Това е България – България на добрите новини! (09.12 – 15.12.18 г.)

Предпразнично се засипваме с новините, които всяка седмица се борим да извадим на повърхността и да разпространяваме все повече и повече. Онези, мотивиращите и хубави новини, които се раждат от вдъхновители и хора с добри сърца, талантливи, неуморни и борбени, вярващи в каузите, добрите примери и постъпки.

_____________

Испански архитекти творят новия център на Велико Търново

Известни имена на съвременната испанска архитектура представят в София своите виждания за изграждане на нов градски център на старопрестолната ни столица. Проектите са отличени от жури на Международния архитектурен конкурс “Ново сърце за стария град”, който се проведе във Велико Търново през април. Испанските архитекти ще участват в международния форум “Нова София 2022”, който ще акцентира върху развитието на градската среда и ще се проведе през уикенда.

В концепцията си те виждат водещата роля на свободните градски пространства без автомобили и със запазване на съществуващата екосистема. Предлагат още оптимално организиране на територията и изграждането на сгради за обществени и културни събития, както и за комплекси за развитието на туризма – с търговски и хотелски функции. На първо място в конкурса във Велико Търново бе класиран архитект Клаудио Нарди, той получава и правото да разработи инвестиционният проект за първата сграда от новата градска зона на Старопрестолната ни столица – Експозиционен център.

_____________

Осигурени са 1,3 млрд. лв за изграждането на 134 км от АМ “Хемус”

С решение на МС 1,3 млрд. лв вече са осигурени за изграждането на 134 км от АМ „Хемус“ в отсечката от п.в. “Боаза” до път I-5 Русе – Велико Търново. Това е добра новина, от изключително значение за Северна България и развитието й. Общата дължина на АМ “Хемус” от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 км. В момента се строят още близо 26 км от автомагистралата – 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от п.в. “Буховци” до п.в. “Белокопитово”. Ресурсът за изграждането на още 134,2 км от нея е предоставен на регионалното министерство, а от там на Агенция “Пътна инфраструктура”. Другата добра новина е, че участъкът ще се изгражда от държавна фирма, което ще попречи строителството на важния обект да се забавя от обжалвания на обществени поръчки.

_____________

Фондация “Нашите недоносени деца” издаде традиционния си благотворителен календар “Най-големите герои са най-малките”

Фондация “Нашите недоносени деца” издаде традиционния си благотворителен календар “Най-големите герои са най-малките”. Вдъхновяващото издание за 2019 г. пресъздава щастливите и вълнуващи истории на 15 бебета, родени твърде рано и твърде малки, които въпреки трудните си първи дни и месеци успяват да се преборят и днес са едни пораснали и усмихнати деца.

Малките модели в новия календар са истински пример за това, че чудеса се случват всеки ден и че преждевременно родените бебета са истински герои, които растат като големи, щастливи деца и носят безкрайна радост на родителите и близките си. Най-малкият герой, сниман в календара, е Адриан, роден с тегло едва 790 грама, който заедно с братчето му Стефан са родени в 27-ма седмица. Днес близнаците са вече на 3 години и усмивката не слиза от лицата им за голяма радост на родителите им.

5 детски градини в община “Родопи” бяха ремонтирани

Детските градини в Брестник, Цалапица, Първенец, Кадиево и Брестовица вече са изцяло преобразени и ремонтирани. “Създадени са комфортни условия за децата. За строителните дейности досега са изразходени близо 96 000 лв. Остават да бъдат усвоени още 60 000 лв.”, заяви кметът на общината Пламен Спасов.

10 000 лева ще отидат и за реновирането на читалището в Слатитрап., а в момента се реновира фасадата на 4-етажната сграда на общинската администрация на “Родопи” в Пловдив, която е ансамблов паметник на културата.

_____________

Германската компаниня МД Електроник ГмбХ отваря завод във Враца

Българската агенция за инвестиции одобри за Сертификат клас А германската компания МД Електроник ГмбХ като поредна стъпка за осъществяването на проект за завод във Враца.

Компанията произвежда автомобилни кабели за пренос на информация и работи вече на три континента. Очаква се договорът за продажба на близо 80 декара площ между кв. “Сениче” и кв. “Кулата” да бъде подписан в първите дни на януари 2019 г. В първата фаза на проекта си компанията ще наеме минимум 300 души на работа като е предвидено разширяване на производството до 1000 души.

Сумата по инвестицията е 22 000 000 лв. Като освен завода в проекта влиза и пълно оборудване с машини от най-ново поколение, обучение на служители и квалификация и преквалификация.

_____________

Медията Габрово Daily връчва за първи път отличието “Габровец на годината”

Онлайн медията Габрово Daily и общността “Бъдещност за Габрово” ще връчат за първи път отличието “Габровец на годината”. Това ще се случи на официална церемония на 21 декември от 18:00 ч. в зала “Възраждане” в Габрово, с вход свободен. Церемонията на 21 декември се осъществява с подкрепата на Община Габрово и вестник “100 вести”.

Ясни са вече и десетте носители на отличието “Габровец на годината”. Сред отличените има личности със значим принос в различни обществени сфери: двама ученици с медали от международни и национални олимпиади – Мартин Копчев и Ясен Пенчев; предприемачи, спомогнали през годината за откриването на нови работни места и нови производства – Божидар Бошнаков (FFW), Михаел Люке (“Габинвест”), Николинка Хинкова (“ЛС Тюбс”); инициатори на благотворителни кампании и добри дела – Павлина Крумова (“Габровски майки даряват надежда”) и Цветелина Терзиева (“Доброделие!”); хора със силен дух като 79-годишния Стоян Цонев, качил се на Хималаите, или спортистът Християн Стоянов, многократен носител на медали от международни и национални състезания за хора с увреждания; предприемчив млад габровец, който избира да се развива в родния си град и създава собствен стоматологичен кабинет (Иво Априлов).

“Философията на отличието “Габровец на годината” на Габрово Daily и “Бъдещност за Габрово” е да обединява, не да разделя. По тази причина се въвежда равнопоставеност на отличените. С отличието “Габровец на годината” желаем да насърчим добрите примери, а не да поставим в конкуренция кой е по- добър – ученикът, спечелил олимпиада, или човекът, направил добро в благотворителна акция. За нас “Габровец на годината” е мотивация да популяризираме и предадем на другите заряда на доброто и успеха” – споделя Момчил Цонев, създател на Габрово Daily и инициатор на отличието “Габровец на годината”.

_____________

Сирак изпраща дарения на възрастни и самотни

Десетокласникът Кирил Балдев от Центъра за настаняване в село Звъничево се превърна в посланик на доброто. Той зарадва възрастни хора в цяла България със скромни дарения.  Кирил отделя от собствените си много ограничени средства, за да дари с хранителни продукти в навечерието на Коледа други в тежко положение.

Кирил Балдев е без родители. Макар лишен от топлината на семейството, той решил да стане добротворец и сам обикаля селата из България да дарява внимание и средства на болни и самотно живеещи възрастни хора. Като малък също съм нямал това, което съм искал. Нямал съм пари за училище. Дори е имало вечери, когато съм нямал какво да ям, понякога съм се хранил само с хляб със сол. И ги разбирам тези хора, защото знам какво е да нямаш, да няма кой да те посети, споделя Кирил.

В навечерието на коледните празници е решил да стопли сърцата на над 200 нуждаещи се самотни хора. Една от тях е и 77-годишната баба Бойка от пазарджишкото село Бошуля. За възрастната жена, която живее с пенсия от 240 лева, и малкото хранителни продукти за нея са голяма помощ, за която е благодарна.

_____________

Антъни Иванов с невероятен успех на финала на световното първенство и национален рекорд

Най-добрият ни плувец Антъни Иванов постигна фантастичен успех на финала на 200 метра бътерфлай на световното първенство по плувни спортове като завърши с време 1:52:40 минути. До класирането му на финала се стигна след като той успя да постигне изключителното време от 1:51:81 минути, с което постави негов личен рекорд, а и рекорд за България. Златния медал заслужено спечели японецът Дая Сето с нов световен рекорд от 1:48:24 минути.

_____________

Два сребърни, седем бронзови медала и злато за България от европейския шампионат по карате киокушин

Кристиян Дойчев завоюва златото и стана новият европейски шампион по карате киокушин в категорията мъже до 85 кг. Освен неговият невероятен успех, българските национали спечелиха още 2 сребърни и 7 бронзови медала.

На вторите места се наредиха Делян Николов в категория до 60 кг и Димитър Димитров в категория до 75 кг. При жените Любомира Николова в категория до 65 кг и Красимира Мирева (60 кг) грабнаха бронзови медали, а от мъжете Стилиян Петков (65 кг), Иван Команов (70 кг), Георги Дойчев (80 кг), Георги Иванов (95 кг) и Христо Георгиев (90+ кг) се подредиха трети в класирането на Европейското първенство.

Освен медалистите награди бяха връчени и на Кристиян Дойчев за най-добра техника и за най-висок боен дух на Милен Петров.

_____________

Българка със сребро от конкурс в Рим

Стефани Калчева е на 14 години и вече има своя голям успех със страхотното представяне, което направи на 34-я международен певчески конкурс Chorus inside, който се проведе в Рим.

Конкурсът премина под патронажа на Папския духовен институт в Рим и беше разделен в две категории – за хорове и за солисти в няколко жанрови направления, а журито се състоеше от професионални музиканти.

_____________

29 награди спечелиха деца от Международен конкурс по рисуване

51-то издание на Международния конкурс за пластични изкуства за деца и младежи, който се проведе в Германия, донесе награди на 29 деца от Плевен. Първа награда и най-високо отличие е спечелила Антония Христова за нейната рисунка „Принцеса“. Конкурсът е най-мащабният в Германия като през всичките близо 50 години от съществуването си е стимулирал деца и младежи на възраст от 4 до 20 години да се развиват и творят в сферата на живописта и графиката.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!