Това е България! България на добрите новини (02.06.17-09.06.2017 г.)

Няма да пропуснем добрите новини и тази седмица. Защото са ни важни. Хубаво е уикендът да започва с усмивка 🙂

Националната телевизия на Япония NHK ще снима филм за националния отбор по художествена гимнастика на България. Това ще се случи по време на лагера, на който българките заминават на 13 юни. Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева договори ежегодни лагери за националния ни отбор – ансамбъл и индивидуално, от тази година до 2020-та, когато е Олимпиадата в Токио. Лагерите ще бъдат проведени в град Мураяма, като домакините поемат абсолютно всички разноски на българските си гости. Преди седмица журналисти от авторитетната медия направиха първото интервю за филма с Илиана Раева. Две седмици екипи ни японската телевизия ще бъдат близо до българските състезателки и ще заснемат подготовката им. Местните ще се опитат да предадат промяната в малкия град Мураяма.

Деца, преборили рака, спечелиха 17 медала в 6 различни дисциплини на световните “Игри за победители”, които по традиция се проведоха в Москва. Нашите шампиони заеха почетната стълбичка в дисциплините лека атлетика, шахмат, стрелба, плуване, футбол и тенис на маса. В състезанието, което се провежда за 8-ма поредна година участваха деца от 15 държави, след които 15 българчета. Нашите деца спечелиха 5 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медала. Александър, един от медалистите на българския отбор, разказва, че се е състезавал в лека атлетика и футбол. И в двете категории той печели по един златен медал. Споделя, че конкуренцията е била доста голяма, но с упоритост са успели да извоюват победата. В тазгодишното издание на “Игри за победители” Лидия печели сребърен медал по футбол. По време на участието си миналата година тя се завръща в България със златен медал. В надпреварата участват деца и младежи, лекувани успешно от онкохематологични заболявания. Всяка година в състезанието мерят сили деца на възраст между 7 и 16 години от различни държави.

Най-успешният български алпинист Боян Петров ще направи отново опит да изкачи Гашербрум II след като през 2009 г. се наложи да се върне на 40 м под върха поради липса на въже и партньор. Той тръгва на 11 юни към деветия си 8-хилядник в компанията на Слави Несторов. Плановете на двамата са на 21 юни да бъдат вече в базовия лагер. За тази си експедиция Боян Петров беше планирал да е в българска компания, която отчита, че му липсва при соловите атаки на върховете. Слави Несторов е ново лице в експедициите, в активите си има изкачени Аконкагуа и два пъти Монблан. “С малък опит е, но силен физически”, казва Петров и обяснява, че ако искаме да има приемственост във височинния алпинизъм, “човек трябва да се жертва в някоя експедиция и да вземе със себе си някой с по-малък опит”, който има хъс и енергия и ще може да се справи под ръководството на по-опитен. 

Общо 23 европейски държави и 96 състезатели ще обедини EJOI – първата европейска младежка олимпиада по информатика, която ще бъде проведена в България от 7 до 13 септември. Олимпиадата е инициирана от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), проф. Красимир Манев и Бисерка Йовчева – създател на шуменската школа по информатика “А и Б”, съобщиха от СООПН. Състезанието предоставя възможност за подготовка и участие на състезатели до 15 години и половина и се създава в отговор на необходимостта от специалисти в Европа и тяхното своевременно развитие в областта. Понеже азиатските държави имат изключителен подем в областта на информатиката, необходимостта от такова събитие в Европа е много голяма, коментира професор Манев. Събитието ще се проведе във форум “Джон Атанасов” в “София тех парк” и ще е с автоматично оценяване, което ще представя класирането на участниците в реално време, подобно на спортните състезания.

След 27 години пауза отново отваря врати откритата сцена на театър “София”. Първото събитие в програмата на открито се проведе на 1 юни от 21 ч. Концерт на група Остава събра над 120 човека в обновеното арт пространство. Предстоят спектакли, дискусии, срещи с писатели, режисьори, артисти, музика и специални събития за деца. Акцент е представлението по култовата през 70-те години на миналия век пиеса “Апетит за череши“ от Агнешка Ошецка и Мачей Малецки. То ще се изиграе на откритата сцена на 14 и на 29 юни. На въздух и през погледа на един изключително млад екип зрителите ще се насладят на необикновена юнска театрална вечер.

Това лято ще се излъчват 2-минутни 3D видеоклипове за историята на българската община Балчик и румънската Мангалия. Домакин е реставрираният по ОП „Регионално развитие“ паметник на културата и навигационна емблема на северния бряг – над 100-годишна мелница в Балчик.  Десетте филмчета са подготвени по съвместен двугодишен проект „Представяне на регионалното културно наследство в 3D“ на България и Румъния. Официалното откриване на интересната визуализация с първите прожекции на български език със субтитри на румънски и английски език върху обновената фасада на мелницата е днес вечерта в една от залите. Очаква се на събитието да присъстват зрители от двете партниращи си страни, а прожекциите ще се въртят паралелно през летните месеци и в Мангалия. Реконструирането и консервирането на превръщащата се в туристически и културно-информационен център мелница в „Белия град“ е по проект на архитектите Владимир Попов и Велин Нейчев. Построен през 1909 г., за онези години пететажният паметник на културата и индустрията е бил една от най-модерните сгради на Балканския полуостров, използвана за културно-творческо общуване и оползотворяване на свободното време.

Фотография на български чанти с вградени в тях грамофонни плочи се появи на страниците на световноизвестното модно списание “Vogue”. Чантите са дело на двама млади българи, които творят и създават произведенията си у нас. Концепцията за снимката е дело на Павел Цветков (Tsvetkov Photography), стайлингът e на #POPOMONTAG, а дизайнът на Кloshar bags.

Айлин Елмаз, студентка в IV курс на БП “Мода” в Нов български университет, е сред  финалистите на престижния международен конкурс за млади дизайнери Mittelmoda. Mittelmoda е един от най-старите и уважавани международни модни конкурси за млади таланти. Победителите се избират от жури, оглавявано от президента на Mittelmoda Matteo Marzotto и съставено от представители на водещи модни къщи и марки (купувачи, международни медии и експерти по модната комуникация) от Levi’s, H&M, Furla, Benetton, John Galliano и др. Колекцията на Айлин, която носи името “Diverge” е част от дипломната ѝ работа и е вдъхновена от изкуството на швейцарския художник Урс Фишър. Избраният материал е деним, който дизайнерката избелва, разнищва и наслоява, за да постигне авангарден силует, комбиниран с уникалността на ръчната работа. Тя се състезава в конкуренция от над 4000 кандидати от цял свят.

Бившият голмайстор на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов се завърна на “Олд Трафорд” и игра 45 минути за “червените дяволи”, които бяха водени от легендарния сър Алекс Фъргюсън.  Специалният мач, който клубът организира, за да отбележи 11-те години на Майкъл Карик на “Олд Трафорд”,  завърши при резултат 2:2, а съперник на Манчестър Юнайтед беше сборен отбор от звезди.  Двубоят беше наблюдаван на живо от 70 027 зрители, а приходите от него ще постъпят във фондацията на Карик и ще бъдат дарени за различни благотворителни каузи. 

Износът на България за страни от Европейския съюз нараства с 12,2% до 7,9 млрд. лв. през първото тримесечие на годината, спрямо същия период на 2016 г. Това става ясно от публикуваните данни на Националния статистически институт (НСИ) За първите три месеца от годината, спрямо 2016 г., най-голям ръст има при секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (57,2%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (29,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (19,8%). Вносът от страни от ЕС също се увеличава през първото тримесечие. За периода януари-март той възлиза на 8,77 млрд. лв. или 11,4% повече спрямо същото време на 2016 г.

Европейската комисия прие нов инвестиционен пакет в размер на 86,6 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие за финансиране на по-нататъшните работи по изграждането на западната част на линия 3 на метрото в българската столица. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на четири нови станции на метрото по отсечка с дължина 4 km. — от центъра на града (ул. „Житница“) до околовръстното шосе през квартал „Овча купел“ в югозападната част на София.

SpaceX обяви 17 юни като дата за изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит – BulgariaSat-1. При промяна на метеорологичните условия, прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни. BulgariaSat-1 ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX. Той ще бъде вторият в света изстрелван някога на вече летялата ракета Фалкон 9.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. В същото време агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута ‘BB+/B’. Повишената перспектива за кредитния рейтинг на България отразява очакванията на S&P Global Ratings, че фискалните и външните показатели ще продължат да се подобряват и, че властите ще предприемат по-нататъшни стъпки за укрепване на финансовия сектор, където равнището на необслужваните кредити остава високо. Агенцията отбелязва, че през 2017 г. икономическото възстановяване на страната ще продължи с нарастващ принос на вътрешното търсене пред нетния износ. Подобренията се отразяват на пазара на труда, като по този начин се увеличават разполагаемият доход и частното потребление.

Сподели с приятели!Share on Facebook693Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (02.06.17-09.06.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*