Това е България! България на добрите новини (10.11.17-17.11.2017 г.)

“Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да си съпричастен и с успехите му”. Само с тази мисъл на Оскар Уайлд можем да си обясним изказванията на журналисти, които публично заявиха, че не искат да чуват за успехите на Григор Димитров. Трудно се понася чуждата изключителност. Ние пък си пожелаваме повече изключителни хора с изключителни победи, повече добри новини и повече хора с фини души, които да им се радват. Приятно четене!

Григор Димитров победи убедително Давид Гофен с 6:0 и 6:2 и си осигури място на полуфиналите на заключителния турнир в Лондон. Димитров ще се изправи срещу американеца Джак Сок на полуфиналите на заключителния тенис турнир на най – добрите през годината в Лондон.
Мачът между двамата е в събота след 22:00 часа българско време. Тази вечер отново след 22:00 часа пък Димитров излиза срещу испанеца Пабло Карено Буста в последната си среща от група „Пийт Сампрас“ в английската столица.

Учениците от Софийската математичека гимназия отново спечелиха шампионската купа и цели 4 медала на Международната олимпиада по математика за тийнейджъри, която се проведе от 8 до 12 ноември в град Давао, Филипините. Провелата се Международна олимпиада е мащабен проект, събиращ на едно място стотици състезатели, дошли да премерят знания един срещу друг. На изданието участваха 168 младежи от 16 държави по света. В голямата възрастова група, където се състезаваха учениците на СМГ, премериха сили 43 отбора от Филипини, Тайланд, Китай, Русия, Индонезия, Индия, Иран, Непал, ЮАР, Малайзия, Тайван, Казахстан, Шри Ланка и други, които бяха разпределени в 4 групи. Българският отбор, с ръководители Елена Киселова и Ваня Данова, стана първи с най-висок постигнат резултат от 370 точки.

Двама от строителите на съвременна България бяха увековечени в паметник в София, на ул. “Сан Стефано”. Братя Прошек несъмнено са посветили живота си на своята втора родина. Братята Прошек са участници в Руско-турската освободителна война, съратници на Левски, създатели на Държавната печатница, собственици на първата пивоварна, инициатори на архитектурни шедьоври като Лъвов мост, Орлов мост и паметника на Апостола на свободата, както и на сложни инженерни съоръжения като Варненското пристанище.

В София отвори врати нов център за работа с деца с аутизъм. Идеята на учредителите му от сдружение “Аутизъм днес” е да бъде в помощ на деца със специфични образователни потребности. В центъра се предлага обучителна и терапевтична подкрепа след първоначално направена оценка от екип от специалисти на нивото на детето, според неговите потребности и затруднения.

Отделението по неонатология в УМБАЛ “Пловдив” се сдоби с първата си семейна стая. Откриването й се състоя в навечерието на 17 ноември – Световният ден на недоносените деца. Семейство дарители подпомагат инициативата за откриването на трета по рода си семейна стая в България. До този момент има две такива, които се намират в София и Велико Търново. Благодарение на благодетелите, едно помещение в УМБАЛ “Пловдив” е напълно ремонтирано и готово да поеме ролята на жизнено важната стая. Ремонтът включва боядисване на стените, подмяна на подовата настилка, както и ново обзавеждане. Семейната стая е изключително важна за новоредените дечица и техните родители. В нея се изгражда връзката помежду им. Това е мястото, където е възможен контактът с недоносеното бебе и близките за него хора. Обстановката на стаята е уютна и уединена. В нея родителите се учат директно от специалистите как да се грижат за своето дете. 

Номинацията на “Уча се” е от Министерството на образованието и науката (МОН) и Националната комисия на ЮНЕСКО в България за Световната награда на името на крал Хамад Бин Иса Ал-Халифа за ефективно използване на информационните и комуникационни технологии в сферата на образованието. Образователният портал, чийто учредител е Дарин Маджаров, ще представя страната ни на престижното събитие в борбата за световната награда, като ще се конкурира с иновативни образователни проекти и технологии, като финансирането е от влиятелни личности в сферата на образованието от Кралство Бахрейн.

Евродепутатите одобриха българката Илиана Иванова за член на Европейската сметната палата. Това ще е втори мандат за Иванова. Тя беше одобрена с 568 гласа „за“, срещу 61 гласа „против“ и 36 „въздържал се“. Иванова е бивш евродепутат. Европейската сметната палата е институция в Люксембург, която следи за законното и правомерно извършване на финансовите операции на ЕС, има 28 члена, един от всяка държава членка. Те се назначават за срок от шест години, който може да бъде подновен.

От налото на годината до края на октомври през летище София са преминали над 5.5 млн. пътници, което е ръст от 36 % спрямо същия период на миналата година. Пътникопотокът по международни редовни линии се е увеличил с 18% в сравнение със същия месец на 2016. Пътувалите по вътрешни линии са почти двойно – от 12 хил. пътници през 2016 на 23 хил. през 2017. Броят на пътуващите с туристически чартъри e два пъти по-голям спрямо същия месец на миналата година. Най-предпочитани за периода са курортните дестинации в Гърция и Турция. Общо 5 011 са излетелите и кацнали самолети, което е ръст от 5%, дължащ се основно на увеличените с 3% полети по международни редовни линии. Ръст от 48% има и при самолетодвиженията по вътрешните линии до Варна и Бургас. През oктомври карго превозите бележат ръст от 21%. Обработени са общо 1 946 тона товарни и пощенски пратки.

Средният брутен доход на лице от домакинството достига общо 1431.3 лв. през периода юли – септември на тази година, което представлява повишение от 9.4% на годишна база. Подобно на предходното тримесечие, основният източник на повече средства е по-високата работна заплата. Положителен принос има и увеличението на дохода от самостоятелна заетост, който достига 110 лв. Това показват последните данни на Националния статистически институт. 

Ученици от Португалия са превели на своя роден език творби на Йордан Йовков и Дора Габе. Това съобщи Весела Панчева, директор на СУ „Димитър Талев“ в Добрич. При посещението си в Дом-паметника „Йордан Йовков“ децата от Португалия са установили, че на техния език няма преводи на големия писател хуманист Йовков, посочи Весела Панчева. Така през испански и английски език те са превели откъс от разказ на Йовков. По думите на директорката на училището учениците толкова са харесали творбата „По жицата“, че в крайна сметка са превели на португалски език целия разказ, както и стихотворението „Почакай слънце“ на Дора Габе. Тази дейност е била в рамките на съвместен европейски проект за стимулиране на четенето. 

Природосъобразната придобивка на СУ “Гео Милев” е създадена с усилията на ученици, учители и родители, обединили сили от май до октомври тази година. Морскосините училища във Варна със зелени класни стаи вече се увеличиха – след СОУ “Пейо Яворов” и Търговската гимназия, дойде ред и на Средно училище “Гео Милев”, където беше изграден кът изцяло от палети. Тук ще се провеждат часове по човек и природа, биология и здравно образование, география и икономика, изобразително изкуство, както и дейностите и практическите упражнения на различните клубове. Мястото ще даде възможност на най-големите ентусиасти да изработват предмети с природни материали, както и да правят хербарии. Зеленото образователно място често ще се превръща в арена за екосъстезания, а понякога и в творчески кът за реализирането на мини проекти на екологична тематика, еко кампании и и други инициативи, пряко обвързани с природата и нейното опазване.

Сподели с приятели!Share on Facebook30Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (10.11.17-17.11.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*