Това е България – България на добрите новини /29.08 – 4.09.2015 г./

Пада нивото на безработицата, увеличават се учителски заплати, наши спортисти жънат  успехи, нови работни места се разкриват. Това са все добри новини – дай Боже да се увеличават и да намират значимо място в медиите! Ако сте от хората, за които добрите новини са по-важни от „Биг Брадър” – ето ви нашата петъчна порция в рубриката „България на добрите новини”. И разпространявайте – нека повече хора да са ШАШнати, че и по нашите земи се случват добри неща!

В Казанлък заработи реконструирана и модернизирана градска пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът се финансира от ОП “Околна среда 2007-2013”, а общата стойност на инвестицията е близо 22,7 млн. лв. В нея вече са включени съоръжения за отстраняване на биогенни елементи – азот и фосфор. Подменено е амортизираното електромеханично оборудване. Новата придобивка подобрява качеството на ВиК услугите за близо 50 000 жители на община Казанлък

“Безработицата в страната пада през август до 9,3 на сто – това е най-ниското ниво от 2008 година”, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Според Евростат равнището на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.

Треньорката по волейбол Евгения Бойкова, бивш състезател на “Миньор” Перник, изведе своя клуб “Озарк Джуниърс” до първото място в националното първенство на САЩ. Като състезател в отбора на университета на щата Арканзас Бойкова държи рекорд. До този момент той не е подобрен – 66 вдигания в един мач. Нейни възпитанички се състезават за националните отбори по волейбол на САЩ, Перу, Швеция и Мексико.

Допълнителни 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите на учителите в средното образование. Това съобщи в Русе председателят на КНСБ Пламен Димитров. Средствата са договорени на среща между финансовия министър Владислав Горанов и представители на учителските синдикати. Възнагражденията ще бъдат увеличени от октомври с около 7-8% според механизма за разпределение на средствата.

Втори логистичен център изгражда у нас немска търговска верига. Първата копка вече е направена, а складовете ще се намират край Ямбол. Базата ще бъда по-голяма от вече съществуващата близо до София. Инвестицията в новото съоръжение с площ от 197 хил. кв. м и 121 товаро-разтоварни рамки е за 80 млн. лева. От компанията планират социална програма за подбор на кадри. Новооткритите работни места ще бъдат 120. 

Кандидат за кмет на община Троян снима филм за 34-ти Троянски пехотен полк. Една от целите му е по този начин да се възпитава и у младите троянци почит, уважение и преклонение към тези, “които понесоха бойното знаме, оставиха дом и семейство и участваха във войните за национално обединение, за да очертая с кръвта си границите на днешна България”.

Държавният бюджет приключва месец август с излишък от 601 млн. лв., заявиха от финансовото министерство. За сравнение за същия период на 2014 г. имаше дефицит от 1 275,6 млн. лв. 

Вместо букети на сватбата си младото семейство получило над 200 нови кукли, мечета, камиончета. След тържеството младоженците раздали събраните плюшени играчки на детските градини, които те са посещавали като малки.

Четири студентки от Англия и от Шотландия са започнали обучение в изучаването на български народни занаяти. Те тъкат колани, боядисват тъкани с растителни багрила, плетат изделия от царевична шума, приготвят обредни хлябове, съобщиха от етнографския музей за БТА. От девет години за лятна практика в комплекса “Етър” идват английски студенти или колежани, които искат да усвоят уменията на българските майстори на народни художествени занаяти. Проектът е администриран от английска неправителствена организация, която осъществява обмен в България и Полша. Обучението на студентките съвпада с 13-то издание на Международния панира на народните занаяти и те ще демонстрират на открито придобитите в България умения.

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*