” в Силистра. Тя е носител на награди от състезания на млади пианисти във Виена, Залцбург, Лондон и Букурещ.

Повече от 100 000 туристи са посетили културно-историческия паметник през миналата година. От тях 1/3 са чужденци – предимно англичани, руснаци, испанци, италианци, гърци, турци, китайци и други. Приходите от изнесените беседи и вход на обекта възлизат на около 170 000 лева.

18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца от следващата учебна година. 13 училища се откриват в Европа (Испания, Малта, Кипър, Германия, Великобритания) четири – в Северна Америка (в щатите Масачузетс, Ню Джърси, Илинойс) и в Квебек, Канада. Българско неделно училище ще има и в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Така българските училища в чужбина стават общо 190. През миналата година училищата зад граница, подпомагани от българската държава, бяха 175.

48 000 снимки на фотографи от 146 държави и територии по света са участвали в 14-то издание на конкурса за снимка на музея “Смитсониън”. Победителите са 9, финалистите във всяка от категориите – по 10.  Българинът Ясен Тодоров присъства със своите Paper Mill (“Хартиена фабрика”) и Texas Winter (“Тексаска зима”) в категорията “Американско изживяване”.

Васил Наков от Гоце Делчев е предотвратил въоръжен грабеж в Лондон. Българинът е обезвредил нападател с пистолет в мол. За смелата си постъпка е награден с две грамоти от Община Гринуич – Лондон. Очаква се да получи и медал от полицията, след като приключи делото срещу нападателя в мола. Европа. 

НЗОК отново ще заплаща изцяло лекарство за лечение на Хепатит Б. Това съобщават от Здравната каса. Става въпрос за предназначения за лечение на Хепатит Б лекарствен продукт Viread. От 1 април той отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК. Това е отразено в актуализирания аптечен софтуер.

С 25 млн. лв. от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 ще бъдат ремонтирани шест гари. Три от тях са софийски – „Подуяне“, „Искър“ и „Казичене“. Другите три са гарите в Стара Загора, Нова Загора и Карнобат, съобщи пред журналисти Ивайло Дженев, ръководител на звеното за управление на проекти в Национална компания железопътна инфраструктура. За 6-те гари се проверява дали са конструктивно устойчиви, предвижда се саниране, модернизация на климатичните инсталации, реконструкция на първи перон. За гара „Подуяне“ от НКЖИ гарантират, че ще бъдат запазени автентичният вид на сградата и орнаментите.

Държавен фонд “Земеделие” започна изплащането на субсидиите по схемите за обвързана подкрепа за производството на плодове и зеленчуци, съобщиха от ДФЗ. Общият размер на помощта е близо 65 млн. лв., от които 30 млн. лв. са за плодове, 29,1 млн. лв. са за зеленчуци и 4,3 млн. лв. за оранжерийно производство. Близо 14 хил. земеделски стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство, ще получат подпомагане по схемите. Помощите ще бъдат изплащани от 1 до 10 април, което е по-рано от предвиденото, уточняват от фонда, и ще бъдат направени на база индикативни ставки за всяка от схемите.

Сподели с приятели!Share on Facebook642Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (24.03.17-31.03.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*