Това е България – България на добрите новини! (15.03 – 22.03.19г.)

Събуждаме се заедно с природата за нови върхове, нови предизвикателства, нови постижения и хубави емоции!

Вижте тазседмичните новини, които ни мотивираха и благодарение на които продължаваме да вярваме и в доброто! Има още толкова много за разказване и толкова добрини за правене! Започнете от днес!

Българка спечели световен конкурс на Бродуей със своя пиеса

Пиесата на Лия Иванова спечели тазгодишния конкурс “Off Broadway”, в който взеха участие деца от цял свят. Лия е само на 15 години, а успя да пребори голямата конкуренция в престижното състезание, което се организира за деца до 18 години. В Организацията “Off Broadway” са включени режисьори, сценаристи и актьори, които са ориентирани към по-експериментални постановки и такива с малък бюджет, като всеки има шанс да се изяви, а публиката може да види постановките на по-ниски цени.

Пиесата на Лия е озаглавена “Вечното завръщане” (“Eternal return”) и разказва за разговор между двамата главни герои, които си припомнят с носталгични и хубави чувства за стария квартал, в който са живели. В течение на разговора обаче се разбира, че всъщност нещата съвсем не са толкова розови и приятни, това е кварталът, в който те са загинали, а разговорът се води между техните духове.

Лия има множество награди за писане, като се занимава с това от 6-годишна възраст. Пиесата ще бъде поставена през месец май, а ние ще очакваме и възможността да я видим и на други сцени!

Българският спектакъл “Кокошка” попадна в селекцията на международни фестивали

Спектакълът “Кокошка” на режисьора Ана Батева отново попадна в международни фестивални селекции. През 2018 година той получи две награди от Международния театрален фестивал в Прищина – за най-добър режисьор и за най-добро представление.

Сега спектакълът се насочва към Северна Македония и по-конкретно Международния фестивал за независим театър “Лица без маски”, който се провежда в Скопие. Преди екипът отново да потегли извън граница, българската публика може да гледа представлението на 27-ми март, както и на 12-ти април в Театрална работилница Сфумато – зала Underground, благодарение на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев.

Български аниматор представя своя поредица от късометражни филми за бежанци в Сан Франциско

Българският аниматор Боряна Иванова ще представи своята поредица от късометражни анимационни филми Masters of Survival на 28 март в Delancey Street Theatre, Сан Франциско. Боряна е създател на поредицата и неин продуцент. Проектът е реализиран с помощта на световноизвестното германско дигитално студио UFA. Анимациите са рисувани на ръка и проследяват трагичната, но и вдъхновяваща история на 10 бежанци. Филмите вече са обиколили редица Международни фестивали, както и са прожектирани в престижния “Дом на световните култури” в Берлин, Германия.

Петър Стойчев с нов световен рекорд в ледените води

Петър Стойчев грабна втората си световна титла по плуване в ледени води на 1000 метра и с това подобри и своето най-добро постижение и постави нов световен рекорд – 12 минути и 10 секунди! След страхотния си успех той написа във фейсбук “Дори и при нула градуса температура на водата, в най-големия град в света на север, усещах подкрепата на всички Българи“.

500 000$ награда спечелиха българи от World Electronic Sports Games 2018

В неделя вечер българският отбор Windigo Gaming спечели състезанието World Electronic Sports Games 2018 с награден фонд от 500 000 долара.

Отборът е създаден през 2017 година от българи и украинци. Българите в отбора, участвал в неделя бяха Георги Григоров (ShiPZ), Камен Костадинов (bubble), Виктор Дянков (V1c7oR), Валентин Василев (poizon). Техен треньор е украинецът Александър Нетреба.

World Electronic Sports Games е изключително престижно първенство и победата е първата толкова голяма за българите в гейминг сферата.

26 медала спечелиха българските спортисти от Special Olympics в Абу Даби

11 български спортисти грабната общо 26 медала от Special Olympics в Абу Даби между 13-ти и 20-ти март.

Участниците бяха 7 500 души от 195 държави. Българите, които взеха участие бяха от 10 общини и се включиха в 7 дисциплини – лека атлетика, боче, силов трибой, плуване, бадминтон, конна езда и тенис. Най-младият състезател – 14 годишният Харис Хаджиев от Смолян спечели два златни медала по плуване.

Български ученици спечелиха конкурс на НАСА

Тази година в най-престижния конкурс на НАСА взеха участие деца от над 30 страни, а българският отбор стигна до първото място! Състезанието за ученици между 6-ти и 12-ти клас е за проектиране на космически колонии на НАСА и Националното космическо общество на САЩ – NASAA Ames Space Settlement Design Contest. В тазгодишния конкурс се включиха общо 12 899 ученици, а децата от Математическата гимназия във Варна грабнаха безапелационно първите места.

В категория “Индивидуален участник” на първо място с проекта “GENESIS-369” се класира Катерина Саматовна, която е в 11 клас.

В Категория “Голяма група” с проекта „Градът на космическия ускорител“ спечелиха Кристиян Горанов, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов. Наградените ученици са официално поканени да вземат участие в конференцията на НАСА за международно космическо развитие. Събитието ще се проведе от 6 до 9-ти юни и заедно с другите наградени участници ще могат да покажат своите проекти и да обменят идеи.

200 000 лв. инвестиция в Пловдив за изграждането на лекоатлетически стадион

200 000 лв. е общата сума, която е нужна за организирането на конкурс за проектиране и изграждане на лекоатлетически стадион в Пловдив. Зам.-кметът по спорта обяви 10 000 лева награден фонд за проектиране на стадиона, като заяви, че “Бъдещият победител ще получи 5000 лева, подгласникът му 3000, а третият – 2000. С 190 000 лева ще се извърши истинското проектиране от спечелилия конкурса“. Лекоатлетическите клубове са настояли да бъде направена още една писта до игрище номер 5, където през лятото се провежда рокфестът. Планирано е да се изградят нови, модерни съблекални, стаи за треньори, зали за фитнес и за пресконференции. „Реалното строителство може да започне в края на тази година. Засега реконструкцията на стадион “Пловдив” е замразена. За него чакаме финансиране от държавата във връзка с европейското по футбол през 2028г., но лекоатлетическата му писта няма да се пипа, докато не построим новото бижу в съседство“, поясни Титюков.

Българска фигуристка на финал на световно първенство

Александра Фейгин зае 20-та позиция в кратката програма и се класира за индивидуален финал на Световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама, Япония.

На фона на музика от “Списъка на Шиндлер”, тя изпълни своята композиция, за която получи оценка от 59,69т. В състезанието взеха участие общо 40 жени като първите 24 се класират за следващия кръг – волната програма. Там Александра ще изпълни своето съчетание, вдъхновено от постановката “Пасажери”.

В Пловдив изграждат Алея на кирилицата

Идеята за Алея на кирилицата се ражда по повод събитието Пловдив – Европейска столица на културата. В момента се работи по изграждането на буквите, които ще бъдат направени от дърво и боядисани в различни цветове. Майстор – доброволец е изработил всяка една от тях, а в момента хора с увреждания и доброволци помагат за боядисването им. Буквите ще бъдат монтирани в навечерието на 24 май в пловдивския район „Южен“. Доброволците работят и по още една своя инициатива – изграждането на еко пътека между селата Руен и Яврово. Също така ще бъдат изработени и макети със забележителностите в района.

По 5000 лв. дава Община Варна за облагородяване на междублоковите пространства

Община Варна ще финансира с до 5 000 лв. малки проекти, които имат за цел да облагородят междублоковите пространства. Целта е да се повиши качеството на живот в отделните райони чрез ремонт, реконструкция, озеленяване и стимулиране на гражданското общество в инициативите. Предложените проекти, които могат да кандидатстват, трябва да включват възстановяване, ремонт и обновяване на озеленени общински площи, алейна мрежа или градско парково обзавеждане. Финансирането ще се одобрява ежегодно от Общинския съвет, а координацията, контролът и отчетността ще се извършват от районните кметове. Повече информация може да откриете на сайта на Община Варна и сайтовете на регионалните администрации.

Започна изграждането на кръгово на Подбалканския път при входа на Карлово

Започна изграждането на кръгово на Подбалканския път при входа на Карлово, съобщиха от АПИ. 781 хил. лева е инвестицията, като средствата са от бюджета на Агенцията. Предвижда се да бъдат изградени и подходи към локални платна. Целта е да се изведе транзитното движение от центъра на Карлово, за да се повиши безопасността и да се намалят до минимум предпоставките за пътни инциденти. Кръстовището ще бъде с енергоефективно LED осветление.

Срокът за изпълнение е 60 календарни дни и се очаква ремонтът да приключи преди началото на активния туристически сезон.

Най-младият студент у нас е едва на 11 години

Най-младият студент по програмиране у нас е Димитър Самаров, който е на 11 години. Той е сред най-младите представители в IT сферата. През 2018 година разбира за безплатното компютърно обучение от Софтуерния университет, в което решава да се включи. В края на обучението участниците имат възможност дистанционно да следват в университета при успешно положен изпит. Митко показва резултат 5,59 – 250 от 300 точки и в момента е студент.

В Бургас спасиха защитен вид птица

РИОСВ – Бургас спаси защитен вид тръноопашата потапница. Служителите са действали по сигнал за птица в безпомощно състояние в комплекс “Лазур”. Птицата е изпратена за лечение в “Спасителния център за диви животни” в Стара Загора, след като се е установило, че не може да лети. Тръноопашатата потапница е защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие.

В Благоевград изграждат 17 спирки на градския транспорт и пускат нови автобуси

17 нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в Благоевград по предложения от жители в кампанията “Ти предложи! Кмете, направи!”. Целта е да се осигури максимално лесен достъп до обществени места. Вече са подменени и старите автобуси с нови, които отговарят изцяло на европейските екологични стандарти ЕВРО 5. Разполагат с електронни информационни табла, като на по-късен етап ще бъде внедрена и гласова информационна система.

Промените ще влязат в сила от 1 април, когато ще бъдат въведени и нови електронни карти за градския транспорт.

4,3 млн. лева получават Бургас и Камено за щетите от наводненията през 2017 г.

4,3 млн. лева от Фонд “Солидарност” получават Бургас и Камено. Това решение взе Националния координатор на безвъзмездна финансова помощ – заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Парите са предназначени за справяне с последиците от наводненията в област Бургас през 2017 г.

По проект община Бургас ще получи 2,57 млн. лева, а Община Камено ще получи 1,73 млн. лева. Предоставената помощ ще допринесе за намаляване на разходите на държавата за възстановяване на основна обществена инфраструктура.

Още 250 семейства в Благоевград със санирани апартаменти

Още 22 жилищни сгради в Благоевград бяха символично открити от кмета на града д-р Атансан Камбитов по проект ОП “Региони в растеж”. “Завършваме поредния проект. Още 250 семейства ще имат обновени жилища. Броят на всички обхванати блокове, заедно с тези по Националната програма за енергийна ефективност, са около 200. Добрата новина е, че имаме още около 2,5 млн. лева и продължаваме със санирането. Стараем се да организираме работата възможно най-бързо, да проведем процедура и ако времето позволява до есента да сме готови”, каза кметът Камбитов и благодари на всички работили по реализирането на проекта.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!