Това е България! България на добрите новини (27.10.17-03.11.2017 г.)

Превърна се в традиция в края на работната седмица да обръщаме поглед към добрите новини. Хубаво е, когато доброто се превръща в традиция. Приятно четене!

Българската ММА звезда Благой Иванов – Багата постигна 16-та победа в професионалната си кариера. Иванов се наложи над бразилеца Кайо Аленкар със съдийско решение (29-28, 29-28, 29-27). Мачът между двамата беше част от благотворителното събитие „Битката за децата“ във Вашингтон. Двубоят продължи три рунда по пет минути.

С два медала – сребърен и бронзов, се завръща българският отбор от международното състезание по физика Romanian Masters of Physics, което се проведе от 25 до 30 октомври 2017 г. в гр. Букурещ, Румъния. Това съобщават от СООПН – Сдружение на олимпийските отбори по природни науки. В състезанието взеха участие 48 ученици от шест държави – Швеция, Русия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и България.

6.1% или 202 хиляди от трудоспособните българи са без работа, твърди Евростат. Делът им е намалял с 1.1% от септември миналата година, когато е 7.2%. Броят им не се е променил чувствително през лятото – през юни и юли те са отново 6.1% от трудоспособното население, а през август има лек ръст до 6.2%. В класацията на Евростат България се намира между Люксембург (6%) и Швеция (6.4%) и на една и съща позиция с Ирландия.Безработицата у нас е под средната за Европейския съюз. Най-голям е делът на безработните в Гърция – 21%, а най-малък – в Чехия, където едва 2.7% от трудоспособното население е без работа. В еврозоната пък не работят 8.9% от хората.

В Канада беше открит първият паметник на Васил Левски. Монументът на Апостола се извиси на 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън и с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, съобщиха от дирломатическото ни представителство. За проекта са били направени дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

Хрельовата кула в Рилския манастир, елементи от Патриаршеската катедрала и от родната къща на скулптора Пламен Деянофф в Арбанаси “влизат” в Бронзовата къща, която ще бъде поставена на мястото на бившия мавзолей в София за една година. Арт инсталацията е подарък на страната ни от Австрия, която ще председателства ЕС след нас през втората половина на 2018 година. Столичният общински съвет ще гласува доклад за поставянето на “Бронзовата къща” в Градската градина срещу Двореца догодина на предстоящото си заседание следващия четвъртък. Вносители са Малина Едрева, председател на комисията по култура в СОС,  Силвия Христова и Прошко Прошков. 

ЮНЕСКО избра Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Решението бе обявено официално вчера по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на ЮНЕСКО, която се провежда от 30 октомври до 14 ноември във френската столица Париж. Ден преди това новината бе съобщена от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов след срещата му с Ирина Бокова.

Между 5 и 10% повече туристи да посетят страната през предстоящия зимен сезон очакват от Министерство на туризма. Това стана ясно по време на работна среща в град Банско, инициирана от министъра на туризма Николина Ангелкова. Ангелкова отбеляза, че традиционно интерес има от съседните държави Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, регистрираме нарастване на записванията от Белгия, Австрия и Италия, независимо че са познати дестинации за зимен туризъм, по думите на министъра. “Това ни дава основание да смятаме, че ще постигнем увеличението, което планираме”, добави тя.
Министърът на туризма Николина Ангелкова представи единната платформа с мобилно приложение I love Bulgaria, която обединява всички елементи на туристическия сектор – забележителности, места за настаняване, заведения и съпътстващи услуги. В нея са включени и 100-те национални туристически обекта. Със сканиране на QR код на всеки от тях, освен информация, ще се предоставя и визуализация на 3D изображението му. Предстои в платформата да бъде интегрирана и информация от СТПД „Академик“ към Русенския университет.

 

България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на конференция „Логистични хоризонти 2025“. „Свързаността във всичките й форми е от изключителна важност за приобщаването на балканските държави към ЕС и ние ще работим тя да стане факт. Намаляването на цените на роуминга е важна стъпка в този процес“, допълни той. В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи (сто пъти в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз).

416 учебни заведения – училища, детски градини, университети, в които се обучават 255 269 души, ще бъдат модернизирани през следващата година. Финансирането в размер на 624 млн. лева е от ОП “Региони в растеж”.

В Сливен официално беше открита зала “Станка Златева”. Залата по борба, носеща името на двукратната ни олимпийска вицешампионка и петкратна № 1 в света по борба, е с обща застроена площ от 1250 квадратни метра и се намира в парк “Юнак”. Лентата прерязаха легендата Валентин Йорданов, почетен президент на Българската федерация по борба, Станка Златева, министър Красен Кралев, кметът на града Стефан Радев, както и председателят на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева. Залата е изградена и завършена за по-малко от 7 месеца. Първата копка беше направена на 1 март 2017 г. в присъствието на министър Кралев и Валентин Йорданов. Министерството на младежта и спорта отпусна 575 000 лева за изграждане на първия етап на залата в предишния мандат на Красен Кралев. Проектът за изграждане на залата е на клуба на Станка Златева. Теренът е общински и е предоставен безвъзмездно от община Сливен.

С модерен апарат за контрастно усилена ехография разполага отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Пловдив“. Изследването се прави с контраст без химически вещества, който се разбива на мехурчета в организма. По този начин на пациентите се спестяват алергични реакции към препарата, а в определен процент отпада и необходимостта от хистологично или цитологично доказване, съобщи началникът на отделението д-р Цветка Лахтариева.

С модерен апарат за контрастно усилена ехография разполага отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Пловдив“. Изследването се прави с контраст без химически вещества, който се разбива на мехурчета в организма. По този начин на пациентите се спестяват алергични реакции към препарата, а в определен процент отпада и необходимостта от хистологично или цитологично доказване, съобщи началникът на отделението д-р Цветка Лахтариева.

Сподели с приятели!Share on Facebook81Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (27.10.17-03.11.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*