Това е България – България на добрите новини! (22.02 – 01.03.19г.)

Правим място за наближаващата пролет и се усмихваме широко за първите много топли дни, които предстоят!

С тях, слънцето и хубавото настроение, идват и още добри новини, които да ви накарат да се зарадвате!

Вижте ги!

______________

Филмът “Зелената книга” с участието на актьора Димитър Маринов грабна Оскар за най-добър филм!

Без съмнение, една от най-хубавите новини, с които се събудихме в началото на тази седмица беше наградата Оскар за най-добър филм, който спечели “Зелената книга” с участието на българския актьор Димитър Маринов. Щастливи сме, че го видяхме усмихнат на сцената и се надяваме успехите за него тепърва да предстоят!

Актьорът ще представи лентата и у нас по време на 23-я “София филм фест”, който започва на 7-ми март.

______________

Проф. Д-р Иво Петров беше отличен с наградата „Мъж на годината“ за 2018 г.

Д-р Иво Петров е сред най-успешните сърдечни хирурзи у нас. В организираното за 11-а поредна година допитване на радио “Дарик” той беше отличен за “Мъж на годината”. Огромното признание идва след невероятните му успехи в медицината и по-специално уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия. За първи път в света проф. Петров постави стент в рисков случай като този. Операцията е била публикувана и в журнала на американското медицинско дружество.

В последните 30 години не постигнахме това, което трябваше. Крайно време е да престанем да мрънкаме и е крайно време да започнем да изискваме и да осъзнаем, че в България стратегията на пасивно добро не върши работа. Нужно ни е настоятелно добро“, заяви на церемонията по награждаването проф. Петров.

______________

Отново покрай вълненията с церемонията за връчването на Оскарите дойде и още една приятна изненада, че рокля на българска дизайнерка се разходи по червения килим.

Актрисата Мариета Мелроуз, която беше и един от българските кореспонденти в нощта на церемонията, избра да бъде облечена в рокля на дизайнерката Елена Златева.

Елена Златева беше носителка на наградата “Най-добър млад дизайнер” на миналогодишните награди “Златна игла”.

Актрисата Мариета Мелроуз, която от години живее и работи в Холивуд, постига успех след успех, участвайки в множество театрални постановки и филмови проекти. Най-големият сред тях засега е романтичната драма “Gloria” (САЩ-Чили, 2018), в която играе заедно с носителката на “Оскар” Джулиан Мур.

______________

Инициативата “С тениска на бала” със страхотен успех – 191 стипендии и 69 отличници

Символът на тазгодишната благотворителна инициатива “С тениска на бала” ще бъде сърцето. В клуб “Перото” беше организирано и представянето на моделите, които въплъщават любимите занимания на младите, а именно новите технологии, стрий арт, бордове. Инициативата е подкрепена от “Мото Пфое” и Actualno.com

От 1996 г. “Мото Пфое” започна да подкрепя деца в неравностойно положение като в първите години събирахме средства за абитуриентския бал на децата, закупувайки костюми и куверти. Преди няколко години надградихме инициативата и стартирахме идеята “С тениска на бала”, с която набираме средства за стипендии за продължаване на образованието на децата в неравностойно положение“, разказа управителят на “Мото Пфое” Атанас Фурнаджиев. “Преди 2 години решихме пак да надградим инициативата, давайки стипендия и за отличен успех“, отбеляза той и посочи, че от създаването на инициативата за изминалите 5 години са събрани над 423 000 лв., които са дарени на нуждаещите деца. “Това са 191 стипендии на 191 стипендианти и сме отпуснали 69 стипендии за отличен успех“, уточни управителят на “Мото Пфое”.

Сайтът на инициативата е обновен и всеки, който желае може да дари средства за образованието на зрелостници без родители от Випуск 2019 г. Размерът на средствата е по избор, а тениска се предоставя при дарение над 20 лв.

______________

Нургюл Салимова е шахматист номер едно в света при момичетата до 16 години

Нугрюл е родом от с. Крепча, област Търговище. Играе шах от 4-годишна и вече може да се похвали с грандиозен успех! Тя стана победител в състезанието за момичета до 16 години, което се проведе в Гърция!

Това съвсем не е първата й победа, още на 8 години печели първенството за момичета в Албена, както и световната титла Union Youth Chess Championship за момичета до 12 години в Гърция.

______________

В Смолян организират благотворителен концерт за абитуриентския бал на бедни младежи

8 момчета и 2 момичета, чиито родители са във финансово затруднение ще бъдат подпомогнати чрез организирания благотворителен концерт на 20 март, който ще се проведе в Родопския драматичен театър с подкрепата на кмета на Смолян Николай Мелемов.

Идеята идва от Теменужка Караджова, която живее в пловдивското село Калековец. Тя се е свързала с директорите на училищата, които са посочили кои деца са в затруднено положение. Едно от тях е сирак, друго е дете на самотна майка, а има и дете, чийто баща сам отглежда шест деца. Идеята е да се съберат средства, за да могат и тези деца да получат възможност за един незабравим бал като своите съученици.

“Тъй като децата се притесняват от публичност, имената им няма да бъдат оповестявани и няма да бъдат снимани. Срам ги е да не им се присмиват”, казва Теменужка.

Две фирми от Асеновград са обещали да ушият тоалетите на децата, като те имат възможност сами да си ги изберат.

На сцената на Родопския драматичен театър в Смолян ще се качат Теди Александрова, Хамид Имамски, НУФИ – Широка лъка, Филип Синапов, клуб за народни танци “Хоро” към читалище “Орфееви гори” в Смолян и други. На касата на театъра ще има кутия за дарения.

______________

Започва ремонт за 6.9 млн. лв. на общински пътища в Павликени

Общо 13 км общински пътища ще бъдат ремонтирани в община Павликени.

Мащабният проект има за цел да подобри пътната инфраструктура на два общински пътя на територията на общината. Така ще се подобри и достъпът до населените места в района.

Средствата за реализиране на проекта са близо 6 898 541 лв. с ДДС и са предоставени като безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони.

______________

Влагат 99 млн. лева за модернизация на ВиК мрежата в Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево

99 млн. лева ще бъдат вложени в Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево в модернизацията на ВиК мрежата. Средствата са по ОП “Околна среда 2014-2020г.”, като ВиК дружеството подготвя формуляра си за кандидатстване, който ще бъде подаден в МОСВ.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова подчерта значението на европейската солидарност за подобряване на водната, пътната, образователната и социалната инфраструктура в страната. Тя добави още, че на територията на област Стара Загора за подобряване на пътната инфраструктура са инвестирани 11 млн. лева от бюджета и още 41.7 млн. лева от ОП “Региони в растеж 2014-2020”.

През тази година също ще се проведат всички необходими процедури за актуализация на техническия проект за разширяване на пътя от АМ “Тракия” до Стара Загора, който е от преди 12 години.

______________

Над 1 млрд. лева в Пиринско са договорени по европроекти

Над един милиард лева от европейски структурни и инвестиционни фондове са договорени от началото на програмния период до месец февруари 2019 г. за изпълнение на различни проекти в Благоевградска област.

Най-активни са били бенефициентите в областния център Благоевград. На територията му са спечелени и се изпълняват 65 проекта по различни оперативни програми.

Най-много проекти на територията на Пиринско са спечелени по ОП “Развитие на човешките ресурси”, като общият им брой е 87. На второ място по брой проекти в област Благоевград се нарежда ОП “Региони в растеж”. Според справка на Областния информационен център – Благоевград, към м. Февруари 2019 г., размерът на вече изплатените средства по проекти в областта е 352 157 286 лв., което е 36,44% от договореното.

______________

Системата SMART CITY ще заработи и в Монтана

В Монтана въвеждат системата SMART CITY за по-ефективно събиране на сметта. Предложението идва от зам.-кмета Диман Георгиев.

Системата ще позволява да се проследява извозването на всеки един от 2000-те контейнера тип “Бобър”. Чрез т.н. “умни” кофи ще може и да се изчисли колко боклук генерира един жител, заведение или юридическо лице, за да може по-справедливо да се определя и такса смет.

Предстои да бъде пусната поръчка за Монтана и 23-те села. Зам.-кметът Диман Георгиев увери, че не се предвижда повишаване на такса смет.

______________

Инициативата Гората.бг подарява 50 000 медоносни дървета в подкрепа на пчелите

“КОГАТО СТАНЕМ 100 000 – ЩЕ ПОСАДИМ ГОРА” е една страхотна гражданска инициатива, която има за цел да засади 1 милион дръвчета на територията на страната ни. Гората.бг работи заедно с Фондация “77” и до момента са засадени 400 хиляди фиданки.

“Знаем, че пчелите са важни, че без тях животът не би съществувал. Знаем колко е трудно на пчеларите в България. Знаем, че често пъти се сече незаконно, поголовно, болезнено. И решихме да действаме: ПОДАРЯВАМЕ 50 000 МЕДОНОСНИ ДЪРВЕТА, които тази пролет ще бъдат засадени в цялата страна, за да помогнем на пчелите. Да помогнем на нас хората”, написаха от гражданската инициатива.

Можете да се включите на страницата на инициативата във Facebook.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
1

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!