Това е България – България на добрите новини! (05.01. – 12.01.19г.)

Началото на годината е сковано от студ и нужда от топлина има не само в домовете, но и в сърцата – ние ги сгряваме с добри новини всяка седмица! Какво позитивно се случи през изминалите дни, четем в следващите редове.

____________

“Гардиън” подреди Пловдив в списъка с най-добрите туристически дестинации за 2019 г.

Град на изкуството, музиката и науката” – така е определен Пловдив в статията на Гардиън. Основна причина градът да попадне в списъка с най-добрите туристически дестинации за 2019г. е това, че е Европейска столица на културата.

Очаква се през цялата година в града да гъмжи от туристи, които освен да разгледат забележителности ще могат и да се насладят почти всеки ден на различни събития, фестивали, концерти, изложби и други културни инициативи.

В статията са извадени и някои от акцентите в тазгодишната програма на града, а именно изложбата “Еврика” на “Музейко”, която представя научни открития от 19-и и 20-и век, както и фестивалът Operа Open, който ще се състои между 14-ти и 31-ви юли на сцената на Античния театър в Пловдив.

____________

10,31% ръст на чуждестранните туристи отчетоха великотърновските музеи през изминалата година

2018 г. донесе положителни резултати с 10,31% ръст на чуждестранните туристи, които са посетили обектите и експозициите на Регионален исторически музей – Велико Търново.

Общо 444 625 души за разгледали културно-историческите забележителности на старата столица през изминалата година. В сравнение с 2017 година броят на посетителите се е увеличил с близо 4000. Най-често ни посещават френските туристи, следвани от испанци, румънци, великобританци, руснаци, германци и австрийци. 2019 г. също започна много добре – по традиция крепостта Царевец е единственият музеен обект в страната, който приема туристи и на 1-ви януари. Само за 4 часа, той е бил посетен от 1646 туристи.

____________

Министерството на здравеопазването стартира процедура по включването на спиналната мускулна атрофия в редките заболявания

След като процедурата приключи и спиналната мускулна атрофия бъде в списъка с редки заболявания, то тогава Националната здравноосигурителна каса ще може да реимбурсира лечението на заболяването с необходимия лекарствен продукт.

В момента български специалисти, практикуващи в нашите болници, се обучават в клиники в Румъния и Испания, за да могат да провеждат това лечение.

____________

Ортопеди от МУ-Варна ще работят с нов, модерен ехографски апарат, първи по рода си у нас

Катедрата по ортопедия получи от МУ-Варна получи нов ехографски апарат от най-ново поколение, който е оборудван специално за приложение в мускул-скелетната система.

Апаратът ще се прилага в хирургични ортопедични интервенции, но също така и за научно-изследователска дейност в университета.

Той дава възможност за високоспециализирана диагностична и предоперативна дейност. В България на такъв апарат се работи за първи път.

____________

Българският лекарски съюз отпуска стипендии за завършващи медици

Българският лекарски съюз ще подпомогне развитието на младите медици у нас като се предвижда всяка година те да бъдат финансово стимулирани. Студентите в пети и шести курс ще получават месечни стипендии, като към момента ще им се изплащат по 120 лв. на месец. Предвижда се финансиране за участието на бъдещи лекари в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години. Ще се финансират и научноизследователски проекти на млади лекари, специализанти и докторанти, също до 35 години.

____________

7 200 евро стипендии ще получат петима български учени

“Програма за стипендии и академичен обмен” ще даде на петима български учени в областта на хуманитарните и социалните науки стипендии в размер на 800 евро месечно за период от 9 месеца.

Програмата включва едномесечен престой в научно-изследователската институция в друга европейска държава.

Изискването е кандидатите да са български граждани, както и да са със защитена докторска дисертация.

Международният академичен съвет на Център за академични изследвания в София ще извършва подбора на кандидатите. Програмата се подпомага от Министерството на образованието и науката и Държавния секретариат за образование, научни изследвания и иновации на Швейцария. Тя има за цел да насърчава и подпомага научните изследвания на най-високо ниво, както и да осигурява международен трансфер на знания, както и повишаване на квалификацията и кариерното развитие на младите.

Стипендиите се предоставят за академичната 2019-2020 г. За периода от 1 октомври 2019 г. до 30 юни 2020 г. Крайният срок за кандидатстване е 30 март.

____________

Американската компания AtScale открива първия си европейски офис у нас

Американската технологична компания AtScale, която се занимава с управлението на големи информационни масиви (big data) открива първия си европейски офис в София. Момчил Михайлов – вицепрезидент и генерален мениджър на компанията за Европа сподели: “Тук сме, защото съм сигурен, че в България ще намерим изключителните IT специалисти, от които нашата революция има нужда. Това са кадри, които търсят не просто заетост със социални придобивки, а кариера. Не става дума за работата по различни проекти или аутсорсинг. Както екипът ни в САЩ, така и този в София, ще създава продукт без аналог в света“.

Компанията набира служители и за момента има отворени позиции за JavaScript и Backend програмисти, DevOps инженери и др.

____________

Компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и строителни отпадъци ще заработи в Септември

Инсталация за преработка на разделно събирани зелени и строителни отпадъци ще бъде изградена в гр. Септември. Проектът е разработен и е определен терен за бъдещото съоръжение, което ще се намира зад някогашния завод за стоманени тръби. Там ще се построи площадка с инсталации за преработване на биоразградими, разделно събрани отпадъци, без никакви вредни емоции.

Зелените отпадъци – трева, дървени отпадъци, листна маса, ще бъдат раздробявани от машини и превръщани в биотор (компост). Строителните – бетон, камъни, тухли и др. пък ще се преработват до материал, годен за употреба за настилане на улици, пътища, както и за обратни наспи на основи на строежи.

Очаква се да бъдат разкрити и нови работни места в общината.

____________

Първи сме в Европа по производство на билки

Според европейската статистическа агенция Евростат през 2017 година ние сме най-големият производител на билки и подправки в Европа.

Страната ни заема челна позиция и в производството на слънчогледово семе, произвеждайки по близо 2.1 милиона тона. Преди нас е само Румъния с 2.9 милиона тона.

През 2017 година у нас са произведени и общо 219 хил. тона плодове, което е с 10,5% повече в сравнение с 2016 година.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!