Това е България – България на добрите новини! (01.11 – 08.11.19г.)

Добрите новини от седмицата, с които да посрещнете почивните дни:

________________

Нов висок клас кувьоз беше дарен на Неонатологията на УМБАЛ Пловдив

Отделението по неонатология в УМБАЛ “Пловдив” получи като дарение нов висок клас кувьоз от дарителската кампания на Фондация “Нашите недоносени деца” и Асоциация на банките в България. “Кувьозите са ежедневно необходими, защото имитират майчината утроба и позволяват поддържането на комфортна среда на недоносените бебета. Редно е всяко отделение да разполага с достатъчен брой, тъй като всички деца, а не само недоносените, имат нужда от тях. Отговаря на потребностите на най-малките пациенти, спестява усилия и гарантират по-добра грижа“, обясни д-р Аргирова. Близо 300 са децата, които имат нужда от интензивни и специални грижи, като в повечето случаи децата, родени с ниско тегло престояват повече от месец в болницата.

Асоциацията на банките в България ежегодно организира благотворителни акции, тазгодишната е в партньорство с Фондация “Нашите недоносени деца”.

56 000 лв. е сумата, събрана, за да се подпомогне лечението на недоносените деца. УМБАЛ Пловдив е една от шестте болници, получили дарение от инициативата в размер на 10 534 лв.

________________

Григор Димитров повежда националния отбор в турнира “АТП къп”

Снимка: tenniskafe.com

На пресконференция в София днес, Григор Димитров обяви, че ще поведе отбора на България в новия турнир “АТП къп”, който ще се проведе за пръв път през 2020 година.

Турнирът ще открие сезона догодина, като състезанието ще бъде от 3 до 12 януари в три австралийски града – Бризбейн, Пърт и Сидни.

В състезанието ще се включат 24 отбора, които ще бъдат разделени в групи по 4. Всяка среща ще се състои от два мача на сингъл и един на двойки. “Предстоят доста разговори с момчетата, не съм се спрял на това какъв ще бъде съставът ни. Има още време, ще видя кой къде е, свободни ли са на тези дати, как тренират“, добави Димитров. Наградният фонд от турнира е 15 милиона долара.

________________

Компанията Hitachi Solutions открива IT център в София

Японската технологична компания избра София за следваща локация за октирване на своя нов IT център. Той започва своята работа през септември и плановете включват екип от 5 души до няколко години. Ще се търсят консултанти и софтуерни инженери с опит в имплементирането на дигитални решения като Microsoft Dynamics ERP, CRM системи и PowerBI. Компанията Hitachi Solutions спонсорира и Софийски Университет “Св. Климент Охридски” с техника и средства, но планира подпомагането и на други академични звена в по-малки градове у нас.

________________

Правителството прие план за изпълнение на стратегията за хора с увреждания

Кабинетът прие план за изпълнение на стратегията за хора с увреждания до 2020 г., който включва подобряване на достъпа на хора с увреждания до публични и жилищни сгради, финансиране на проекти за започване на самостоятелна стопанска дейсност, стимулиране на работодатели да създават по-добри условия за работници с намалена работоспособност, както и други мерки. В Плана за изпълнение на Национална стратегия за хората с увреждания за периода 2019-2020г. се съдържат конкретни мерки и дейности на държавните институции, които имат отношение към политиката за хора с увреждания и прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

151.5 млн. лева се били платени като добавки за социална интеграция през 2018 година, като близо 500 хил. хора с увреждания са получили пари от държавния бюджет.

________________

Българка от Канада даде 3000 лева на мъжа, който намери и върна раница с пари и документи

Скоро ви разказахме за Илия Савов от Смолян, който в началото на октомври намери изгубени вещи – раница с близо 7000 лева, както и документи и ги върна на собственичката. Трогната от жеста на Илия, който е сирак, наша сънародничка решава да му помогне.

Получих по банкова сметка 1500 евро от наша сънародничка, която се казва Стефка. Тя е от София, но живее от доста години в Канада. Каза ми, че е видяла репортажи и публикации, свързани с мен, че кръгъл сирак от Смолян е намерил доста пари, близо 7 000 лева и ги е върнал. Свързала се е с регионалната телевизия Е-ТВ. От там ми се обадиха, мисля че от Хасково беше. Поискала  е данните и профила ми във Фейсбук. След няколко часа жената ми писа в личен чат, че е научила за мен и иска да ми преведа 1500 евро, 3 хиляди лева български пари. Вече ги имам в сметката“, разказа 30-годишният Илия.

Сега парите, които получих от Канада, ще стоят за такива дни, когато съм без работа, когато имам нужда от средства. Аз в момента спестявам. През лятото работих на морето, но сега още не е започнал зимният сезон в Пампорово, където чакам да започна работа“, сподели Илия и благодари за огромния жест!

________________

Български хокеисти с две квоти за Младежките олимпийски игри!

За пръв път от 43 години насам страната ни ще има представител в дисциплината хокей на лед, като това се е случвало само веднъж през 1976 година.

Добрата новина донесоха Нино Томов и Мария Руневска, които ще вземат участие в Младежките олимпийски игри догодина. В официалната ранглиста от момчетата Нино заема 10-то място, а от момичетата Мария е на 70-то.

По регламент всяка страна провежда тестове, които надлежно се заснемат и документират и след това се изпращат в международната федерация. В България участваха 12 деца. И други от тях дадоха добри резултати, но Нино Томов и Мария Руневска са тези, които успяха да вземат квоти.”, сподели председателят на Българската федерация по хокей на лед – Мартин Миланов.

Успех на наншите състезатели догодина!

________________

Форумът “Креативност и иновации в образованието” се проведе в СУ “Св. Климент Охридски”

На 7 и 8 ноември в Аула Магна на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” се проведе научно-практическият форум “Креативност и иновации в образованието”. Събитието постави на фокус опита на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Холандия, Китай и и Норвегия.

Част от програмата на форума бяха и предварителните дискусии по работни групи, като на тях се обсъждат различни идеи за това как да се улесни въвеждането на иновациите и да се насърчи креативността в детската градина, началното и средното училище. Във втория ден от форума се представят предложенията и препоръките, които са обсъждани предишния ден.

Форумът се организира от преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ “Св. Климент Охридски”, както и студенти, завършили програми за следдипломни квалификации в областта на Монтесори-педагогика и медийно-дигитална грамотност.

________________

Медали за България от СП по канадска борба за хора с увреждания

Два златни и четири сребърни медала спечелиха българските състезатели в надпреварите на дясна ръка за мъже и жени от последния състезателен ден на 41-то Световно първенство по канадска борба за хора с увреждания, което се проведе в Румъния.

Със златни медали от надпреварата си тръгнаха Димитрина Петрова в категория жени до 55 кг. и Пламен Димитров в категория мъже до 85 кг. На второ място със сребърни отличия се прибраха Сашо Андреев, Йордан Цонев, Божидар Симеонов и Митко Петров.

Павел Кръстев пък спечели втора шампионска титла, след като стана шампион в тежка категория на дясна ръка при мъжете със зрителни увреждания.

________________

1200 деца взеха участие в кампанията “Гордея се с труда на своите родители”

Близо 1200 деца на служители от 20 компании взеха участие в проекта “Гордея се с труда на своите родители”, който се осъществява за 7-ма поредна година. В деня на Народните будители деца на възраст между 7 и 16 години посетиха високотехнологични офиси, производствени бази и ТЕЦ, за да се запознаят отблизо с работата на своите родители. Професионалисти от най-различни сфери запознаха децата с тънкости и детайли от работата на инженери, химици, шивачи, автомонтьори, спортисти, маркетинг специалисти, финансисти, пожарникари, ландшафтни архитекти, спедитори, програмисти, 3D артисти и др.

Идеята е всяка професия да бъде представена по нестандартен начин чрез образователни игри, ателиета, работилници, демонстрации, посещение на производствени бази, засаждане на растения и викторини.

От началото на инициативата досега над 5200 деца са взели участие, посещавайки работните места на своите родители и запознавайки се с много други професии. Целта на програмата е да покаже на децата, че трудът е важна потребност, че е ценен, необходим и полезен за обществото, независимо кой каква професия практикува. По традиция програмата ще завърши с “Базар на професиите” – инициатива, която подпомага ранното кариерно ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. Базарът е с вход свободен за организирани ученически групи в петък и за всички желаещи в събота. Подходящ е за деца между 7 и 16 години, учители и родители.

________________

Деца подаряват свои картини на болници в страната

Повече от 70 картини са вече дарени на болници в Асеновград и Пловдив чрез инициативата “Нарисувай анимационен герой, подари усмивка“. Деца от цялата страна проявяват желание да участват в инициативата, като последното дарение идва от София, където осем ученици от 140-то СУ “Иван Богров” нарисуваха различни анимационни герои от познати и не толкова познати филмчета. Дарените рисунки отиват в различни болници, като последното е в Отделението по спешна медицина и Рентгеновото отделение. “Тук е много трудно. При нас идват хора наистина в критично състояние. Тези цветни рисунки обаче ще ни донесат различна атмосфера. Особено редом до всички други медицински табла в Шокова зала, ще изиграят огромна роля за възстановяване на пациентите, ще разведрят настроението им“, сподели медицинска сестра от отделението по спешна медицина.

________________

717 кучета от общински приюти намериха своя дом от началото на годината

От началото на годината до сега 717 кучета от общински приюти на ОП “Екоравновесие” намериха своя дом. Това е повече от броя им през миналата 2018 година, когато те са били общо 600. “Осиновявай, а не купувай” е кампанията на ОП “Екоравновесие” и Столична община за насърчаване на осиновяването на животни, които са настанени в общински приюти. Тя се провежда за трета поредна година и благодарение на усилията и инициативите, които се организират в подкрепа на идеята, все повече кучета откриват своя нов дом.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!