Това е България – България на добрите новини /01.01 – 08.01.16/

В началото на новата година продължаваме да търсим добрите новини в страната, за да Ви заредим с оптимизъм и добро настроение. За онези малки и големи победи, позитивни събития и успехи, които трябва да ни усмихват, можете да прочетете в таблицата:

На 16 януари екипът на ”Българска история” организира масово изкачване до Черни връх. Тази година се навършват и 121 години от изкачването на върха от Алеко Константинов и началото на организирания туризъм у нас. Поводът за изкачването, което ще се случи за 3-та поредна година, е и отбелязването на 153-та годишнина от рождението на писателя. Организаторите се надяват това да се превърне в традиция, обединяваща туризъм и история. Сборният пункт е лифтът ”Драгалевци”.

На 6 януари БЧК започна поетапно разпределяне на пакети с хранителни продукти за хора в нужда от различни области в страната. До 29 януари всички хора, които са включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат индивидуални пакети. Кампанията се извършва по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

За повече подробности и графика за раздаване на помощите – www.redcross.bg и www.asp.government.bg

С близо 8,8% е намаляла безработицата у нас през изминалата 2015 година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Тези данни подредиха страната на второ място по най-рязък спад след Испания.

Министерството на труда и социалната политика ще отдели 73 млн. лв. от бюджета си за различни програми, които да подпомагат пазара на труда. 11 млн. лв. са предвидени за наемане на лични асистенти за хора с увреждания. 7.2 млн. лв. ще отидат за регионални програми за заетост. Приоритет ще бъде фокусът върху безработицата при младите, хората пред пенсия и дълготрайно безработните. През 2016 г. се предвижда да се разшири обмена на информация между Агенцията по заетостта и Националната агенция по професионално образование и обучение.

Netflix – услугата за гледане на филми онлайн вече е достъпна и в България. Това става, след като американската компания обяви, че разширява присъствието си в 130 нови държави по време на световното изложение за потребителска електроника “Consumer Electronics Show (CES)”. Потребителите ще могат да тестват безплатно услугата в рамките на един месец, след което да се абонират или откажат.

 

Около 320 млн. лв. са предвидени за бизнеса през тази година като почти една трета от общата сума е предназначена за проекти и енергийна ефективност в големи предприятия. Приоритет ще бъде развитието на малки и средни фирми, както и различни иновации. Това съобщи министъра на икономиката Божидар Лукарски.

 

Регионалният исторически музей във Велико Търново показа статистика, в която се посочва, че през изминалата 2015 г. музейните обекти в града са били посетени от близо 444 087 туристи, а интересът към културно-историческото наследство продължава да расте.

В Банско отчитат 8% туристически ръст спрямо същия период на изминалата година. Сред гостите от чужбина има австралийци, швейцарци и италианци, а близо 70% от хората, които са празнували там Коледа и Нова година са от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

България се присъединява към Европейския сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО – ”Букови гори – общо наследство на Европа”. В проекта се включват буковите гори в резерватите в национален парк ”Централен Балкан” – ”Боатин”, ”Царичина”, ”Козя стена”, ”Стенето”, ”Соколна”, ”Пеещи скали”, ”Стара река”, ”Джендема” и ”Северен Джендем”. Очаква се номинацията да бъде представена в Париж през втората половина на януари 2016 г.

Сподели с приятели!Share on Facebook129Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Това е България – България на добрите новини /01.01 – 08.01.16/”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*