Това е България! България на добрите новини (19.05.17-26.05.2017 г.)

Добрите новини, към които все по-рядко посягаме. Доброто, позитивното, успехът и успелите, които по традиция оставяме на заден план. Не сме наивни. Нито живеем с блудкавата представа, че всичко е наред, че проблеми няма, че няма какво да променяме. Единственото, което искаме да напомним, че добрините новини и хора не са забранен плод. Има ги. И не бива да ги забравяме. А и лошото си го знаем, пък и постоянно ни напомня за себе си. Нека поне веднъж седмично да наблягаме на доброто!

Националният ансамбъл девойки завоюва бронзов медал в отборната надпревара – успех, който не е постиган от 15 години. Със сбор от 170,300 точки българките се наредиха 3-ти след отборите на Русия (182,175) и Беларус (171, 450). В индивидуалната надпревара Катрин Тасева спечели сребърния медал на лента с оценка 17,150, а с 16,975, а Невяна Владинова завоюва бронз на същия уред. Шампионка стана рускинята Дина Аверина.

Една от най-успешните състезателки на България в самбото – Мария Оряшкова, извоюва своя осми златен медал, триумфирайки в категория до 80 кг на Европейско първенство в Минск. Мария Оряшкова, която е действаща световна шампионка, победи на финала представителката на Украйна Алина Ковалска. Бронзовите отличия спечелиха Дияна Амбарцумова от Русия и европейската шампионка от 2015 г. Светлана Тимошенко (Беларус).

Българската състезателка Антоанета Бонева извоюва сребърен медал на Световната купа по спортна стрелба в Мюнхен, Германия. Бонева спечели второ място в дисциплината 25 м спортен пистолет. Тя влезе на финала с 5-и резултат от 585 т.

Българският автор Ина Вълчанова получи годишната награда на ЕС за литература, заедно с още 11 творци, на церемония в Брюксел. Вълчанова беше отличена за произведението си “Остров Крах”. Получената от нея награда й дава право на безплатен превод на произведението й на някои от европейските езици. Тя съобщи, че вече има интерес към нея от издателства от Балканите.

Проф. Христо Пимпирев получи международна награда за опазване на околната среда в Антарктида  по време на 20-ата юбилейна конфенция на Комитета за опазване на околната среда в Антарктида. Конференцията се проведе в Пекин, а представители на България бяха проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев.

Български ученици впечатлиха международно жури и се класираха за престижни математически форуми в няколко азиатски държави. 18 деца от пловдивски училища са избрани след строг подбор сред хиляди други ученици по света. Учениците вече са носители на много купи и медали. От миналогодишния форум в Сингапур със златни медали се завръщат двама ученици. Сега те се подготвят за състезанието, което ще се проведе в Малайзия в началото на август тази година.

Българинът Атанас Скатов успя да покори най-високият връх в света за втори път. Aлпинистът е успял да изкачи вр. Еверест по южния му ръб. За първи път той покори Еверест преди три години. Тогава той стана първият веган в историята на човечеството, който качва 8 848 метра без кислород. Сега Скатов успя да постигне този успех само 6 дни, след като изкачи четвъртия по височина връх в света Лхотце (8516 м) и без да слиза до базов лагер. Така той стана вторият българин, покорил този връх след Христо Проданов. 

Европейската комисия одобри вписването на българската “Пастърма говежда” в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. “Пастърма говежда” има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин, съобщават от Министерството на земеделието.  При подаване на заявлението за регистрация на наименованието, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие “пастърма”. Поради това защитата ще обхваща само наименованието “Пастърма говежда” в неговата цялост. Понятието “пастърма” ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза. Досега защитени са филе “Елена”, “Панагюрска луканка”, роле “Трапезица” и “Кайсерован врат Тракия”.

Американското издание Huffington Post пише, че милиони японци включват киселото мляко в своето ежедневно меню, като то продължава да набира популярност. Преди едва 35 години обаче за азиатците киселото мляко е представлявало по-скоро непозната храна. Днес тя се възприема като ежедневна необходимост и символ на здраве и благосъстояние. Съвременната представа в Япония за киселото мляко като здравословна храна се разпространява от маркетингова кампания, която представя на потребителите един нетрадиционен продукт. Рекламата, която съдържа и автентични кадри от страната ни, популяризира продукта и възхвалява българския му произход, като представя източноевропейската нация като негово свещено родно място. По този начин японците разбират, че в България млекопроизводството е стара традиция.

Дипломатите от Полското посолство у нас продължават вълнуващата си инициатива да ни поздравяват за празниците. След като миналата година рецитираха „Хаджи Димитър“ за Трети март, сега от мисията от Варшава прочетоха откъси от други произведения на български класици. На фона на гледки от София Н. Пр. посланикът на Полша Кшищоф Краевски и Мария Краевска зачитат „Върви, народе възродени“, Агата, Александър и Якуб Флашински произнасят част от „Българският език“ на Иван Вазов, Гражина Хоронжикевич и Борис Стелмашук представят „Татковина“ на Петко Славейков. Чуваме още „Родина“ на Яворов (Анджей Яник) и „Родна реч“ на Ран Босилек (Ярослав и Ева Джеджиц), а Ярослав Годун и семейството му – Анастасия, Кристина и Владимир – пред Народната библиотека произнасят първите думи от Паисиевата „Историята Славянобългарска“.

На 24 май София осъмна с нова пешеходна пътека по случай празника. Идеята е на учителя по история Емил Джасим. Пешеходната пътека е изписана с букви от кирилицата и глаголицата и се намира при Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Маркировката е положена през нощта, за да не се пречи на движението. За реализирането на идеята Емил Джасим благодари и на художник, пожелал да остане анонимен.

Сподели с приятели!Share on Facebook426Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (19.05.17-26.05.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*