Това е България – България на добрите новини! (15.12 – 22.12.18 г.)

Още добро настроение, още добри новини и много позитивизъм в края на седмицата! Дано настроението и топлината са с вас и близките ви! Дано каузите, смислените новини, идеи и хора намират по-често и по-лесно път към нас, и дано имаме все повече добро, за което да разказваме всеки ден от годината! 

Вижте какво събрахме тази седмица! 

_______________

Тайбе Юсеин е носителят на наградата “Спортен Икар” за 2018 г.!

На церемония в Националната художествена галерия, най-добрата състезателка по борба в категория до 62 кг. беше отличена с престижната награда “Спортен Икар” за 2018 г.

Отличие за пробив в спорта получи и нейният съотборник от националния отбор Кирил Милов.

Европейските шампионки в бадминтона сестрите Габриела и Стефани Стоеви получиха награди за достойно представяне, а заедно с тях статуетка получи и Петър Стойчев, който стана победител в първия плувен маратон на Антрактида.

_______________

Медалистите от световното по борба с още награди

Шампионката Тайбе Юсеин, сребърните медалисти Кирил Милов и Биляна Дудова, а също и Аик Мнацаканян, който спечели бронз, бяха наградени с автомобили от президента на федерацията Христо Маринов. Той изрази огромното си задоволство от постигнатите фантастични резултати на спортистите през годината.

Взехме 4 медала от световното първенство, което ме прави много щастлив. Да си пожелаем и следващата година да е много успешна и да вземем повече квоти. За мен Тайбе Юсеин е абсолютен фаворит за “Спортист на годината”. Да се надяваме, че утре отново ще бъде шампионка. Колкото и нескромно да звучи – борбата е най-успешният спорт в България за 2018 година. Имаме най-много медали от всички спортове. Силно се надявам да имаме отличия и в свободния стил. Правим планове как да процедираме напред. След година-две те ще имат друг облик. Силно се надявам това да се случи още на Олимпийските игри в Токио през 2020 година“, заяви Христо Маринов.

_______________

Болница “Шейново” спаси 25 недоносени бебета съвместно с партньори от Германия

За една година са осъществени 850 домашни посещения от социални работници и 300 от акушерки. Проектът, по който работят медиците от АГ-болница “Шейново” заедно с колеги от Германия, ще продължи и през 2019 година, но само в социалната част.

_______________

Студентка изрисува фасадата на детска градина в София с прекрасни български шевици

Детска градина „Ракета“ в столичния квартал Подуяне беше преобразена с прекрасни мотиви от български шевици и модерен стенопис. Авторът на изпълнението е студентка от художествената академия в София, която учи живопис. Мария Матовска се включва в проекта за ремонт на фасадата на детската градина по предложение на нейния преподавател проф. Боян Добрев. Няколко месеца им отнема подготовката на проекта, а след като се заемат с рисуването, Мария и нейният приятел Иван Монев успяват да изрисуват фасадата за 10 дни.

_______________

 

Тениски на знакови футболисти се продават в помощ на болни чрез инициативата “Дари любов спаси живот”

Благотворителната кампания “Дари любов спаси живот” е по инициатива на Бисер Бораджиев от Рудозем, чиято цел е да събере средства за лечение и рехабилитация на онкоболна жена и малко дете с вродени слухови проблеми от родопската община.

Кампанията набира популярност в социалните мрежи чрез страницата си във фейсбук, където на търг са обявени тениските на Николай Бодуров, Крили Десподов, Камен Хаджиев, Маетин Райнов, Димитър Евтимов, Костадин Гаджалов, Валери Божинов и Тодор Неделев. Семейство от Разград се включи с фланелките на Керешу и Моци.

Кампанията ще продължи до 28 декември, когато ще бъдат обявени и събраните средства.

_______________

Магията на българския фолклор се пренесе и в Англия 

Траян Христов е студентът от Добрич, който представя в Англия богатството на българската култура и история чрез танцовите си спектакли. Траян е възпитаник на Университета на Съри в град Гилфорд, Великобритания.Той е танцувал 12 години народни танци, а днес вече е обиколил над 30 европейски държави и вдъхновява наши сънародници в Англия, поставяйки на сцена своите спектакли, вдъхновени от ансамбъл “Българе” и “Огънят на Анадола”. В българската група участват студенти от 19 до 22 години, а Траян е и самият хореограф и постановчик.

_______________

“Трио сопрано” представиха своята нова песен “Има надежда”

“Трио Сопрано” представиха своята нова песен, а правата върху песента се предоставят безвъзмездно на всяка една кампания в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми.

На специално тържество в НС “Има надежда” бе представена официално в присъствието на много родители, станали майки и татковци благодарение на каузата на “Искам бебе” за повече деца в България. Всички малчугани бяха деца, родени благодарение на ин витро процедури.

Във вълнуващото си слово почетният председател на фондацията Радина Велчева благодари за подкрепата на всички приятели на “Искам бебе”, а Иван Миховски – татко на заченатите ин витро – 5-годишната Кристияна и малкия Никола, призна: Преминах по много тежък път, за да мога днес да се нарека горд родител на две прекрасни деца. За цялото това време се уверих в едно – за да се справиш с подобно предизвикателство са ти нужни две неща – вяра и добри приятели. Затова съм посветил себе си и всичко, което правя на това – да подкрепям “Искам бебе”, а чрез нея и всички хора с репродуктивни проблеми, за да се раждат повече деца тук, в България.

_______________

Държавата отпусна 1.6 млн. лв. за нови площадки, паркинги и ремонти в Приморско

Министерски съвет одобри бюджет от 1.6 млн. лв., който да бъде отпуснат на община Приморско за осъществяването на проект “Кръстовище” на ул. Стамополу и ул. “Иглика” с прилежащо благоустройство, озеленяване и осигуряване на достъп до морски плаж с паркиране.
Целта е да се подобри транспортното обслужване и средата на живот.

В проекта е заложено и създаването на нови обособени места за паркиране, тротоари, зелени площи, детски съоръжения, детска площадка и велоалея.

_______________

Forbes класира най-добрите 161 страни за правене на бизнес през 2018 г. България изпревари Русия

Страната ни се нареди на 46-то място в класация на престижното списание Forbes, което събра най-добрите страни за правене на бизнес през 2018 г. В класацията влизат 161 държави, които са селектирани по данни на ООН, Световната банка, „Фрийдъм хаус“, „Трансперънци Интернешънъл“.

При съставянето на класацията са взети под внимание 15 показателя като защитеност на правото на собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, размер на пазара, политически рискове, жизнен стандарт, качество на работната сила, лична, търговска и финансова свобода, бюрокрация и защитеност на инвестициите.

Списанието отчита факта, че от 2007 година и влизането ни в ЕС, икономиката на страната бележи силен растеж, макар все още да оставаме на последно място по жизнен стандарт.

По място на търговска свобода сме на 21-во място, но чак на 64-то по свобода на корупция и 86-то по трудности от бюрокрация. Поданъчна тежест сме класирани на 81-во място, а имуществените права ни класират на 63-то. Зад нас обаче остава Русия, която е на 55-то място, а Румъния и Гърция ни изпреварват като са на 41 и 42 място.

На първо място в класацията е Великобритания, а последно Централноафриканска република.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!