Това е България – България на добрите новини /01.01 – 08.01.16/

В началото на новата година продължаваме да търсим добрите новини в страната, за да Ви заредим с оптимизъм и добро настроение. За онези малки и големи победи, позитивни събития и успехи, които трябва да ни усмихват, можете да прочетете в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”Организират изкачване до Черни връх в памет на Алеко Константинов”] На 16 януари екипът на ”Българска история” организира масово изкачване до Черни връх. Тази година се навършват и 121 години от изкачването на върха от Алеко Константинов и началото на организирания туризъм у нас. Поводът за изкачването, което ще се случи за 3-та поредна година, е и отбелязването на 153-та годишнина от рождението на писателя. Организаторите се надяват това да се превърне в традиция, обединяваща туризъм и история. Сборният пункт е лифтът ”Драгалевци”.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”255 000 нуждаещи се ще получат хранителни продукти от БЧК”] На 6 януари БЧК започна поетапно разпределяне на пакети с хранителни продукти за хора в нужда от различни области в страната. До 29 януари всички хора, които са включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат индивидуални пакети. Кампанията се извършва по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

За повече подробности и графика за раздаване на помощите – www.redcross.bg и www.asp.government.bg

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Спад на безработицата у нас през 2015 г.”] С близо 8,8% е намаляла безработицата у нас през изминалата 2015 година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Тези данни подредиха страната на второ място по най-рязък спад след Испания.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”73 млн. лв. за намаляване на безработицата през 2016 г.”] Министерството на труда и социалната политика ще отдели 73 млн. лв. от бюджета си за различни програми, които да подпомагат пазара на труда. 11 млн. лв. са предвидени за наемане на лични асистенти за хора с увреждания. 7.2 млн. лв. ще отидат за регионални програми за заетост. Приоритет ще бъде фокусът върху безработицата при младите, хората пред пенсия и дълготрайно безработните. През 2016 г. се предвижда да се разшири обмена на информация между Агенцията по заетостта и Националната агенция по професионално образование и обучение.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Netflix вече и в България”]Netflix – услугата за гледане на филми онлайн вече е достъпна и в България. Това става, след като американската компания обяви, че разширява присъствието си в 130 нови държави по време на световното изложение за потребителска електроника “Consumer Electronics Show (CES)”. Потребителите ще могат да тестват безплатно услугата в рамките на един месец, след което да се абонират или откажат.

 [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”320 млн. лв. европейско финансиране, предвидени за бизнеса през 2016″] Около 320 млн. лв. са предвидени за бизнеса през тази година като почти една трета от общата сума е предназначена за проекти и енергийна ефективност в големи предприятия. Приоритет ще бъде развитието на малки и средни фирми, както и различни иновации. Това съобщи министъра на икономиката Божидар Лукарски.

 [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”444 087 туристи са посетили музейните обекти във Велико Търново през 2015 г.”] Регионалният исторически музей във Велико Търново показа статистика, в която се посочва, че през изминалата 2015 г. музейните обекти в града са били посетени от близо 444 087 туристи, а интересът към културно-историческото наследство продължава да расте.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Увеличение на туристите в Банско”] В Банско отчитат 8% туристически ръст спрямо същия период на изминалата година. Сред гостите от чужбина има австралийци, швейцарци и италианци, а близо 70% от хората, които са празнували там Коледа и Нова година са от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Буковите гори у нас очакват своето световно признание”] България се присъединява към Европейския сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО – ”Букови гори – общо наследство на Европа”. В проекта се включват буковите гори в резерватите в национален парк ”Централен Балкан” – ”Боатин”, ”Царичина”, ”Козя стена”, ”Стенето”, ”Соколна”, ”Пеещи скали”, ”Стара река”, ”Джендема” и ”Северен Джендем”. Очаква се номинацията да бъде представена в Париж през втората половина на януари 2016 г.

[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!