Това е България – България на добрите новини! (28.10 – 03.11.18г.)

Добри новини и добро настроение за края и на тази седмица! Кои бяха вдъхновяващите и позитивни неща, които се случиха, четем в следващите редове: 

______________

Безплатни концерти на Софийската филхармония за ученици и студенти

Софийската филхармония направи подарък на всички ученици и студенти – срещу представен документ на касата на зала “България” те ще получат безплатен пропуск за всички концерти от юбилейния афиш на Филхармонията за ноември и декември. Единственото условие е това да се случва два часа преди концерт срещу представен документ. 

Поводът за инициативата е Денят на народните будители, а желанието на Софийската филхармония е да подпомага и поддържа просветителския дух, като най-много усилия се полагат за подрастващата публика. 

Сред световноизвестните диригенти, които ще изнасят концерти са Антони Вит, Йорма Панула, Юка-Пека Сарасте, Найден Тодорв и Шарл Дютоа. 

Кампанията е активна до 31-ви декември 2018г. 

______________

“Вездесъщият” се впусна в битката за Оскар

Тази седмица филмът “Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков беше показан в Холивуд пред членове на Американската Филмова Академия. 

Общо 87 филма от различни държави се борят да влязат в списъка с 9, който ще бъде обявен през декември. От тях ще бъдат избрани финалните 5 филма, които ще бъдат номинираните за “Оскар” 2018 в категорията “Най-добър чуждоезичен филм”. 

“Благодаря от името на целия екип на Мирамар филм и от мое име на всички за подкрепата. Надявам се, че в процеса на продължаващата кампания броят на поддръжниците ни да се увеличи, за да има “Вездесъщият” по-голям шанс в надпреварата за Оскар”, заяви Илиян Джевелеков.

______________

Българската писателка Капка Касабова спечели британска награда на стойност 25 хил. паунда за романа си “Граница”

Романът “Граница” на Капка Касабова й донесе наградата “Найфел ал Родан” на Британската академия, която отличава книги, които “допринасят за глобалното разбирателство между културите” и ” хвърлят светлина върху взаимните връзки, които оформят културната идентичност на световно равнище.”

Наградата на Касабова беше връчена на 30 октомври от председателя на журито Аш Амин. “Книгата е описание на място засреща между минало и настояще, хора, култура, природа, написано в хипмотизиращ стил, обитавано от запомнящи се герои и изпълнено с рязко изрисувани персонажи”, сподели той и допълни: “Граница” внася в темата за културното разбирателство магически качества, като смесва наблюденията с биография и лиричност.”. 

______________

Проф. Климентина Иванова получи Голямата специална награда на “Портал Култура” за 2018г. 

В Деня на будителите “Портал Култура” връчи за пета година награди за принос в литературата и хуманитаристиката. 

Голямата специална награда бе връчена на проф. Климентина Иванова, заради “нейния изключителен принос в текстологията на старобългарска литература и гражданската й позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена”.
В категория “Проза”, първото място бе за Милен Русков и романа “Чамкория”.
Втора награда взе Захари Карабашлиев за романа “Хавра”.
В категория “Хуманитаристика” първа награда получи книгата на Борислав Скочев “Концлагерът Белене. 1949-1897”. 
Втора награда заслужи Антония Велкова Гайдарджиева за “Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов”. 
Още една специална награда бе връчена и на Рада Москова за значим принос в българската театрална и филмова драматургия и литература за деца. 

______________

Цирк “Балкански” дарява на УНИЦЕФ 1 лев от всеки закупен билет за представленията в периода 9 ноември – 2 декември

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) ще получи като дарение 1 лв. от всеки закупен билет на Цирк “Балкански” за периода от 9 ноември до 2 декември. Представленията ще се играят в София на цирковата площадка в парк “Възраждане” (Зона Б-5). В тях ще вземат участие артисти от България, Италия, Колумбия, Русия и Украйна. 

Началните часове са 16.30 и 19.30, а ако искате да подкрепите каузата и едновременно да си подарите една страхотна вечер, билети може да си купите от касата или онлайн

______________

Българи от САЩ събраха пари за площадка за деца с увреждания във Варна

Над 26 хил. долара успяха да съберат българи, които живеят в САЩ за изграждането на площадка за деца с увреждания във варненското СУУНЗ “Проф. д-р Иван Шишманов”. Идеята се ражда след като разбират, че децата с нарушено зрение нямат детска площадка и възможност да играят с останалите. Затова и се обединяват около каузата и събират пари, за да направят всички деца щастливи. 

Освен силната подкрепа на общността в Ню Йорк, децата са получили помощ и от други хора по цял свят, пожелали да участват в инициативата. 

Към момента Камен Стойков от Фондация “Децата на България” коментира, че дарителите са събрали близо 130 хил. лева. Освен новата площадка, децата се радват и на Wi-Fi връзка в цялото училище. 
Следващата цел на Фондацията е да подпомогне училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца в с. Русалия следващата година. 

______________

Спира обменът на хартиени документи в администрацията

Повече от 700 централни, областни и общински структури преминават изцяло към електронен документооборот помежду си от 1 ноември, съобщи правителствената информационна служба. 

Очаква се на годишна база това да спести повече от 100 тона хартия, а ефективността на административния обмен да се увеличи до 6 пъти. 

Администрациите, които не разполагат с технически ресурс да се включат чрез своите документооборотни системи в Системата за електронен документооборот, ще имат възможност като временно решение да осъществяват електронен обмен на документи през системата на държавна агенция “Електронно управление” за електронна препоръчана поща. 

______________

Сестри Стоеви със сребърен медал от Париж 

Габриела и Стефани Стоеви се завърнаха у нас със сребърен медал от Париж, където се проведе турнира по бадминтон от серията Супер 750”French Open” с награден фонд 750 000$. Стоеви загубиха финала, отстъпвайки на японския дует, но пък през целия турнир показаха невероятна игра. Среброто им донесе и значителен брой точки за Световната ранглиста. 

______________

Бронз за българския тенисист Адриан Андреев 

Адриан Андреев се сдоби с бронзово отличие от юношеския “Мастърс” в Ченгу, Китай. В последната битка 17-годишният Адриан надделя над съперника си Юго Гастон от Франция с убедителна игра, която го принуди да се откаже след резултат 6:3, 4:2. 

______________

Нов градски парк ще бъде изграден в Петрич

на  27 октомври беше направена първа копка на новия градски парк, който започва изграждане в Петрич. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020г., която е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът е част от инвестиционната програма за изпълнение на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на общината. 

Паркът ще бъде разположен на площ от 54 дка, на които ще бъдат изградени зелени площи, детски и спортни площадки, както и нова сграда за “Исторически музей – Петрич”, която се финансира по програма за Трансгранично сътрудничество България – Гърция.  
Стойността на проекта е 5 млн. лв. 

______________

Бриана Петрова спечели конкурса “Мини мис свят”

Бриана е едва на 9 години, а вече може да се похвали с множество спечелени златни медали и купи. На конкурса “Мини мис Свят”, който се проведе в Солун, освен с красота тя завладя журито и с талант. Едва 4-годишна, Бриана свири на пиано и участва в много национални и международни конкурси. 

В Гърция, тя успешно премина през различните етапи на конкурса, в които участниците трябваше да се запознаят с журито, да преминат през интервю, да покажат свой талант и да дефилират. Момичето успя да спечели симпатиите на журито и се прибра у нас като новата “Мини мис свят”. 

______________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!