Това е България – България на добрите новини! (08.02 – 15.02.19г.)

Още по-вдъхновени и заредени приключваме и тази работна седмица! Ето какво хубаво донесе тя в новинарския поток и с какво успя да ни мотивира и усмихне! 

______________

200 хил. лева за инвитро отпуска Община Благоевград

200 000 лева от Бюджет 2019 на Община Благоевград са предвидени за инвитро процедури. Подадените заявления към този момент са 14. Отпусканите средства са част от политиката на кмета д-р Атанас Камбитов и екипа му, който всяка година дава възможност на десетки семейства в общината да получат финансова помощ за инвитро процедури.

Община Благоевград подпомага двойки с репродуктивни проблеми, които не отговарят на изискванията за национално финансиране или са над 43-гoдишна възраст.

По предложение на кмета, д-р Камбитов, подалите заявление не се вписват с имена, а като “Заявител с Вх. №”, а средствата не се получават лично, а се превеждат на съответните клиники.

______________

4.8% ръст на средната заплата е отчетен в края на 2018г.

Последното тримесечие на 2018г. бележи ръст на средната заплата у нас, която е 1171 лв. Това е с 4.8% повече в сравнение с третото тримесечие, показват данни на Националния статистически институт. Спрямо 2017 година средната заплата нараства с 6.9%. Най-голямо увеличение се отчита в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 13.9%, “Добивна промишленост” – 10.1% и “Преработваща промишленост” – 9.4%.

Най-високи заплати в края на 2018 г. са взимали в сектора на далекосъобщенията – 2788 лева, финансите и застраховането – 1933 лева, както и в енергетиката – 1888 лева.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2018г. е 1157 лв., за ноември – 1151 лв., а за декември – 1205 лева.

______________

Двама българи в класацията на Forbes за Европа “30 под 30” за 2019 г.

Татяна Миткова и Велизар Шулев влязоха в годишната класация “30 под 30” на списание Forbes. Те са съоснователите на ClaimCompass – стартъп, който има за цел да помага на пътници при получаването на обезщетения от авиокомпании в случай на отменен или закъснял полет.

Татяна и Велизар пишат до американското издание, за да разкажат за своя проект. По-късно те са отличени в категорията “Търговия на дребно и електронна търговия”.

“30 под 30 в Европа” е четвъртата подред класация, като списъкът включва 300 млади хора в 10 категории от 34 европейски и 22 неевропейски страни.

______________

30 млн. лева ще получат общинските и областни болници

Министерството на здравеопазването ще отпусне 30 млн. лева на общински и областните болници у нас. “Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерски съвет. От тези средства 18 млн. лева са предвидени за общински болници, а 12 млн. лева за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година е 66 млн. лева.“, съобщиха от здравното министерство.

Освен допълнителните субсидии, които ще получат, болниците имат и бонус – министерството и касата върнаха цената от 500 лева за клинична пътека 56 за лечение на болести на черепно-мозъчни нерви и периферната нервна система. Това е пътеката, по която много често работят общинските болници и формира поне 15 на сто от общия приход. В началото на годината тя беше намалена на 300 лева, което предизвика огромно недоволство. Вчера обаче беше официално сключено споразумение за възстановяване на цената от 500 лева.

______________

71 хиляди лева за културни и спортни събития са предвидени в Елена

Всяка година общината залага целеви средства за финансиране на културни събития, честване на национални и местни празници, както и спортни и туристически прояви и турнири. Тази година общината ще отпусне 58 500 лева за култура, което е с 3 500 лева повече от миналата година, а за спорт и туризъм са предвидени 12 500 лева., съобщиха от администрацията.

______________

1700 лева дарение направиха младежи за закупуването на нов кардиограф в АГ отделението на болницата във Велико Търново

По повод 16-тия рожден ден на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” младежи от “Ротаракт – Велико Търново” организираха благотворителен бал, а събраните средства бяха дарени на болницата. Гостите на бала дариха средства за закупуването на апаратура за Отделението по акушерство и гинекология. Събраната сума е 1700 лева и с нея ще бъде закупен нов кардиограф, необходим на всяко родилно отделение.

______________

Financial Times класира Пловдив сред топ 10 на най-прогресивно развиващите се места по света

Пловдив влезе в челната десятка на най-прогресивно развиващите се места по света и за трета поредна година е в класацията за инвестиции, съобщиха от пресцентъра на общината.

Тази година градът под тепетата е класиран в категориите “Възвръщаемост на инвестициите” и “Образование, умения и обучение”. От общината посочват, че над 100 международни компании имат фабрики в региона, като голяма част от тях отчитат разширяване на инвестициите. Средно на година в града влизат между 5 и 8 международни компании, а заетите в производството са около 74 000 души. Статистиката още сочи, че безработицата в Пловдив е 2,5%, а в региона 4%.

Церемонията по награждаването на победителите в класацията ще се състои на 12 март в Кан. Кметът на Пловдив Иван Тотев е поканен да участва в церемонията.

______________

Световни компании наградиха български ученици в Брюксел

Антон Иванов (СУ “Васил Левски”, гр. Елин Пелин), Йоан Стоянов (СУ “Христо Ботев”, с. Горна Малина) и Кристиан Георгиев (Професионална гимназия по телекомуникации, гр. София) са тазгодишните победители в проекта Space Tube, подкрепен от компаниите Майкрософт, Еърбъс и ЗМ.

Заедно с конкуренти от други европейски страни, българските ученици имаха за задача да тестват знанията си, изследвайки Космоса. Антон, Йоан и Кристиан са показали страхотни познания чрез създаденото от тях видео, което коментира разминаванията между физиката и научната фантастика в известни филми за Космоса. Представянето им донесе и голямата победа.

______________

Страната ни постигна целта си за 2020г. за енергия от възобновяеми източници

През 2004 година, когато за първа година има данни за дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в брутното крайно енергопотребление в ЕС, процентът тогава е бил 8.5%. През 2017 година той е достигнал 17.5%, като целта на ЕС е 20% от енергията в брутното крайно енергопотребление да е от възобновяеми източници до 2020 г., а до 2030 тя да представлява 32 на сто.

У нас данни сочат, че през 2017 година този процент е бил 18.7%, като нашата цел е била за 2020 г. да е 16%. Това показва, че още през 2014 година сме успели да надхвърлим целите си, достигайки до 18%. Всяка държава член на ЕС има собствена цел за “Европа 2020”. Общо 11 страни членки вече са постигнали нивото, което се изисква, за да достигнал националните си цели. Освен нас в този списък влизат и Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

______________

Спешният телефон 112 вече е достъпен за хора със слухови и говорни проблеми

Спешният телефон 112 ще бъде достъпен за хора със слухови и говорни проблеми чрез разработено приложение, с което да могат да подават сигнали, съобщиха от МВР. По информация на Националната система за спешни повиквания страната ни е сред малкото държави в Европа, които предлагат услугата.

Приложението е достъпно за мобилни устройства, таблети, компютри и лаптопи. 

_____________

Български емигрант дари 1 млн. долара на болница в Мадан

Шефкет Чападжиев е български емигрант, които всяка година си идва у дома, за да е близо до приятели и до родното си място. Чападжиев заминава още като малък за Съединените щати, където се установява и да живее. Има собствен печатарски бизнес, който му е спечелил прозвището “Кралят на печатарите в САЩ”. Не за първи път той прави дарение, като и в САЩ помага финансово на болници и сиропиталища, цървки и джамии. Така и завръщайки се в родното си място той решава да направи голямо дарение на болницата, като по негово желание парите ще се използват само за закупуване на ново оборудване и обзавеждане.

Исках да помогна, но не знаех как. Опитах да намеря нещо, което да достигне до повече хора. Като се върнах отново миналото лято, няколко пъти ми се наложи да посетя болницата, защото откриха рак на брат ми. Тогава видях, че апаратурата е толкова стара, че или не работи, или не може да прави качествена диагностика. Един от лекарите бе откровен – с тази апаратура и да са искали, не са могли да открият заболяването му по-рано. За съжаление, седмица по-късно почина.“, споделя още Шефкет.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!