Това е България! България на добрите новини (02.03.18-09.03.2018 г.)

Добрите новини тази седмица. Далеч от тинята, боричканията, вечното ни делене на отбори, на “или-или”, извън нихилизма, мрънкането и всичко, което ни натъжава, пък толкова много насочваме мислите си към него. Добрите новини като глътка чист (не софийски) въздух, като вечерно питие, като боси крака в пясъка като поглед, загледан в морето… Гадостите, погледнати отвисоко, често изглеждат незначителни, малки, дребни и жалки.

Във финалите при жените нашите представителки спечелиха четири медала – Катрин Тасева грабна златните медали във финалите на обръч и лента, а Ерика Зафирова се пребори за две бронзови отличия – на топка и бухалки. На обръч тя получи оценка от 17.600, което я нареди на най-високото място на почетната стълбичка. Втора се класира Саломе Пашава от Грузия със 17.150т, а трета – Влада Николченко от Украйна, която получи оценка от 17.050 т. На топка за финалите се класира само Ерика Зафирова, която спечели бронзовия медал с оценка от 16.650 т. Златото спечели Саломе Пашава от Грузия с оценка от 17.350 т, а среброто – Алин Харнаско от Беларус със 17,200 т. На бухалки Ерика Зафирова спечели втория си медал – бронз на бухалки. На лента всички допуснаха много грешки и Катрин се оказа с най-малко неточности и трудната композиция и оценката от 15.650 т, донесе втория златен медал. Втора се класира Алина Адилханова от Казахстан с оценка от 14.900, а трета – Юлия Евчик от Беларус с оценка от 14.850. Тук Ерика получи оценка от 14.100 и се нареди на шесто място. По-рано при девойките във финалите България взе три сребърни медала – два на Татяна Воложанина – на обръч и лента и Анна Келман спечели сребро на бухалки, а на топка Таня Воложанина спечели бронзов медал. Катрин Тасева се класира трета, а Ерика Зафирова – пета в многобоя, а при девойките отборно – Татяна и Анна спечелиха среброто за България.
България е шампион в Европа по няколко показателя, свързани с участието на жените в технологичния сектор. Страната ни е лидер в ЕС по процент на дамите ИТ специалисти. Държим първото място и по брой жени студенти в ИКТ сферата.
Българската компания „Ексайтъл” (Excitel Broadband) е най-бързо развиващият се доставчик на интернет в Ню Делхи и Хайдерабад. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на компанията в Индия, съобщават от Министерство на икономиката. „Ексайтъл” работи с почти всички водещи доставчици на интернет в Индия (в 150 индийски града). През 2016 г. тя е получила лиценз за директен доставчик на интернет в двата индийски града (Делхи и Хайдерабад). Само в тях, общият брой на интернет потребителите достига 190 000, а за компанията вече работят около 500 души в Индия, стана ясно още по време на срещата.
Българската стартираща компания Novanor, разработваща мобилното приложение Civi, получи финансиране в размер на 10 млн. долара от американски инвестиционни фондове. Новият капитал ще бъде използван за разширяване на екипа на компанията и предлагане на продукта на американския пазар. Компанията е основана през 2014 г. от Мартин Димитров и Лиляна Деянова – Лилана, бившата тв водеща и певица. Двамата се запознават по време на обучението си във Великобритания и решават да създадат софтуерна фирма, която да работи в полза на обществото. Така те поставят основите на Novanor и продукта им Civi. Мобилното приложение има за цел да играе ролята на посредник между гражданите и институциите, информирайки ги за проблемите в различни градове и улеснявайки ги по-бързо да вземат съответните мерки.
През есента на миналата година пловдивските гимназисти и Център Дара Хелп подеха инициативата “Да върнем усмивката”, насочена към онкоболни жени. Първата перука вече е реалност. Прекрасната първа перука ще бъде дарена на пациентка в нужда на случаен принцип, а желаещите могат да я пробват в центъра на Дара Хелп в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Инициативата “Да върнем усмивката” продължава, а на ученичките им предстои изработката на не една перука. 
Нощният транспорт в София тръгва от 7 април, съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Ще има 4 линии. Билетът ще струва 2 лева, като ще се купува от кондуктор в превозното средство и ще важи са всичките нощни линии. Те ще имат една общо спирка на площад „Княз Александър I”, от която пътниците ще могат да се прекачват. Автобусите ще се движат с интервал от 40 минути.
Aвтобусната компания, специализирана в международните превози, FlixBus влиза на българския пазар, съобщи capital.bg. Първите линии ще бъдат от София до Будапеща, Виена и Букурещ и ще започнат да се изпълняват ежедневно от 22 март. Това ще позволи на българските пътници да достигнат до другите дестинации от международната мрежа на компанията, казва Ласло Арани, регионален управляващ директор на FlixBus. Билетите вече са в продажба на сайта на компанията и мобилното й приложение. Цената на еднопосочното пътуване между София и Букурещ е 23.90 лв., между София и Будапеща – 37.90 лв., а до Виена билетът е 76.90 лв. От компанията съобщават, че през първата половина на 2018 г. планират последващо разширяване на мрежата си в региона.
Общо 12 български стартиращи компании бяха избрани да станат част от инициативата на Европейската комисия Startup Europe Awards  в партньорство с фондацията Finnova. Тя е с продължителност една година и цели да покаже добрите предприемачески примери от Европа и да стимулира цялостната екосистема. В програмата са включени общо 18 държави, като за първа година България е една от тях. Представители има още от Франция, Италия, Ирландия, Полша и др.
До края на месец април всички министерства трябва да бъдат интегрирани в обща система за електронен документооборот, съобщават от правителствената пресслужба. По инициатива на заместник-министър председателя Томислав Дончев представители на министерства на политическо и административно ниво отчетоха напредъка в подготовката на системите за обмен на документи в отделните ведомства и поеха ангажимент в администрациите да бъде прилаган единен технически протокол за документооборот. По данни на Държавна агенция „Електронно управление“ към днешна дата общо 188 администрации на централно и местно ниво са реални участници в електронния обмен на документи. Крайният срок за всички администрации да обменят документи по електронен път е 1 ноември 2018 г. Въвеждането на тази практика на по-ранен етап има за цел към края на годината системата вече да  функционира пълноценно, а междувременно да влезе в сила наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги.
Българин очарова журито на Х Factor във Финландия. Викторио Ангелов от Шумен изпълни песента “Feeling Good” на Майкъл Бубле. След изпълнението си Викторио получи четири пъти “да” от журито. В състава му са популярните финландски изпълнители Саара Алто, която ще представи Финландия на „Евровизия 2018”, популярната финландска певица Суви Терасниска, рапърът Микаел Габриел и рок легендата Майкъл Монро, пише БТА.  18-годишният българин е роден в Шумен. Викторио започва да развива музикалния си талант, още когато е на 6 години. Оттогава не спира да се изявява на сцена и да печели награди на национални и международни конкурси. През 2012 г. се мести във Финландия заедно със семейството си и само шест месеца му трябват да участва в първия си местен телевизионен музикален формат „КидСинг”. Там достига полуфиналите и получава покана от “Гласът на Финландия” за деца, където се класира в челната тройка. Веднага след участието си в шоуто получава покана да подгрява и Крис Нормън от група “Смоуки” на концерта му в Хелзинки. През 2016-а Викторио е приет да учи в най-престижната музикална гимназия във Финландия “Sibelius”.

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook24Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България! България на добрите новини (02.03.18-09.03.2018 г.)”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*