Това е България- България на добрите новини! (02.02 – 08.02.19 г.)

Споделяме мотивиращите и позитивни новини от страната, които намерихме. Дано бъдат вдъхновяващи и хубави и за вас!

_____________

Българин беше отличен с голямата награда за визуални ефекти на VES

Камен Марков донесе поредната страхотна новина у нас през изминалата седмица. Българинът и екипът му спечелиха голямата награда за визуални ефекти на VES Awards в категорията Outstanding Visual Effects in a Commercial. Огромната победа идва благодарение на фантастичната работа на екипа по рекламата “Момчето с пианото” с участието на сър Елтън Джон.

“Без съмнение една от най-сложните реклами, които съм правил досега и доколкото мога да преценя от вниманието, което и се отделя в Лондон и САЩ, която някой е правил през 2018 г. Сър Елтън Джон и Дейвид бяха пълни професионалисти на снимките и беше истинско удоволствие да се работи с тях”, сподели в социалните мрежи Камен.

Той е и първият българин, номиниран за най-престижните награди за визуални ефекти – VES (Visual Effects Society Awards). Отличията се връчват от Световната асоциация за визуали ефекти за най-забележителните постижения в сферата на VFX.

_____________

Български художник с изложба в Европейския парламент в Брюксел

Вили Николов е българският художник, чиито творби бяха показани на изложба в Европейския парламент в Брюксел. На 28 януари официално беше открита експозицията с 27 живописни пана. Творбите изобразяват български традиции и обичаи, музика и спомени.

Музика от дълбините

Авторът Вили Николов работи в областта на графиката, живопистта, рисунката и илюстрацията. Участвал е в редица общи експозиции и международни пленери, също е и илюстратор на книги.

Творбите му се отличават с интересна смесица между музика и живопис, а някои от неговите картини са притежание на испанската кралица София, бившия испански министър-председател Хосе Мариа Аснар, българския посланик в Мадрид, Испания, посолството на Венецуела в България и др. Много частни колекции по цял свят също притежават творби на българския художник.

_____________

Българка от Хасково получи евронаграда за най-добър млад преводач в България

Тазгодишното 12-то издание на конкурса по превод Juvenes Translators (Млади преводачи) на Еврокомисията отличи Йоана Георгиева от Хасково като най-добър млад преводач я България.

Мария Кахчиева – ученичка от същата Езикова гимназия “проф. д-р Асен Златаров” спечели и спациално отличие за български преводи с много високо качество.

Голямата победа на Йоана Георгиева идва след като тя прави превод от немски на български, изпреварвайки 79 свои връстници от 17 средни училища в страната. Тя е и един от 28-те победители – по един от всяка държава членка на ЕС.

_____________

Специално трудово бюро дава възможност за работа на незрящи

За 9 години над 80 незрящи хора с намерили възможност за работа в специално трудово бюро, което осигурява всичко необходимо за нуждите им. Почти всички технически устройства като телефони, компютри и часовници са програмирани да говорят, което подпомага работния процес.

Заместник-управителят Иван Добрилов разказва пред БТВ, че фирмата не цели печалба, а развитие на едно социално предприятие, където хората със зрителни увреждания ще могат да се чувстват пълноценни и полезни. “Приходите от фирмената дейност се реинвестират в дейността на хората, които работят за осигуряване на своите възнаграждения“, споделя още той.

Услугите, които се предлагат са създадени така, че да улесняват начина на живот на незрящите като се използват различни иновации. Целта е да се помага на децата със зрителни увреждания да разберат как изглежда светът наоколо.

_____________

Българи създадоха най-малкия касов апарат в света, който тежи само 300 грама

Инженерният екип на компанията Daisy Tech успя да разработи най-малкия касов апарат в света, който вече се използва от бизнесмени, производители, дистрибутори и търговци.

Устройството е с размери 84x167x60 мм и тежи само 300 грама. Всички, които вече са се сдобили с него са впечатлени от функционалността и удобстово на Compact S.

Касовият апарат е съобразен с последните изисквания на Наредба Н-18 на Министерстовот на финансите, които трябва да бъдат приложени от всички регистрирани по ДДС, а до края на юни от останалите търговци.

_____________

Българска компания с революционно изобретение

BioSeek е компанията, която има за цел да промени изцяло представите ни за търсене на информация в интернет и по-конкретно в областта на медицината. Росен Генчев – главен изпълнителен директор на компанията представя изключително прецизна търсачка – разработката, над която работи неговият екип. Софтуерът дава възможност на медицински специалисти да спестяват часове търсене на много специфична информация в интернет пространството. Търсачката от ново поколение ще дава възможност на потребителите да се регистрират напълно безплатно в базата данни и да комуникират със свои колеги като разменят цялата достъпна информация в мрежата за конкретния случай, който ги интересува.

Росен Ганчев и неговият екип са разработили уникален алгоритъм на търсене на информация, който би могъл да се приложи и в други сфери. Самият той заяви, че софтуерът е и ще остане напълно безплатен.

_____________

Държавата обеща с над 10 млн. лв. да се ремонтират психиатриите у нас

Повече от половината психиатрични отделения в страната са в критично състояние, а Министерството на здравеопазването започва подготовка за обявяването на обществени поръчки за ремонти и оборудване на структурите. За целта са нужни над 10 млн. лв.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи анализа на психиатричната помощ у нас и заяви, че има подкрепата на правителството за спешни мерки за подобряване на материалното състояние на болници, центрове и клиники.

Той ще подготви и проект на постановление, с което да бъдат отпуснати необходимите средства и заяви, че освен за материалната база, ще се работи и в посока промяна на работа на психиатричната помощ у нас. След около месец и половина работната група, която е ангажирана с дейността ще излезе и с конкретни решения.

За да има повече кадри в системата пък, държавата ще поеме специализацията на лекарите по психиатрия.

_____________

Детските градини, ясли и детската кухня в община Раднево стават безплатни.

Общинските съветници от Раднево взеха решение от 1 февруари детските градини, ясли и детската кухня в общината да станат безплатни. Досега едномесечната такса в детските градини беше 40 лв., но по предложение на кмета д-р Тенко Тенев, тя отпада и разноските се поемат изцяло от общината.

Идеята е част от дългосрочната социална политика на администрацията, която ще създаде предпоставки за задържане на младите хора, за подпомагане на семействата с малки деца, за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографската криза, се казва в мотивите на градоначалника.

На територията на община Раднево има шест детски градини, към три от тях има разкрити яслени групи. Децата в детските градини са 546, от които 243 в подготвителна група. Децата в яслените групи са 53, а тези, записани за услугите на детска кухня – 50.

Надяваме се отпадането на таксата да засили месечната посещаемост, да мотивира повече млади семейства да останат в града ни, а също и да дадем възможност на децата да посещават повече допълнителни дейности
“, казва Жулиета Станчева – директорът на най-голямата детска градина в община Раднево.

_____________

Български геолози с откритие от Антарктида

След едноседмичния полеви лагер на нос Хана, о-в Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев, заедно със своите колежки д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул откриха пет нови за Антарктида фосилни растителни вида. Приблизителната им възраст е около 90 млн. год.

Откритието е важно за решаването на глобални проблеми, които разглеждат връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове през мезозойската ера.

_____________

Консервационният фонд на Disney ще помага за опазването на прилепите в България

Фондацията “Наука за природата” получи финансова подкрепа от Консервационния фонд на Disney като целта е подпомагане на опазването на 9 вида прилепи в риск в Източните Родопи.

ФНП е първата българска организация, която получава безвъзмездна помощ от фонда.

Екипът извършва мониторинг на прилепните популации и дейности по подобряването на местообитанията за размножаване, хибернация, нощуване и хранене. Работи се и за създаването на ресурси за повишаване на обществената осведоменост и ангажираността на местните общини за опазването на видовете.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!