Това е България – България на добрите новини! (07.10. – 13.10.18г.)

Доза зареждащ позитивизъм от изминалата седмица, която освен всичко ни донесе и хубави новини, които заслужават да се разпространяват! За всички добри примери, инициативи, дарения, успехи, победи и отличия четем в следващите редове! 

___________________

Български ученик създаде виртуален учител

Единадесетокласникът Антоан Георгиев е ученик на Природо-математическата гимназия в Монтана и вече може да се похвали с първи голям успех- разработката на виртуален учител. Заедно със своя приятел от Софийската математическа гимназия Алекс Цветанов, Антоан създава изкуствен интелект, който е захранен с база данни по основни учебни предмети. Той реагира на гласово зададени въпроси и подава исканата информация. Целта на проекта е да помага на ученици за придобиването на допълнителни знания по учебните предмети.

За своята идея и реализация, Антоан Георгиев получи сертификат за отлично представяне в категорията “Дебютен пробив в компютърните науки”, а президентът Румен Радев връчи на Антон една от годишните награди “Джон Атанасов”. В конкурса за наградите, единадесетокласникът е участвал с още два свои проекта – “Бомбар” – маркиране на различни обекти чрез жестове, регистрирани от камерата на телефона и игра, изследваща човешкото поведение, която е представена на изложение в Полша.

“Смятам да продължа заниманията си с информатика и да запиша такава смециалност във ВУЗ. Вероятно ще уча и работя в България, информатиката е добре развита у нас, в сектора се инвестира много и има перспектива за развитие!”, сподели Антоан.

*Снимка: trud.bg

___________________

Ученици подариха почивка на чистачка от гимназията си

По повод своето пенсиониране, една от чистачките в Природоматематическата гимназия в Сливен, Пенка Тодорова, получи спа почивка като подарък от учениците в гимназията. В последният й работен ден, Леля Пепи, както я наричат всички, е посрещната от стотици деца, които са се организирали от месеци с идеята да съберат пари, с които да й направят подарък.

Жестът беше посрещнат с много похвали от страна на учителите, а зам-директорката на гимназията Ганка Берковска сподели: “Аз се гордея с това, което са направили нашите ученици и смятам, че те са едни достойни хора”. 

По повод хубавия жест учениците ще бъдат номинирани за наградата “Златно сърце”.

___________________

Дариха първият японски кувьоз от кампанията “Аз вярвам и помагам с пластмасови капачки”

МБАЛ “Св.Анна” във Варна се сдоби с първия от обещаните два японски кувьоза. Зад дарението стои кампанията за събиране на пластмасови капачки, като за момента първият кувьоз е “закупен” с 69 тона капачки.

Скоро се очаква да пристигне и втората машина. Повече за кампанията и къде да дарите капачки, вижте на официалната страница на кампанията “Аз вярвам и помагам с пластмасови капачи”.

___________________

Военномедицинска академия се сдоби с нов, модерен апарат за диагностика при рак на белия дроб

Специалистите от Отделението по бронхология на ВМА вече имат възможност да работят с третата в България система за криобиопсии ERBE Cryo 2, която помага за по-точна диагностика и ефективно лечение на болните с рак на белия дроб.

Ръководителят на отделението д-р Христо Йорданов обясни подробно за работата на апарата и ползите от него. “Биопсията от криоапарата е с големина около 1 см и се равнява на 3 до 4 щипкови биопсии. Това дава голям комфорт за работа на колегите патолози, тъй като материалът е предостатъчен за имунохистологично изследване, могат да се направят много срезове и по-лесно да се открие карцином. И най-вече – при пациентите с недребноклетъчен карцином, да остане материал за генетичен анализ”.

Според статистиките, у нас с тази диафноза живеят около 19.4 % от мъжете и 4 % от жените. Новооткритите случаи нарастват многократно като всяка година засягат близо 3000 души. Общо в България над 10 000 души са с рак на белия дроб.

___________________

Грандиозен успех за Софийската опера и балет на турнето в Япония

Само два дни след като стартира турнето си в Япония, Софийската опера и балет, може да се похвали с невероятен успех, след като над 5000 японци са останали възхитени от постановката “Кармен”, която е дело на директора на операта маестро Пламен Карталов.

Диригентът Кейтаро Харада изрази своите впечатления като каза, че “това е много добро начало на двуседмичното турне на Софийската опера. Всички са много доволни, има чудесна енергия” и добави:

“Радвам се, че участвам в това турне и се чувствам като член на семейството на Софийската опера и балет. Обичам всички, харесва ми да правим музика заедно и дотук имаме изключителен успех. Остават още две седмици и се надявам тази енергия да се запачи, а турнето да бъде много успешно”.

Също с възхищение и благодарност, Джуничи Нихей, президент на Japan Arts корпорейшън сподели: “И аз благодаря много, като японец. За нас, като чуем България, за какво се сещаме – разбира се ключовата дума най-често е “кисело мляко”, но ако трябва да помислим и за нещо друго, това би било разбира се, розата, българската роза, сигурно и други неща… но за мен, за нас, едно много важно нещо, заради което ценим България, това е българската опера. Тя е нещо изключително важно, ценност, която искам да представим на всеки японец. Много съм благодарен, за това, че толкова дълго време вече имам възможност да се докосна до тази ценност и се надявам от тук нататък и за в бъдеще да продължат нашите успешни взаимоотношения, за да достигне тази опера и до нашата публика.”

С общо 14 представления на двете постановки “Кармен” и “Турнадот”, Софийската опера и балет ще обиколи 6 града в Япония. Първите две завършиха с невероятен успех и над 20 минути аплодисменти на публиката. 

___________________

Злато за България от младежките олимпийски игри

Българската смесена двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели златни медали на младежките олимпийски игри, които се проведоха в Буенос Айрес.

Игрите завъшиха повече от успешно за българите, тъй като отборът, в който бяха Мариела и Панайот завърши на първо място в мултинационалното гимнастическо състезание за смесени отбори, в което участие взеха 12 отбора. Разпределението беше в състав от по три момчета и три момичета от спортната гимнастика, три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, също и по едно момче и едно момиче от батута.

Общият брой най-предни класирания осигурява злато, следващият сребро, бронз и т.н. Българската двойка беше в отбор “Симон Байлс”, наречен на американската световна шампионка в спортната гимнастика.

Това са първите отличия за страната ни от третите младежки олимпийски игри.

___________________

400 млн. лева повече за образование догодина

400 млн. лева са предвидени за увеличаване на бюджета за образование през 2019 г. Към момента, най-голяма част от сумата е предвидена за увеличаване на учителските заплати – 330 млн. лева. Около 30 млн. лева са и предвидените пари за 10% ръст на възнагражденията на непедагогически специалисти.

През тази година, бюджетът за образование е с 490 млн. лева повече в сравнение с бюджета за 2017 г.

Министътър на образованието Красимир Вълчев заяви, че е “важно да имаме обществен консенсус, че заплатите на узителите трябва да бъдат минимум 120% от средната заплата за страната, защото в дългосрочен план това е най-голямото предичвикатество през образователната ни система” и обясни, че университетите трябва да се постараят да привлекат и задържат млади преподаватели.

В момента министерстовот на образованието не може да влияе на размера на университетските заплати, тъй като те се определят от висшите училища, но един от източниците за изплащане на възнагражденията е субсидията от бюджета, отпускана за обучение в държавните университети. Според министър Вълчев се предвижда тя също да бъде увеличена с 40 млн. лева от догодина.

___________________

Студенти преобразиха междублокова градинка в столичния квартал “Лозенец”

Група студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия преобразиха доскоро занемарена и изпочупена междублокова градинка в столичния квартал Лозенец.

“Целта на нашата инициатива е в рамките на няколко месеца да проучим територията на Лозенец, да открием проблеми, които студентите биха могли да решат, да създадат идеи, проекти и в крайна сметка да се реализират тези проекти, така че да може да се види един неголям по мащаб, но достатъчен резултат, който да промени естетически средата”, каза Арх. Николай Давидков, преподавател по архитектура в УАСГ.

В инициативата участват над 20 студенти, а също така и граждани, доброволци от квартал Лозенец.

___________________

София на второ място по ръст на чужедстранни туристи

Столицата се нареди на второ място в класация на компанията Mastercard по ръст на чужддестранните посетители. В годишното проучванена се включват 162 държави по света.

Според статистиките през 2017 г. София е отчела ръст от 15.2%  чуждестранни посещения. Сред водещите градове, които се нареждат в класацията в ветовен мащаб са Банкок, Лондон и Париж.

Освен, че столицата се нарежда сред най-растящите дестинации, в страната се отчита и увеличение на разходите, които туристите правят. За 2017 г. те са достигнали близо 204 млн. долара. За сравнение, през 2016 г. тези разходи са възлизали на 167 млн долара.

Самите местни хотелиери изразяват мнение, че 2017 г. е сред най-успешните в хотелиерския бизнес заради увеличения брой туристи, които се възползват от тарифите на нискобюджетните авиокомпании, за да посетят столицата ни, както и повишаването на служебните пътувания. Турситическият бизнес у нас очаква през 2018 г. да се достигне рекорден ръст в броя посетители, освен заради покачващата се статистика на туристически посещения, но и заради българското председателство на съвета на ЕС, което е включвало близо 300 събития, а делегатите в страната ни са наброявали 35 хиляди.

___________________

Страната отчита ръст в индексът на промишленото производство

0.8% ръст на индекса на промишленото производство беше отчетен през август, спрямо предходния месец юли. Спрямо същия период, но през изминалата година, ръстът е с 2.3%, показват данни от Националния статистически институт.

Значителен ръст се наблюдава в преработващата промишленост при: ремонт и инсталиране на машини и оборудване (14.8%), производство на електрически съоръжения (11.5%), както и производство на напитки (4.7%), и химични продукти (4.5%).

На годишна база с повишение спрямо изминалата година е отчетен ръст в преработващата промишленост при: ремонт и инсталиране на машини и оборудване (32.3%), производство на електрически съоражения (26.1%), производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета (23.1%) и производство на превозни средства, без автомобили (15.2%)

___________________

46,6 млн. евро инвестиция за модернизиране на трамвайната инфраструктура в София

Европейският фонд за регионално развитие ще отпусне общо 46,6 млн. Евро за модернизиране на трамвайната инфраструктура в столицата.

В планираните от ЕС дейности се включват реконструкция на трамвайното трасе по ул. “Каменоделска”, както и по бул. “Цар Борис III”, по което към момента се движат пет трамвайни линии.

Предвидено е модернизиране на управлението на трафика, както и системите за информиране на пътниците.

От 2007 г. Инвестициите от ЕС, предвидени за софийския градски транспорт са на стойност 1 милиард евро.

 

___________________

60 нови автобуса на природен газ тръгват в София през ноември

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че до края на седмицата се очаква да пристигнат 60 нови автобуса на природен газ, които да влязат в експолатация до средата на ноември.

Също така до края на годината у нас ще заработят и 20 електробуса и още 22 нови автобуси на природен газ, така близо 60% от градските автобуси вече ще са подменени, а самата Йорданка Фандъкова заяви, че “догодина 90% от автонусите на линия ще бъдат нови и всички те са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6”.

___________________

България и Саудитска Арабия подписаха общ проект за изграждането на завод за фураж у нас

Създаването на съвместна Българо-Саудитска държавна компания е вече в ход като един от основните проекти е изграждането на завод за фураж край град Шумен. Документът за стартирането на проекта беше подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди – директор на саудитска компания за инвестиции в земеделието и животновъдството. 

“За да реализираме внос на месо в много важно възможно най-скоро да се открие директна авиолиния между двете страни”, заяви министър Румен Порожанов, а саудитският му колега Абдулрахман ал Фадли заяви, че “продуктите от рози и сътрудничеството на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия”.

Двамата министри откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски услуги в Саудитска Арабия, където страната ни участва за първи път. На изложението Saudi Agro-food 9 български фирми предложиха на посетителите млечни и местни продукти, минерални води, ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

___________________

Митнически служители осуетиха контрабанда на 1920 кутии с цигари

Контрабанда на 38 400 къса (1920 кутии) цигари беше осуетена от служители на митнически пункт Капитан Андреево. От Агенция “Митници” съобщиха, че опитът за нелегален внос е бил осъществен в товарен автомобил с иранска регистрация, който е влизал през Турция.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!