Това е България – България на добрите новини! (05.07 – 11.07.19г.)

Време за още усмивки и оптимизъм с хубавите дела, събития и успехи, които са около нас! Вижте ги!

________________

Доброволци построиха 10 нови моста на Витоша

Ентусизаирани доброволци построиха 10 нови моста на Витоша, като част от инициативата за възстановяването на туристическата инфраструктура на природен парк “Витоша”. Мостовете са изградени от горските служители Стоил Стоилов, Кирил Пенев и Александър Дунчев. Те вече се използват от много туристи, които минават през едни от наи-посещаваните пътеки в парка.

Доброволците споделиха, че имат още големи планове, които включват възстановяването и изграждането на още мостове, като призоваха всеки, който желае да се присъедини към инициативата и да допринесе чрез помощта си.

________________

Българският филм “Бащата” стана големият победител на фестивала Карлови Вари

Българският филм “Бащата”, чиито режисьори са кристина грозева и Петър Вълчанов спечели голямата награда “Кристален глобус” на международния филмов фестивал Карлови Вари, Чехия. В 54-то издание на фестивала се включиха още 176 заглавия. До финалният етап достигат едва 12 заглавия, а “бащата” печели оценката на журито и голямата награда.

Това не е първата награда за двамата режисьори. Грозева и Вълчанов имат множество други отличия от международни фестивали и за филмите “Урок” и “Слава”, които имат общо над 90 награди.

________________

Откиват лятното кино в Дупница

В продължение на два месеца община Дупница ще прожектира филми безплатно за жителите и гости на града. “Кино под звездите” се случва за 6-та поредна година в града. На 13-ти юли, събота, в барбекю-зоната на парк “Рила” ще се направи и официалното откриване на тазгодишното издание. Първият филм, с който ще започне двумесечният маратон е историческият екшън “Центурион”.

________________

Започва изпълнението на проект “Подобряване на материалната база в Общински домашен социален патронаж – Плевен”

На 01.06.19г. се даде началото на проект „Подобряване на материалната база в Общински домашен социален патронаж – Плевен“, чрез който Община Плевен ще обнови материалната база. Средствата по проекта идват от Фонд “Социална закрила” към министерството на труда и социалната политик, както и от собствено финансиране. Сумата по проекта е в размер на 22 053, 60 лв., а срокът за изпълнение е 30 ноември 2019г.

Очаква се да бъдат закупени нови електрически пекарни и други професионални електроуреди, които ще се използват в ежедневната работа на персонала.

________________

Атанас Скатов покори още един осемхилядник

Българинът успешно изкачи връх Гашербрум 1 (8080м.) в Пакистан. Това е осмият от 14-те най-високи върха на чемята за 41-годишния Скатов. Самият той е устремен да изкачи всеки един от тях, като му остават още 6 и до т. н. Хималайска корона – признание, което се дава на хората, изкачили всички 14 осемхилядника. Досега няма българин с подобно признание.

________________

Български ученици грабнаха 6 медала по информатика от ISI Junior

1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала завоюваха шестокласници от Международната школа по информатика за младежи – ISI Junior. Българските ученици срещнаха като конкуренция пред себе си отборите от по-горните класове от Китай, Русия, Казахстан и други, като самао Китай им попречи да стигнат до пъровот място.

Участието на българските ученици се финансира от сдружението “Европейска младежка олимпиада по информатика” с управител Бисерка Йовчева.

________________

В Пирогов откриват кабинет за жертви на домашно насилие

От 1 юли болница “Пирогов” започна съвместна работа с Националната полиция и неправителствената организация “Деметра” в помощ на жертвите на домашно насилие.

Проектът, който започна в началото на месеца ще бъде със срок от половин година.

Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: Ние сега трябва да отидем в „Съдебна месецина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално търсят помощ по някакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с подготвени от нас хора, които ще бъдат буквално 24/7 на разположение.“, споделя проф. Балтов.

Пирогов” е един от партньорите, а проектът има идея да събере всички институции, Националната полиция също участва в проекта, а той самият е подкрепен и иницииран от Министерството на правосъдието”, отбеляза Мария Иванова от асоциация “Деметра” и добави: “За тези неща трябва да се говори, трябва да се знае, текат обучения в момента по програмата на медицинските кадри и персонал в болницата, те са запознати какви са стъпките им, има и информационни материали“”.

________________

В Пловдив изграждат паркинг със 160 места

Най-късно до началото на август десетки жители в центъра на града ще могат да се възползват от новия паркинг, който има капацитет от 160 места. Кметът на район “Централен” Георги Стаменов съобщи, че полагането на асфалта вече е започнало, поставена е напоителна система за зелените площи, както и предстои да бъдат монирани осветителни тела.

Около новия паркинг се планира да има зона за отдих с пейки и зеленина.

________________

В Пловдив се сдобиха и с апарат, който ще пази косата на онкоболни

Комплексният онкологичен център в Пловдив е първото лечебно заведение в града, което вече разполага с апарат, който запазва косата по време на химиотерапия. Към момента такава техника има единствено в София. С новия апарат ще се дава възможност на лекуващите да запазят косата си на фона на провежданата химиотерапия, което би помогнало за едно по-добро емоционално състояние на пациентите. Също така има благоприятно влияние върху целия лечебен процес, коментира д-р Елена Бангиева.

Системата Паксман се изпозлва успешно и ефективно в Англия, Норвегия и Швейцария.

________________

Благотворителен търг помага на майка, нуждаеща се от лечение

“Станимира Петрова и шампиони” е благотворителен търг, организиран от асеновградската спортистка, която достигна до първото място по бокс за жени на Европейските олимпийски игри в Минск, Беларус.

Идеята на Станимира е да помогне на жена, която се суждае от средства за лечение, което да й помогне отново да проходи.

Йорданка Митева от Ямбол претърпява тежка катастрофа, която я оставя с обездвижени крайници. Има шанс за нея да проходи, но лечението в чужбина е непосилно за нея. Станимира Петрова е посланик на фондация “Докосни щастието”.

По време на тъга всеки един от спортистите, които вземат участие ще дари своя скъпа вещ – ръкавици, медал, екип или друго, която представлява спомен и звезден миг от кариерата му. Събраните вещи ще бъдат обявени на търг в даритеска кампания през фейсбук на страницата “Да победим заедно с Йорданка”.

Търгът ще продължи 20 дни от датата на обявяване. Като ще следват нови етапи до изчерпване на всички предмети.

Вярвам, че човек има ли желание, винаги ще намери начин, за да донесе промяна към по-хубаво. Истината е, че всички носим отговорност към нашето общество. Всеки един от нас може да помогне по свой начин. Съществува една част от обществото, за която ние рядко говорим и не виждаме всеки ден. Но тези хора имат нужда от нас. Случило им се е нещо, инцидент, който тотално е преобърнал живота им. Загубили са възможността си да ходят, да се виждат свободно и да вършат на пръв поглед дребни неща, които всъщност са от огромно значение за съществуването им. Заради това, тези хора се превръщат в затворници на собствените си тела, както се е случило с Йорданка. Аз съм здрава и имам възможност да й помогна. Защо да не го направя? Искам да помагам на хората с каквото мога! И онези, които се нуждаят от подкрепа, също като мен вярват, че помощта не се изразява само в парични средства, а тя е много повече от това!“, сподели Станимира Петрова.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!