Това е България! България на добрите новини (17.11.17-24.11.2017 г.)

Добрите новини тази седмица! Приятно четене!

Григор Димитров постигна най-големия успех не само в своята кариера, но и за българския тенис в историята. Той спечели финалния турнир на АТР, който събра в Лондон 8-те топ тенисисти за 2017 година. И то като дебютант. На финала Димитров победи белгиеца Давид Гофен с 7:5, 4:6, 6:3 за два часа и половина битка. След победата, Григор Димитров вече е №3 в ранглистата.

Атанас Свисов е новият световен шампион по ММА. Финалите на първенството се проведоха в Манама, Бахрейн. Свисов е носителят на златото в свръхтежката категорията над 120 килограма. Той се изправи срещу Marcin Kalata от Полша.

1 златен и 1 бронзов медал спечелиха съответно Стефан Иванов и Бойко Борисов на XI Международна олимпиада по астрофизикакоято се проведе от 13 до 21 ноември на остров Пукет, Тайланд. В престижното състезание взеха участие повече от 220 ученици от 45 страни от целия свят.  Стефан се нареди сред само десетте участници, получили златни медали, което е 4% от всички участвали в състезанието. Всъщност България е сред осемте държави, чиито състезатели са спечелили златно отличие в олимпиадата.

Учениците от СМГ се завърнаха с шампионската купа и цели 4 медала от Международната олимпиада по математика. На олимпиадата участваха 168 младежи от 16 държави по света. В голямата възрастова група, където се състезаваха учениците на СМГ, премериха сили 43 отбора от Филипини, Тайланд, Китай, Русия, Индонезия, Индия, Иран, Непал, ЮАР, Малайзия, Тайван, Казахстан, Шри Ланка и други, които бяха разпределени в 4 групи. Българският отбор с ръководители Елена Киселова и Ваня Данова стана първи с най-висок постигнат резултат от 370 точки. Сребърни медали спечелиха Светлин Красимиров Лалов и Кьонг Виет До, а бронзови отличия завоюваха Стефан Мартинов Хаджистойков и Мартин Боянов Стефанов.

10-годишната Вилияна Иванова, 10-годишната певица от Свищов, завоюва първа награда на големия юбилеен международен конкурс мемориал „Doua Inimi Gemene”, който се проведе в столицата на Молдова – Кишинев. Конкурсът „Doua Inimi Gemene” има само две възрастови групи – от 10 до 15 и от 16 до 40 години. Това прави призовите награди още по-труднодостижими, затова първата награда на Вилияна наистина е огромен успех. Досега България е печелила голямата награда на конкурса 5 пъти с изпълненията на Пламен Пътов, Кремена Кряколова, Антония Маркова и Йордан Марков във втора възрастова група и Кристина Дончева в първа възрастова група. 

Студенти и преподаватели от Русенския университет създадоха автомобил на бъдещето, предназначен да се движи в градска среда без да отделя вредни емисии. Целта на иновативното изобретение е отделянето на вредни емисии във въздуха да бъде сведено до нула.  В рамките на два месеца успяват да сглобят колата на бъдещето. Тяхна цел е в дългосрочен план автомобилите задвижвани с гориво да отпаднат от употреба.

Произведен е първият от 20 влака, които ще се движат по третата линия на метрото, съобщават от Столична община. Предстоят технически изпитания на влака за сертификат TUF. Първите нови метровлакове ще започнат да пристигат в София в средата на 2018 г. Влаковете са с автоматично управление за следене на скоростта, реализират икономия на енергия от 25% – 30%, разполагат със система за автоматично предаване на видео сигнал в кабината на машиниста. На метростанциите между перона и влака са предвидени преградни врати, които се отварят и затварят едновременно с вратите на влака. Предвидена е и възможност за управление на влака без машинист.

България и Македония се договориха за намаляване на цените на роуминга. Това стана възможно след подписания днес Меморандум за разбирателство между министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и министерството на информационното общество и администрацията на Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги. Споразумението беше подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.

Край Пловдив откриха първия “16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти” с Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Създаденият център има за цел да промотира възможностите на икономиките на нашите страни и да насърчава търговският стокообмен с Китай, предаде БТА. “Вярваме, че той ще се превърне в модерен мост чрез технологиите на 21 век за по-успешно сътрудничество между ЦИЕ и Китай. Надяваме се логистичният център да бъде пример и за останалите страни от региона в разгръщането на сътрудничеството с китайската икономика”, каза по време на откриването Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, храните и горите.

От 1 декември 2017 г. вече ще можем да пътуваме без визи до Канада. От същата дата от визи ще са освободени и румънските граждани, става ясно от сайта на канадското правителство. Въпреки това обаче, подобно на други освободени от визи пътници, и на българите и румънците ще им трябва Електронно разрешение за пътуване (еТА), за да могат да се качват на полетите към Канада. Кандидатстването за еТА става по много лесен начин. От май месец това може да става и онлайн и струва само 7 канадски долара.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*