Това е България! България на добрите новини (23.09 – 29.09.2018г.)

Петъчно, с надежда за хубаво време и още по-хубави новини през уикенда, събрахме добрите новини от седмицата. Ето какво може да усмихне уикенда ви, или поне да завърши позитивно работната седмица! 

_____________________________

Две нови пространства за изкуство и култура отварят врати в София

До 12 октомври в София ще бъдат открити две нови пространства, посветени на литературата и кино-изкуството.

КНИГАТА – Club&Books официално отвори врати на 27.09 като обеща да бъде място, което ще приюти литературата и приятните срещи с приятели. Ще се организират литературни четения, представяния на книги, дебати, както и срещи с български и чуждестранни автори. 

Адрес: ул. Георги С. Раковски 193

КИНО КУЛТУРА е второто място, което със сигурност ще се превърне в гореща точка на София. С впечатляващ интериор на кино тематика и стара слава, която го съживява, емблематичното кино ще отвори врати на 12 октомври от 20:00ч., за да стане сцена на различни събития, свързани с кино, сценични и музикални събития. Отново гости на вечерта ще бъдат “Обичайните заподозрени”, а именно Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов-Еко.

Адрес: ул. Сан Стефано 22. 

Вход: свободен

_____________________________

“Цар на историята” – първата по рода си настолна игра за българската история

Ученици от столичното 19. СУ “Елин Пелин” създадоха първата по рода си настолна игра, която помага на играчите да се тестват знанията си и върху едни от най-значимите моменти от Българската история.

Издателите от сдружение “Българска история” казват за играта, че е “стимулира интереса към българската история, развива логическото мислене и събужда състезателния дух, но най-важното – поставя в центъра на своята мисия родолюбието и знанието”.

“Цар на историята” ще бъде налична до дни в електронния магазин на издателството. 

_____________________________

Спешните обаждания на 112 вече ще стигат за секунди до Бърза помощ

Сигналите, постъпващи на спешния телефон 112, вече ще се препращат към Бърза помощ за секунди. До сега трансферът отнемаше между 2 и 3 минути, но благодарение на нов хардуер, системата ще бъде подобрена. Това ще помогне да бъдат обработвани до 3000 обаждания към системата едновременно. Работи се и над създаването на изцяло нова платформа, чрез която да има възможност да се подават и видео сигнали, също така се очаква и спешните приемни отделения на големите болници да станат част от системата. “Това означава, че ще може екипът, който е на място, когато тръгва, да предаде информация през системата към спешното приемно отделение да знаят колегите какво чакат, какъв тип проблем идва, за да може да съберат необходимия екип, който трябва да реагира“, коментира зам. здравния министър Бойко Пенков.

Работи се и върху приложение, което да помогне на хора с увреден слух и зрение също да подават сигнали.

_____________________________

Онлайн платформа в помощ на жени, жертви на насилие

Онлайн платформата EMPROVE беше представена на в Дома на Европа от еврокомисаря за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която подрепи инициативата. Платформата е разработена с цел да помага на жени, жертви на насилие да сигнализират за проблема, да се свържат с други жени с подобна съдба, както и да разговарят с ментори. Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят, това да става онлайн.

Сигурна съм, че тази платформа ще даде кураж на много жени да направят първата стъпка, която понякога отнема години”, посочи Мария Габриел и добави, че “една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие или и двете, в половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този, който е насилвал”.

Създателите на платформата EMPROVE от CATRO Bulgaria, обясниха, че това не е платформа за терапия и кризисна интервенция, а за етапите след това, когато жените се нуждаят от помощ, за да открият своите силни страни и добият икономическа независимост.

_____________________________

1.45 млн. лв. инвестира “Екопак България” в нов технологичен център за преработка на отпадъци

“Екопак България” инвестира 1.45 млн. Лв. В изграждането на технологичен център за преработка на отпадъци и опаковки. Част от проекта е изграждането на нова инсталация за сортиране на отпадъци, както и създаването на нов образователен център за ученици в София. „Капацитетът на новата инсталация е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме досега. Тя може да сортира до 21 000 т. отпадъци от опаковки годишно”, съобщи изпълнителният директор на “Екопак България” Тодор Бургуджиев. Той добави, че “голяма част от процесите са автоматизирани, а нестандартният модерен дизайн позволява посетителите да наблюдават дейността на инсталацията отгоре”.

Част от проекта е и изграждането на първия у нас интерактивен център за екологично образование с фокус върху знанията за опазване на околната среда. “Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика независимо дали става въпрос за семейство, община, държава или съюз. Ако успеем по този начин да изградим навици у тези, които днес са между 7 и 27 г., това е гаранция, че когато са на нашите години, няма да има нужда от подобни инициативи “, заяви Министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на “Екопак България” от 6 района в София, 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В съоръжението са инсталирани магнитни сепаратори за автоматично отделяне на желязо и алуминий. 

_____________________________

1364 е броят на обновените многофамилни жилища по Национална програма за енергийна ефективност

2022 е общият брой на сградите със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие. От тях 1364 са вече завършените по програмата сгради. По още 336 блока в страната се извършват строително-монтажни дейности, а другите предстои да бъдат започнати.

Най-много от завършените сгради има регистрирани в областите Бургас, където те са 181, Благоевград със 169 и Хасково със 137. Сред общините се открояват центровете на тези области, а също и Стара Загора и Пазарджик.

_____________________________

“Гимназия на бъдещето” официално отвори врати в Бургас

Професионална гимназия по компютърсно програмиране и иновации беше официално открита в Бурас. Наричана още “Гимназията на бъдещето”, тя е снабдена с езикови кабинети, ужебни зали, компютърен център и лаборатории. Първият випуск ученици на гимназията ще се обучават за строк от 5 години в две направления – “Програмно осигуряване” и “Приложен програмист”, с интензивно изучаване на английски език.

В научния корпус е предвидена Учебна фирма за програмиране, която ще дава възможност на учениците да работят над реални казуси и задачи, както ида създават реални продукти, които ще бъдат собственост и на учениците, взели участие в процеса на работа.

В общежитията пък са осигурени самостоятелни стаи за учениците, апартаменти за гостуващите преподаватели, както и зони за почивка, развлечение, столова, стаи за самоподготовка, фитнес и игрална зала.

*Снимки: Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

_____________________________

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!