Това е България! България на добрите новини (09.06.17-16.06.2017 г.)

Добрите новини тази седмица. За едно чудесно начало на почивните дни 🙂

В истински футболен празник се превърна благотворителният мач между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Над 35 000 зрители на Националния стадион “Васил Левски” наблюдаваха на живо спектакъла, който завърши при резултат 3:3. Не крайният резултат обаче беше важен в шоуто, което предложи много качествени отигравания от някои от големите звезди в играта. Събраните средства отидоха за фондацията на Бербатов. Специално за мача на Димитър Бербатов в България пристигнаха Роберто Карлос, Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Неманя Видич, Патрис Евра, Робер Пирес, Давид Трезеге, Кристиан Карембьо. Събитието уважиха и Христо Стоичков, Красимир Балъков, Мартин Петров и Стилиян Петров.

Специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова е сред 5-та финалисти в най-престижния конкурс на световно ниво за млади учени в тази област. За пръв път от основаването на Световната асоциация по медицинско право през 1964 г., България ще има свой представител в лицето на адв. Петрова на световния конгрес, който асоциацията организира всяка година. Пред светила от целия свят тя ще трябва да защити труда си, посветен на медицинската еманципация и правата на децата за лечение в България. Адв. Петрова ще представлява България на 23-ия Световен конгрес по медицинско право, който ще се проведе през юли 2017 г. в Баку. Това е най-големият научен форум по медицинско право в света, но понеже медицинското право тепърва прохожда в България, досега българин не е участвал в тези традиционни срещи на международно ниво, нито е бил номиниран в конкурса за млади учени (до 35 години).

Актьорът и режисьор Александър Морфов получи голямата награда за постижения на четвъртото издание на Международния театрален фестивал, организиран от Македонския народен театър. Призът се присъжда на режисьори за приноса им в областта на театралното изкуство. “Морфов е един от най-големите режисьори в Европа, когото критиката определя като визионер на театралната сцена и автор, който не престава да експериментира и да открива нови методи и изразни средства на актьорската игра”, се казва в съобщението на театъра.

Ерика Станоева надигра цели 5 пъти съперничките си и в резултат заслужено бе отличена със златен медал. Международният турнир по таекуондо „Румъния Оупън” се проведе в дните 10 – 11 юни в гр. Оредеа, Румъния, с участието на около 400 състезатели от Румъния, България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Състезателката в категорията за девойки до 58 кг от спортен клуб „Василена“ – Перник, Ерика Станоева премина успешно през всички етапи преди да получи златото. Нейните две първи съпернички са били сръбкини, следвани от две дами от домакините, на полуфинал е победила с нокаут и на финала се е изправила срещу световния вицешампион до 58 кг Катрин Гемкова. Гемкова е сред състезателите на „Хоук-Банско” и беше наградена преди месец от кмета на Банско за спечелените два сребърни медала в категориите спаринг до 58 кг девойки и спаринг отборно за девойки в Ботевград.

София е първият град у нас, в който иновативна система следи в реално време кога подземните контейнери за боклук са пълни. Това са именно “умните” контейнери, които вече могат да отчитат кога да бъдат изпразнени, като в същото време спестяват и разходи за сметоизвозване. Контейнерите са поставени експериментално на Женския пазар в столицата. Те са снабдени със сензори за степента на запълване, които дават възможност за преглед на запълването,като по този начин се позволява и по-доброто планиране на извозването. С помощта на иновативния метод могат да се спестят около 20 процента от разходите за сметоизвозване. Системата на четирите подземни контейнера за смет, които бяха монтирани на Женския пазар преди няколко години, дава възможност за електронен регистър и статистика относно запълването им. Три пъти на ден вградената система изпраща данни колко е запълнен всеки един от подземните контейнери – нещо, което обичайно е трудно за проверка. Експерименталният период е приключил и предстои въвеждането на иновативния метод в реална експлоатация от 1 юли. Столична община вече е започнала тестове и по отношение на поставянето на сензори в отворените контейнери или тези, които са над земята.

В края на 2016 г. на трудов договор в лечебните и здравните заведения в България работят 29 539 лекари, с 466 повече от предходната (29 073 през 2015 г.) и с близо 700 повече от 2014 година (28 842). Така на един лекар се падат 240 души от населението. За 2015 година на лекар са се падали 246 пациенти, а през 2014 г. – 250. Броят на стоматолозите също се увеличава от 7013 през 2014 година, на 7 512 – през 2015г. и 8 011 за 2016 г., съобщиха от Националния статистически институт.

България се придвижи с две места напред до 36-то място по иновации в света според класацията “Global Innovation Index” на Cornell University, Европейският институт по бизнес администрация INSEAD и агенцията за авторски права към ООН (WIPO). Година по-рано страната ни заемаше 38-мо място в ранглистата, включваща 127 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. През 2015 г. пък страната ни беше на 39-то място в ранглистата. България събира 42,8 пункта и е причислена към групата на държавите с високи средни приходи и е изпреварена от Естония, Словакия, Словения, Чехия, но отново е пред други държави от Централна и Източна Европа – Полша, Хърватия, Литва, Унгария и Румъния. Глобалният индекс на иновациите се пресмята по методиката на международната бизнес школа INSEAD и е съставен от 80 различни параметъра относно учебния потенциал, човешкия фактор, инфраструктурата, вътрешния пазар, развитието на бизнеса, развитието на нови технологии, творческата дейност и други. Индексът отразява съотношението на разходите и ефекта от тях и дава възможност за оценка на ефективността на усилията по развитието на иновациите. 

Фасадите на няколко жилищни блока и Обединено детско заведение в гр. Бургас ще бъдат сцена за специално подбрани късометражни филми. В рамките на ежегодно провеждания вече 5 години фестивал за съвременно изкуство „Включи града“, организиран от Община Бургас по проекта „Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще”, в последните дни от настоящата седмица на няколко основни точки ще намират място културни прояви, разделени по сегменти с различно времетраене: работилници, изложби, арт инсталации, представления, концерти и прожекция на филми.

19-годишно момиче спаси 14-годишен ученик от удавяне на Северния плаж в Бургас. Жени Райкова чула викове за помощ след края на работния си ден, докато се прибирала към дома си, съобщи bTV.  Момичето работи като спасител, а инцидентът е станал на 5 юни след 18 часа на неохраняема зона на Северния плаж в Бургас. „Хвърлих раницата и маратонките и влязох веднага във водата. Имаше вълни от 3 метра и мъртво течение. С усилие плувах навътре, беше на около 100 метра детето, но го хванах и започнах да го извличам към брега”, разказа Жени. 

Сподели с приятели!Share on Facebook376Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (09.06.17-16.06.2017 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*