Това е България – България на добрите новини! (25.01 – 01.02.19 г.)

Какво по-хубаво от куп добри новини за позитивен край на работната седмица? И тази седмица намерихме какво да ни усмихне и да ни зарадва, а сега го споделяме с вас! Защото е важно да даваме път на доброто и в новинарския поток!

_______________

Чуждестранните туристи у нас надхвърлиха 9 милиона

За първи път страната ни отчете над 9 милиона посещения на чужди туристи, сочат данни на статистиката за 2018 г. За момента това е и най-силната година за родния туризъм. Ние сме и една от 12-те страни-членки на ЕС, в която нощувките в хотелите, платени от чужденци, са повече от тези на гражданите на самата страна, съобщава Евростат. Около 67% от всички регистрирани нощувки у нас са на граждани на чужди държави. Първенци в тази класация са Малта, Кипър и Хърватия.

_______________

33 млн. лв. отпуска МРРБ за саниране на 19 малки общини

Близо 33 млн. лева ще бъдат отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020г.” за енергийна ефективност в 32 проекта на 19 общини. Проектите включват дейности по подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища, сгради от общинската и държавна администрация, както и образователната, социална и културна инфраструктура.

Те са одобрени по процедура “Енергийна ефективност в периферните райони-2” по приоритетна ос 2 на европейската програма, съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Целта е да се подобри енергийната ефективност на сградите, което ще спомогне и за намаляване на крайното потребление на енергия, както и ще се намалят емисиите на парниковите газове. Като крайна цел се посочва подобряване на показателите на сградния фонд в малките градове и съответно повишаване на качеството на въздуха и условията за живот.

_______________

Офис на Facebook ще заработи у нас

Очаква се до няколко седмици компанията да отвори офис в София като ще се разкрият близо 150 работни места. Работата ще изисква преглед на различно съдържание, което може да е в противоречие с правилата на социалната мрежа. Новият център се създава съвместно с компанията за аутсорсинг TELUS International. Обучението на първите кадри вече започна.

_______________

Одобриха 3 млрд. лв. помощи за земеделието през 2019 г.

Кабинетът одобри годишните разчети за средствата от Европейския съюз за Държавен фонд “Земеделие” 2019 г. 2.99 млрд. лева са предвидени за финансиране на директните плащания на площ, пазарни мерки, Програма за развитие на селските райони (ПРСР) и Програмата за морско дело и рибарство. От тях 2.69 млрд. лв. са европейска инвестиция, а 200 млн. лв. са от държавния бюджет.

Планираните средства за развитие на селските райони са 985.9 млн. лв. Основно плащанията са насочени по мярка 4 “Инвестиции в материални активи”, мярка 6 “Развитие на стопанството и стопанската дейност”, мярка 7 “Oсновни услуги и обновяване на селата в селските райони” и мярка 19 ЛИДЕР.

274.6 млн. лв. са заложени по линия на директни плащания от ПРСР, като те обхващат направленията агроекология и климат, биологично земеделие и “Натура 2000”.

1.554 млрд. лв. са определени по схемата за единно плащане на площ, както и за обвързани с производстото плащания на животни, плодове, зеленчуци и др.

38. млн. лв. са разчетени за по Програма морско дело и рибарство 2014-2020 г.

135.5 млн. лв. са предвидените за пазарни мерки, които включват Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод“, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и др.

_______________

Парк “Възраждане” в София се разширява с 5 басейна и спа център

Започна разширяването на парк “Възраждане” в София. Строителните дейности вече стартираха. Очаква се площта да бъде увеличена с още 25 декара, а върху тях ще бъдат изградени паркова зона с открити пространства и площадки за отдих. Планирано е да се изгради и аквапарк на терен от 6600 кв. м с 5 открити басейна – три детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен.

В проекта са предвидени и водни пързалки, закрит басейн и SPA център с ползване на минерална вода от находището “Баталова воденица”.

Аквапаркът ще може да приема до 500 посетители.

В цялостния проект за разширяване на парка се планира и поставянето на пет зелени площадки, зони за слънчеви бани, пикник и свободни игри.

Паркът се изгражда от “Софийски имоти” ЕАД, а изпълнител на строителните работи е фирма “Калистратов Груп” ООД , която е избрана след проведена открита процедура за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки.

_______________

dm ще инвестира у нас 8 млн. лв.

Председателят на управителния съвет на “dm Австрия” Мартин Енгелман сподели в интервю за в. Капитал, че през 2019 г. се планират инвестиции в размер на 8 млн. лв. “Основният ни фокус ще бъде развитието на мрежата ни от магазини и модернизиране на съществуващите обекти. Планираме да открием 6-8 магазина и така към края на годината да имаме около 80 филиала в страната. Значителна част от инвестицията ни ще бъде насочена към обновление на магазините ни. Това е важен проект за групата dm, а целта ни е да направим клиентското изживяване още по-добро.”, сподели Енгелман и добави: “През следващите години експанзията ни ще е в две посоки. Ще продължим да откриваме филиали в големите български градове. Освен това ще отваряме магазини и в средно големи населени места, където бизнес моделът и магазините на dm също са много добре приети. В резултат на експанзията ни планираме в средносрочен план да имаме повече от 100 магазина в България.”.

_______________

200 високотехнологични работни места открива Световната банка у нас

Световната банка ще разкрие изнесен център с около 200 високотехнологични работни места у нас. Ние сме и страна лидер в Европа в дигиталната икономика, като ръстът на сектора е над 2.5 пъти по-голям спрямо този в германия, Франция, Италия, Великобритания и Испания, а в IT сектора – 8,2 на сто. Това изтъкна премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството.

_______________

Ще бъдат монтирани общински сензори за замърсяването на въздуха в столицата на 22 места

В края на годината на 22 места в София ще бъдат поставени сензори, които ще следят редовно за замърсяването на въздуха. Информацията от тях ще бъде достъпна в реално време в интернет. “Целта е да използваме информацията за взимане на управленски решения”, заяви зам.-кметът по екологията в Столична община Йоана Христова.

В момента тече избор за изпълнител за доставка и монтиране на сензорите. Прогнозната стойност за изпълнение на поръчката е 560 00 лева без ДДС, а към момента в търга участват две дружества – “Телелинк Бизнес сървисиз” и “А1 България”.

Уредите ще бъдат поставени до метространциите “Люлин” и “Джеймс Баучер”, до обръщалото на трамвай 10 при “Западен парк”, на бул. “Президент Линкълн”, до читалище “Искра” в “Орландовци”, на Централна автогара, до поликлиника “Връждебна”, до Центъра за заразни болести, Военно-медицинска академия, на ул. “Мими Балканска”, до НИХМ на бул. “Цариградско шосе”, до Зимния дворец, до стадион “Раковски”, до 29-то ДКЦ в “Борово”, до автоматичната станция “Хиподрума” и до читалище “Св. св. Кирил и Методий” в кв. Драгалевци, както и в непосредствена близост до районните администрации на райони “Надежда”, “Красна поляна”, “Подуяне”, “Овча купел”, “Искър” и “Студентски”.

Местата са предварително избрани и проучени на база климатични и географски особености на София.

_______________

Нова порция данни от обществено значение стават публични

Списък с 60 вида данни от обществено значение ще бъдат публикувани на Портала за отворени данни www.opendata.government.bg, съобщиха от правителствената пресслужба.

Информация със свободен достъп ще има регистърът на техническите паспорти на строежите, данни за извършени ревизии от НАП и резултатите от тях, планираните централизирани обществени поръчки, които предстои да бъдат започнати от Централния орган за покупки към Министерството на финансите, броят на лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в страната, броят на задържаните лица при арести и на осъдените на пробация, статистика за извършените трансплантации на органи у нас, регистърът на браншовите организации и на националните браншови организации в горския сектор и др.

Към момента над 500 организации са публикували данни в националния портал, от който може да се извлича цялостно или частично информация.

_______________

13 нови трамвая PESA тръгват в София

“Столичен електротранспорт” подписа договор, на стойност 44.7 млн. лв. с полската компания PESA, която ще достави 13 нови трамвая, които ще се движат по линия 5.

Общата им стойност е 42.9 млн. лв., а останалите средства са предназначени за доставка на резервни части, оборудване и обучение на персонала.

_______________

Държавата откупи портрета на Александър Батенберг, както и други ценни предмети, на търг във Виена

Чрез министъра на културата, българската държава успя да откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър Батенберг, на търг, който се проведе във Виена.

Сред предметите са най-известният оригинален портрет на Княза и царски инсигнии от художника Карл Дилиц, както и три подноса, дарени от жители на Русе, Ловеч и Берковица в началните години на неговото управление.

_______________

IT бизнесът влиза в училищата

Министерството на образованието и науката одобри новата национална програма за 2019 г., която предвижда хора от практиката да се включат активно като преподават модули заедно с учителите в клас, както и да приемат педагози в офисите си и да им предават актуални знания и умения. Името на програмата е “ИТ фирми в учители и учители в ИТ фирми” – една от 17-те, които МОН ще изпълнява през 2019 г.

“Заедно в грижата за ученика” е другата нова програма с бюджет един милион лева. Нейната цел е да се създаде благодатна и спокойна среда в процеса на преминаване на учениците от четвърти клас към прогимназията, когато трябва да се разделят с учителката си и да свикват със съвсем нова среда. Същинската цел е да се намали стресът и да се осигури по-лесна адаптация.

Общата стойност на 17-те проекта е 76 млн. лева.

_______________

Училище за креативно мислене отново отваря врати в Добрич

На 1 февруари започва втори сезон на една инициатива на добричкия художник и фотограф Димитър Христов. Училище за креативно мислене е за всички любопитни, жадни за новости и търсещи творческо вдъхновение.

Програмата ни през 2019-та е още по-наситена със събития и гости. Добричлии ще могат да се срещнат с интересни гостуващи лектори от цялата страна – художници, крафтъри, тату артисти, фотографи, 3D артисти и много други. И като казваме “лектори” – определението е символично, защото в ролята на оратор на творческите срещи в Училището за креативно мислене може да влезе всеки от участниците, желаещ да сподели свои идеи или проекти, свързани със зададените теми – предизвикателства. Така в центъра на всяко събитие ще бъдат театърът, графичният дизайн, анимацията, приложните изкуства (крафт), фотографията, бойните изкуства и много други“, поясни Димитър Христов.

Инициативата е подходяща за млади творци, които имат нужда да изразят и покажат себе си, както и да се запознаят с хора със сходни интереси и таланти.

_______________

Петя Хантова е новият носител на Голямата награда на Международния поетичен конкурс “Лирични гласове”

Поетесата Петя Хантова спечели Голямата награда в Седмия международен поетичен конкурс “Лирични гласове”. Той е създаден през 2012г. от поетесата Романьола Мирославова по подобие на други международни поетични конкурси, които се провеждат в други страни. В предишните издания на „лирични гласове“ сред отличените са били творци като Маргарита Петкова, Ана Александрова, Евстати Бурнаски, Петя Стефанова, Николай Дялков и Евгени Минчев.

Тазгодишните награди бяха връчени в клуб “Журналист” на официална церемония.

_______________

Исторически успех за българското фигурно пързаляне

Александра Фейгин – шампион на България по фигурно пързаляне, постави нов рекорд за страната ни на европейското в Минск (Беларус). Тя зае 11-то място в крайното подреждане, а след кратката програма стана 9-та.

Фейгин получи най-високата си оценка за сезона – 105.40 точки, а общият й сбор от двете програми е 164.20 точки.

_______________

Алберт Попов постигна страхотен успех, завършвайки 6-ти в слалома в Шладминг

Алберт Попов жъне невероятни успехи в състезанията на Световната купа по ски. 21-годишният ни скиор завърши под номер 6 на слалома в Шладминг. Това е и най-доброто му представяне в неговата тепърва изгряваща кариера.

_______________

Държавата ще плаща за обучението на специализанти в болниците

Страната ни ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти. Предвиждат се и промени в таксите на специализантите – таксите за теоретично образование ще се намалят до размера им през 2017 г., а тези за практическо обучение по дентална медицина се увеличава на 460 лв. Министерството на здравеопазването ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти, когато има недостик на такива в определни специалности. Така средствата ще идват от бюджета, а не от лечебните заведения.

Болниците, които получат държавна субсидия ще са длъжни да назначат специализанта сред придобиването на специалност за същия срок, за който са получили субсидия. Изключение правят само специализанти по Обща медицина, които ще са длъжни да започнат работа като лични лекари в страната, а не в съответната болница.

В случай на неизпълнение на задълженията на някоя от двете страни, средствата ще трябва да бъдат връщани.

_______________

България кандидатства за домакин на част от волейболните мачове при мъжете от квалификационния турнир за олимпийските игри в Токио 2020

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че страната ни ще кандидатства за домакин на част от волейболните мачове при мъжете от квалификационния турнир за олимпийските игри в Токио 2020. Причината за това е, че лидерът в нашата група – шампионът от Игрите в Рио де Женейро Бразилия, е отказал привилегията да играе пред домакинска публика.

“Ако се подходи правилно, с едно домакинство можем да имаме шансове да обърнем Бразилия и да се класираме още в първата квалификация. Нямаме проблем да получим квалификацията, преговаряме за размера на финансовата част”, заяви министърът и добави: “Засега имаме потвърждение, че сме спечелили последната световна квалификация в борбата”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!