Това е България – България на добрите новини! (09.03 – 15.03.19г.)

С хубавото време идват и хубавите новини! И тази седмица намерихме вдъхновяващи и добри хора и събития, които ни сложиха широки усмивки на лицата и ни сгряха душата!

___________

Владимир Илиев със сребърен медал от световното по биатлон

Фантастичен успех за България – Владимир Илиев влезе в историята на българския мъжки биатлон след като спечели сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд.

31-годишният състезател свали 19 от 20-те мишени на стрелбището като направи страхотно ски бягане и завърши втори в най-дългата дистанция в биатлона – 20 километра индивидуален старт.

Владимир Илиев е първият българин при мъжете, който грабва отличие от шампионат на планетата.

___________

България с второ злато от Световното по щанги в Лас Вегас

Стефчо Христов грабна златото в категория до 102 кг. от Световното първенство по вдигане на тежести за 17-годишни щангисти в Лас Вегас. Общият му резултат беше 315 кг.

Христов е възпитаник на варненската школа с треньор Живко Николов, състезател на НСК Титан.

Това е второто злато за страната ни на първенство в Щатите след като преди два дни Карлос Насар взе титлата в категория 73 кг. Третият ни представител Георги Йочев пък се класира на пето място в категория до 89 кг.

___________

Деца от Ловеч програмират с помощта на роботи

Ловешката библиотека вече предлага обучение на деца за работа с пет нови робота за компютърно моделиране и информатика. Услугата е напълно безплатна, а роботите са дарение от посолството на САЩ и фондация “Глобални библиотеки – България”.

В обученията могат да се включват групи от по осем деца от училища и детски градини, които да направят първите си стъпки в програмирането по интересен и забавен начин.

___________

Българският стартъп Enova с иновативна система за мониторинг на водите

Българският стартъп Enova предлага иновативна система за мониторинг на водите като компанията е разработила специален биосензор. Идеята е с него да се измерва биохимично потребен кислород – показател за органичното замърсяване.

Това ще даде и възможност за по-бързо отчитане    5 мин., тъй като конвенционалните методи в момента изискват 5 дни. 

Компанията е разработила и мониторингова система, която чрез стационарни измервателни станции, които са безжично свързани с уеб базирана платформа ще дават на потребителите достъп до данните чрез закупуване на абонамент.

Компанията вече работи с ВиК Бургас и има първата си заявка за доставка на оборудване в Обединените арабски емирства.

___________

Родният износ за Армения надхвърли 10-годишния рекорд

Българският износ за Армения през 2017 година достига най-високото си равнище за последните 10 години като достига 31 млн. долара. Данните съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който присъства на откриването на бизнес форум в Ереван.

Надявам се да набележим сфери на сътрудничество като например партньорство на наши компании за реализиране на проекти в трети страни”, заяви Манолев и допълни, че български и арменски фирми могат да си сътрудничат заедно и да работят на пазарите в Далечния Изток.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пък съобщи, че страната ни ще се стреми да се превърне в суперкомпютърен център в Източна Европа, а може да бъде и партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност. “Темата за свързаността е много актуална не само в транспорта, но и в комуникациите”, каза министърът и припомни, че се подготвя нова рамкова програма Хоризонт Европа, в която са предвидени 100 млрд. евро за проекти в информационните технологии и съобщенията.

___________

Износът към Европейските страни нараства

Българският износ за ЕС през 2018 г. бележи ръст с 9.1% спрямо 2017 г. Основните ни търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,5% от износа за държавите членки на ЕС.

През декември 2018 г. ръстът е с 6.6% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2 681 000 лева.

Най-голям ръст бележат секторите “Минерални горива, масла и подобни продукти” (35.8%) и “Машини, оборудване и превозни средства” (15.5%). Спад се наблюдава единствено в сектор “Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (6.8%).

Износът към трети страни също бележи ръст от 7.5% в сравнение със същия месец на предходната година със стойност е 1 394.2 млн. лв. 

През януари 2019 година от страната ни общо са изнесени стоки на стойност 4 558.3 млн. лв., което е с 3.8% повече от същия месец на 2018г.

Вносът за същия месец е на стойност 4 983.5 млн. лв. Или 1.5% по-малко спрямо януари 2018г.

___________

Лекари от две болници успяха да спасят бременна жена и бебето й след катастрофа

Сформиран екип от две университетски болници – Пирогов и Майчин дом, успя да извърши спешна животоспасяваща операция на 21-годишна пострадала тежко при пътно-транспортно произшествие на 10 март. За да бъде спасено и бебето й, което е едва в 28-ма гестационна седмица се обединяват акушер-гинеколози от двете болници. След продължителна операция детето е спасено и в момента и майката и детето са настанени за интензивно лечение и активно наблюдение в реанимациите на двете болници.

Това е вторият случай за последните 6 месеца, при който се налагат съвместни мерки на две болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни.

___________

Българин стана пети в света по кайт сърф

Никола Абаджиев е на 18 години, но вече може да се похвали с грандиозен успех – той стана 5-ти в света по кайт сърф на Световното първенство в Кабо Верде. Той е и вторият българин след Весо Овчаров сред състезателите на Red Bull от края на миналата година.

Никола се състезава в дисциплината Strapless Hawaian и прави планове да запише морска биология в Португалия, за да се развива в професионален план.

___________

Млади мъже спасиха момиче, паднало във водопад край Карлово

Млади мъже спасиха момиче, паднало в река край Карлово. Те са видели 11-годишното дете във водата и след като са го извадили са му оказали и първа помощ. Полицейският екип, който идва на мястото след подаден сигнал помага на двете момчета да реанимират детето и го откарват с пристигналата линейка.

Момичето е в добро здравословно състояние и се възстановява. “Действията на двете момчета – изваждането на детето от водоема и действията им по връщането му към живот са една достойна за уважение постъпка. Същото важи и за полицейските служители, които са се отзовали на мястото”, заяви старши комисар Атанас Илков.

___________

До две години всички устройствени планове стават публични в нов информационен портал

Всички устройствени планове и техните изменения, както и разрешения за строеж в цялата страна ще станат публично достояние, като ще бъдат качвани на информационен портал. Това се предвижда в промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които бяха одобрени на второ четене от парламента в сряда. Промените се очаква да настъпят до две години, като дотогава публичните регистри и архивът на одобрените устройствени планове и техните изменения ще се публикуват и поддържат в актуален вид на интернет страницата на съответното ведомство – общини и министерства.

Промените касаят още и единния облик на градските пространства. С промените в ЗУТ ще се реши и проблемът с различната визия на жилищните сгради в кварталите. За целта ще се даде възможност на общините да въвеждат изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли.

Планираните промени в ЗУТ са насочени още и към затварянето на законовата вратичка за значително застрояване на ъгловите парцели, което доведе до протести в София, свързани с високите сгради по бул. “България” и в столичния квартал “Лозенец”.

Направени са промени и в разпоредбите, свързани с преместваемите обекти. Прецизирани са дефиницията за преместваем обект, видовете преместваеми обекти и условията и реда за тяхното поставяне и премахване. Ще бъдат въведени изисквания с наредбите на общинските съвети да се определят максималните размери, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление на преместваемите обекти. Същото се отнася и за обектите, разполагащи се в поземлени имоти за времето на провеждане на обществени мероприятия – културни фестивали, спортни и атракционни прояви, благотворителни и рекламни кампании и др.

В едногодишен срок от влизането в сила на закона, всички преместваеми обекти ще трябва да се приведат във вид, според изискванията, а обектите по Черноморското крайбрежие – в тригодишен срок.

Предвижда се и облекчаване на административната тежест. Прецизирани са и текстове в закона, свързани със служебния контрол от страна на ДНСК.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!