Това е България! България на добрите новини (07.07.17-14.07.2017 г.)

Лято, слънце, дълги вечери навън с любимите хора, плаж, почивка… да добавим за разкош и добрите новини от тази седмица 🙂 Приятно четене!

Невяна Владинова спечели всички златни медали (в многобоя и на отделните уреди) на първия международен турнир “Дани къп” в Монпелие, Франция, на който беше специален гост. Невяна събра сбор от 73.095 т. като на отделните уреди получи : 18.800 за обръч, 18.250 за топка, 18.000 за бухалки и 18.025 за лента и заслужено се качи 5 пъти на почетната стълбица. В категория Б при жените златото грабна българката Юлиана Димитрова, състезател на клуб “Грация мебел стил”(Варна). При девойките старша възраст българските представителки от клубовете “Авангард” и “Грация мебел стил” се представиха отлично и спечелиха много медали, като най-силно се представи Вероника Любчова от “Авангард”, която спечели всичките четири златни медала – в многобоя и на уредите топка, бухалки и лента).

Български танцови състави постигнаха голям успех на тазгодишното издание на конкурса Dance World Cup. Танцьорите се завърнаха в България с 3 златни и 2 сребърни медала. Dance World Cup e най-голямото многожанрово състезание по танци. Участниците са над 4500 от 42 държави във възрастова граница от 4 до 25 години. Тази година то се проведе в Офенбург (Германия).

1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала завоюва българският национален отбор по информатика на XXV Балканиада по информатика в Кишинев, съобщиха от МОН. В състезанието участваха отбори от 12 страни като в неофициалното отборно класиране нашият отбор зае второ място след Румъния.

Възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца спечели златен медал във финалния кръг на международен турнир „Математика без граници“. Това е седмокласникът Георги Игнатов, който не само стана първи в индивидуалната надпревара, но и беше награден с бронзова купа за цялостно представяне в четирите кръга на състезанието. В четвъртото издание на турнира се включиха над 1000 участници от 12 държави, а негов домакин бе гр. Несебър.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си сесия в Краков, Полша, разширение на обекта на световното наследство „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави. България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Двете аутсорсинг компании Woodward Bulgaria и Tradeo BG ще инвестират близо 10 млн. лв. и ще създадат 157 нови работни места у нас. Двата проекта са във високотехнологични дейности от производствения сектор и сектора на услугите, които са приоритетни за Министерство на икономиката, заяви министъра на икономиката. Инвестицията на Woodward Bulgaria е на стойност над 9 млн. лв. С нея компанията ще разшири дейността за производството на компоненти, части и системи за авиационната индустрия. С осъществяването й ще бъдат разкрити 107 нови работни места. Компанията Woodward е водеща в авиационното производство и работи с компании като Airbus и Boeing. Инвестицията на Tradeo BG е за разширяване на съществуващо предприятие, като фирмата ще разкрие 50 нови работни места. Проектът има за цел да помогне инвестиционните посредници да организират и управляват ефективно процесите си чрез софтуер за менажиране на риск.

Евродепутатите одобриха споразумението, постигнато със Съвета през март 2017 г, което ще гарантира, че хората със зрителни увреждания ще имат достъп до повече книги, вестници, списания и други издания във специални достъпни формати: брайлово писмо, аудио книги и едър шрифт. С новите правила европейското законодателството ще бъде приведено в съответствие с международните ангажименти по Споразумението от Маракеш, подписано от ЕС през 2014 г.

Българският червен кръст поема инициатива, която цели да подпомогне хората в неравностойно положение. Първият град, в който вече има контейнери за използвани дрехи, е Пловдив. Жителите на града ще се включат в инициативата, която има вече 25-годишна история в други държави и могат да дарят своите дрехи в сградите на БЧК в Пловдив на улица „Изток“ №48 и на улица „Кракра“ №6. От БЧК припомнят, че: дрехите трябва да са в годно за употреба състояние; Приемат се всякакви текстилни стоки – завеси, завивки, дрехи, чанти и колани; Дарената дреха трябва да бъде прилежно опакована в торбичка преди да бъде пусната в контейнера; Към момента има само три подобни контейнера в Пловдив, но целта е в рамките на година те да станат общо 100, а на територията на цялата страна да бъдат над 1000. 

SAP GeekyCamp се провежда изцяло по идея и инициатива на развойния център на софтуерния гигант SAP в София. Лектори в школата са доброволци от компанията, които водят курсове във водещи университети в страната. Форматът включва двуседмично интензивно обучение в началото на септември, преди старта на учебната година. След това участниците в школата разработват ИТ проекти, в екип или самостоятелно, с ментор от SAP. Проектите дават възможност за участие в редица национални и международни ученически конференции, състезания и конкурси по информатика, информационни технологии и иновации. Участниците се подбират на базата на онлайн тест, който покрива въпроси, свързани с програмиране, алгоритми, както и логически и математически задачи. Четвъртото издание на SAP GeekyCamp предстои тази есен, като кандидатстването за него е отворено до 20 юли. То ще се проведе под патронажа на акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Първият у нас музей „Посланици на доброто“, посветен на благотворителността и филантропията, отвори врати във Варна. Експозицията е в конферентната зала на Карин дом, който е основан преди 21 години от потомствения дипломат и бивш министър на външните работи Иван Станчов във фамилния му имот в Морската градина. На семейната история на Станчови и примерите им за благотворителност и съпричастност към децата със специални потребности е посветена част от нея. Музеят, в съчетание с прекрасната градина, представлява интересна дестинация за ученически групи, както и за всички граждани и гости на Варна, изкушени от историята и силата на добрите дела. „Неговата мисия е да припомни, че българите са не само много талантливи, но и с добри сърца, готови да подкрепят значимите каузи в обществото и не трябва да забравяме да показваме това на следващите поколения. Смисълът на доброто е в това да бъде предавано нататък от всички нас, защото всички ние можем да бъдем посланици на доброто“, сподели Мариана Николова, изпълнителен директор на Карин дом. 

Правителството одобри отпускането на 247 110 лв. за изплащане на стипендии и на еднократно подпомагане на ученици от общински училища и от държавни училища, финансирани от Министерството на културата. Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Средствата се осигуряват по Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби и са за ученици с високи постижения в областта на изкуствата. По-рано този месец правителството отпусна 308 880 лв. за изплащане на стипендии на ученици с постижения в областта на науката и на спорта.

Безработицата в България през юни се понижава до 6,8% – спад с 0,3 процентни пункта спрямо юни и с 1,6 процентни пункта спрямо юни 2016 г., отчита Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда през месеца е 224 167. Те намаляват с 9 662 души спрямо предходния месец, а в сравнение с юни 2016 г. – с 50 109 лица. Започналите работа през юни 2017 г. безработни лица са общо 23 188, от които 20 238 на първичния пазар на труда, показват още данните на Агенцията. 

За първи път български лекар беше избран в управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG). Д-р Радислав Наков ще отговаря за работата на организацията с младите гастроентеролози (до 40 години) във всички европейски и средиземноморски страни за мандат от две години, а самият той е на 28 години. Европейското обединение по гастроентерология включва всички национални гастроентерологични асоциации в Европа и в Средиземноморието (Египет, Израел. Тунис, Мароко и др.). Това е официалният орган на гастроентеролозите в Европа, който всяка година организира Европейската седмица по гастроентерология и специализирания световен конгрес с над 14 хил. участници от цял свят.

Италия е готова да предостави безвъзмездно на България софтуер за борба с финансовите престъпления, корупцията и организираната престъпност. Това е казал президентът Серджо Матарела пред президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. “Италия е готова до обучи български експерти. В няколко държави е въведен този софтуер и вече се регистрират чувствителни резултати”, каза Радев след срещата си с Матарела в Рим.  Държавният глава информира още, че президентът Матарела е изразил подкрепата си за присъединяването на България към Шенген, както и позицията на Италия за разграничаване на бежанците от военните конфликти от икономическите имигранти.

Сподели с приятели!Share on Facebook231Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (07.07.17-14.07.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*